Hlavní obsah

Židle pro každou příležitost vynikají komfortností i designem

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židle jsou rozmanitého tvaru, materiálu a barevného provedení. Pestrá škála je dána především rozdílným použitím v interiéru. Důležité je proto ujasnit si hned před nákupem tři otázky: kdo, kde a jak dlouho bude na židli sedět.

Článek

Jinak vypadá židle za pracovním stolem, jinak v předsíni, kde slouží k chvilkovému posazení než se přezujeme. Najdeme ji ale prakticky ve všech místnostech. U jídelního stolu, za zvýšeným pultem kuchyňské sestavy, v dětském pokoji, v ložnici u toaletního stolku, v obývacím pokoji či jako sklápěcí sedátko ve sprchovém koutu.

Kdo má židli, ten bydlí

Židle dělíme na interiérové a vhodné do venkovních prostor, otočné, sklápěcí, stohovatelné, pojízdné, s opěrkami i bez nich. Za klasické považujeme celodřevěné, ale v moderním interiéru se často objevuje kombinace plast-kov (chrom, broušená ocel) a nápadité barvy.

Bílý rozkládací stůl v kontrastní černé (židle) je určen do ryze moderního interiéru. Židle a jídelní stůl nikdy nekupujeme zvlášť, ale dohromady. Vyzkoušíme si, jak se nám u stolu sedí, zda máme mezi spodní hranou stolu a stehny prostor minimálně 8–9 cm (BoConcept). Jídelní stůl pro šest osob a židle jsou vyrobené jako kolekce. Skleněný stůl má nohy potažené hnědou kůží stejně jako je celá konstrukce židlí – sedák, nohy (Resa).

Židle jsou obvykle velkou výzvou pro designéry, protože na nich mohou realizovat svoje nápady. My pak máme možnost v interiéru s nimi experimentovat a dát jim výsadu solitérů. Mezi slavné a stále oblíbené patří thonetky z ohýbaného dřeva (známá je tzv. 14. kavárenská židle). Jsou na pohled jednoduché, elegantní, vskutku nadčasové.

  • K jídelnímu stolu jsou vhodné pohodlné a měkké židle s vysokou opěrkou zad, případně područky, protože jídelna často supluje obývací pokoj. Hosté usazujeme místo do sedačky ke kulinářskému zážitku, popíjíme dobré vínko a povídáme si.
  • V obývacím pokoji se uplatní židle, která má nakročeno ke vzhledu křesla. Postavíme ji třeba pod lampu a vychutnáme v ní dlouhé večery s knížkou.
  • Ke zvýšenému pultu v kuchyni jsou určeny barové židle, obvykle jsou z plastu a snadno se udržují.
  • Svá specifika mají židle v dětském pokoji. Pro malé tříleťáky doporučujeme lehký barevný plast nebo levné dřevěné židličky (děti ocení když budou barevné), které se snadno udržují a my oželíme jejich poškrábání, případně otlučení. Školák si už zaslouží polohovatelnou pracovní židli na kolečkách, která mu déle vydrží.
  • Na židli do pracovny už musíme být hodně nároční. Jak ji nejlépe vybrat?

Na pracovní židli nešetříme

Židle, na které strávíme i 8 hodin, musí být po všech směrech dokonalá. Volíme nejen nápaditý design, který zalahodí oku, ale zaměříme se především na to, co umí.

Židle k pracovnímu stolu má dotyčnému padnout stejně jako oblek ušitý na míru.

Není od věci, že právě na provedení pracovní židle se zaměřují odborníci z více oborů. Designéři aktivně spolupracují s fyzioterapeuty a lékaři, aby ideálně propojili její vzhled, účelnost a ergonomii. Je to velmi důležité, protože bolestmi zad a ztuhlostí šíje trpí většina populace a nesprávné sezení (kromě nulového pohybu) tento trend podporuje.

  • Zelenou mají židle, které umožňují tzv. dynamické sezení. Co to znamená? Na takové židli se lze pohybovat i při sezení do všech stran, střídat polohy, pohupovat se díky zabudované pružině. Svaly neustále vyrovnávají sed, pracují, my nesedíme strnule a zatuhnutí svalů zad se minimalizuje.
  • Dobrá pracovní židle má nastavitelnou výšku sedáku, která se dá regulovat podle postavy uživatele (chodidla se při sedu mají celou plochou dotýkat podlahy).
  • Důležitý je i pohodlný sedák z dobrého materiálu (odvádí teplo a vlhkost), anatomické opěradlo, zaměříme se i na výšku zadního opěradla a výšku područek, které mají být rovněž nastavitelné.

Jaký potah na sedák?

V podstatě máme dvě možnosti volby: kůži nebo textil. Oba materiály mají své přednosti, ale i zápory. Nelze jednoznačně říci, který z nich je favorit, každý z nás preferuje něco jiného a je to na osobní volbě.

Foto: Milan Malíček, Decoland, Právo

Veselé stohovatelné židle z plastu užijeme venku na terase, ale ocení je i mladá rodina v menším bytě. V případě návštěvy si může sednout větší počet osob, pak je lze opět seskládat na sebe a postavit na místo, kde nepřekáží - vlevo.

  • Kůže jako taková je obvykle dražší než textilie, působí noblesně, dokonale. Vydrží při správném zacházení velmi dlouho v dobrém stavu, naopak s přibývajícími roky její cena stoupá. Jasnou výhodou kůže je snadná údržba. Z výroby naimpregnovaná kůže se v případě polití očistí roztokem mýdlové vody a skvrna je pryč. Nutno ovšem podotknout, že mnohem výhodnější je zakoupit kůži v tmavších odstínech. Na bílém či krémovém odstínu sedáku je vidět každá šmouha, doslova katastrofou mohou být modré nekvalitní rifle, které barví. Kůže spíše chladí, což někomu může být na omak nepříjemné, v létě naopak nesaje pot a může lepit.
  • Oproti tomu textilie je příjemná na dotek, jasnou výhodou je pestrá škála různých materiálů, barev a vzorů. S textilií se nám lépe ladí ostatní doplňky interiéru (např. barva polštářků, záclony, ubrusy). Má ale i své minusy: je náchylnější na poškození (skvrnu nelze tak snadno setřít a odstranit), rychleji se prošoupe, není tak trvalá jako kůže. Židle s textilním potahem obvykle bývá cenově dostupnější.

5 zásad dobré židle

1. Pracovní židle musí mít nastavitelnou výšku sedáku. Obvykle se rozmezí pohybuje mezi 40 až 75 cm.

2. Když vstáváme od stolu, potřebujeme mít za sebou 80 cm volného místa, komfortní je jeden metr. Dobře proto vyměříme místo kam přijde jídelní stůl. Aby se nám nestalo, že pokaždé narazíme opěradlem židle o stěnu, nábytek.

3. Sedák je pohodlný a přiměřeně široký. Obvykle se pohybuje mezi 40 cm až 44 cm (pracovní židle).

4. Preferujeme nastavitelné područky. Doporučuje se rozmezí 18 až 25 cm, to je tzv. odpočinková výška lokte.

5. Anatomické opěradlo, které umožňuje dynamické sezení (je možný pohyb opěradla, který se přizpůsobuje pohybu našeho těla)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám