Hlavní obsah

Proměňte o Vánocích interiér v pohádkové severské království

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud hledáte inspiraci na zajímavou vánoční výzdobu v cizokrajném stylu, máme pro vás tip. Zkuste si letos vyzdobit domácnost podobně jako Švédové. Jejich Vánoce jsou těm našim v řadě zvyků velmi podobné, dárky však nerozdává Ježíšek, ale skřítek. A i výzdoba je od té naší v lecčems odlišná.

Článek

Klasikou švédských vánoc je cesmína a jehličí se slámou. Sláma je tradičním švédským vánočním materiálem – vyrábí se z ní ozdoby na stromek a většinou také venkovní stromeček. Švédové totiž většinou zdobí hned dva stromky, jeden doma a jeden venku.

Pokud si chcete vyzdobit interiér ve švédském vánočním stylu, volte doplňky v jednoduchém a střízlivém designu. Vsaďte na ocel a vynechte zlaté lesklé dekorace.

Balící papíry s geometrickými vzory

Pod stromečkem ve švédském stylu budou nejlépe vypadat dárky zabalené v papíru s geometrickými vzory, nejlépe s motivem modrotisku nebo proužků.

Balicí papíry a taštičky volte v přírodních neagresivních barvách, místo stužky můžete použít režný motouz.

Nesmí chybět slaměný kozel a skřítek

Tradice slaměného kozla pochází již ze starodávného Švédska. Tehdy sloužil jako pomůcka ke strašení dětí i dospělých. Ochránit se před ním mohli lidé tak, že mu nabídly sladkosti nebo peníze.

Proto také Švédové o Vánocích tolik holdují sladkostem – perníčkům, marcipánu aj. V 19. století se kozel změnil v hodnější bytost, která začala dětem dávat dárky během zimních prázdnin.

Dárky naděluje v podvečer na Štědrý den vánoční skřítek, kterému nechybí dlouhé vousy a červený oblek. Aby dárky všechny pobral, pomáhají mu i jiní skřítci a trpaslíci. 

K vánocům patří slavení svátku svaté Lucie

Svátek svaté Lucie patří k důležitým švédským tradicím. Slaví se třináctého prosince, kdy průvod za zpěvu vánočních koled v čele s Lucií navštěvuje brzy ráno školy a jiné instituce.

Traduje se, že Lucie měla být kvůli svému křesťanskému vyznání upálena, ale plameny jí neublížily. Aby kat Lucii usmrtil, museli použít meč. Proto je při průvodu oblečena v bílých šatech s červeným pásem v barvě krve. Na hlavě má věnec se svíčkami a pro Švédy je patronkou světla.

Oslavy vánočních svátků začínají ve Švédsku první adventní neděli, kdy se zapaluje první ze čtyř svíček na adventním svícnu a zdobí se dveře domu či bytu adventním věncem s cesmínou.

Švédský vánoční stůl je plný mističek s pokrmy

Vánoční švédský stůl se nazývá julbord. Rozhodně na něm nesmí chybět maso – treska, sobí maso, fazole, losos, sledě, vejce natvrdo s kaviárem, šunka nebo krocan, perníčky a tradiční vánoční nápoj - tzv. glögg.

Jde o svařené víno, které je ale ochuceno kořením, rozinkami, mandlemi a tvrdým alkoholem. Servíruje se do jednoduchých mističek bez výraznějšího ornamentálního zdobení.

Zajímavostí a starou tradicí je, že se dárky nadělují anonymně. Skřítek pouze zaklepe na dveře a rychle zmizí. Vánoční svátky ve Švédsku pak trvají až do 13. ledna. Toho dne děti odstrojí stromeček a vyhazují jej z okna.

Dřevo jako symbol severského designu

Dřevo k severskému designu neodmyslitelně patří, takže i vánoční stůl, židle či mísy by měly být z tohoto materiálu.

Pokud se zajímáte o vánoční výrobky ze dřeva, můžete se vydat až do 3. 1. 2010 do podzemních prostor pražské Betlémské kaple na výstavu "Vánoce s vůní dřeva". Uvidíte původní nástroje, jimiž se opracovávalo dřevo, ale budete mít možnost nahlédnout i pod ruce mistrům práce se dřevem.

V rámci výstavy se ve dnech 30. 11. – 5. 12. 2009 uskuteční sympozium řezbářů. Své umění budou předvádět i další tvůrci, kteří umějí kouzlit se dřevem, například bednáři, tesaři, koláři, sekerníci, košíkáři, soustružníci, tvůrci hudebních nástrojů apod.

Otevřeno je každý den od 9.00 do 18.00 (pouze na Štědrý den a na Silvestra jen do 14.00 a 25. 12. 2009 a 1. 1. 2010 od 13.00 do 18.00).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám