Hlavní obsah

Parapety sladěné s fasádou vyšperkují exteriér domu

Novinky, Kristýna Křížová

Okenní parapety se podílejí na celkovém vnějším vzhledu domu a jejich nevhodná volba může celkový dojem citelně narušit. Při výběru vhodných parapetů je proto vhodné zvolit kvalitní materiál, ale také barevně sladit parapety s dalšími prvky domu, jako jsou okapy a střecha. Roli při výběru hraje i barva fasády či okenních rámů.

Článek

Nejméně práce budete mít s parapety z oceli s bezúdržbovou povrchovou úpravou. Klasický pozinkovaný plech je nejlevnější, nenabízí však vyšší odolnost a bezúdržbovost.

Velmi odolný je naopak parapet vyráběný z protlačovaného hliníku (tzv. tažený profil). Takto upravený venkovní parapet je připraven na ty nejtvrdší povětrnostní podmínky.

Hliníkové parapety seženete v mnoha působivých dezénech - bílá, stříbrná, bronzová, hnědá, světle hnědá, modrá, žlutá apod. Tloušťka hliníku závisí na šířce parapetu (1,8 až 2,8 mm).

Velmi působivé a luxusní jsou parapety z litého mramoru. Ty lze použít v interiéru i exteriéru. Jsou snadno udržovatelné, odolné proti skvrnám, zajišťují optimální tepelnou prostupnost a jsou odolné proti povětrnostním vlivům a mrazu. 

Jelikož je každé okno a ostění trošku jiné, vyrábí se parapety přesně na míru v požadovaných rozměrech. Nedochází tedy k žádným problémům s atypickými rozměry oken. Standardně se parapety vyrábějí v délce 0 až 200 cm, v nejoblíbenějších barvách je však možné objednat parapety až do 300 cm.

Tvar parapetu, tedy přesah a délka okapové části, je libovolně volitelný, přičemž je však třeba dbát na to, aby volný nepodložený přesah nebyl větší než 5 cm. Musíte také zohlednit předepsané rozměry parapetů.

Zatížení parapetu rozhoduje o volbě materiálu

Při výběru je dobré samozřejmě zohlednit, do jaké míry bude parapet zatěžován. Levnější varianta z tenčího plechu vystačí tam, kde parapet nebude nadměrně zatěžován.

Pokud ale plánujeme na parapet umístit těžké květináče či truhlíky s květinami, pak je lepší zvolit variantu z tlustšího plechu.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv materiál, berte v úvahu barevné ladění domu. Tím se prostě musíte v činžovním domě se sousedy řídit. Ve vlastní nemovitosti máte volnou ruku, ale i tady platí, že méně znamená více a barva by měla ladit s fasádou, s dveřmi nebo se střechou domu či s okapy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám