Hlavní obsah

I malou kuchyni lze zařídit stylově díky zajímavým vychytávkám

Novinky, Kristýna Křížová

Problémy s prostorem má skoro každý, nikdy ho není dost a v kuchyni to platí dvojnásob. Díky několika novinkám je ale zařizování kuchyně mnohem jednoduší. Levněji než dlaždičky vás vyjde nástěnná fólie a skříňky na talíře můžete nahradit poličkami. Prostor uspoří i menší digestoř a minimalistické spotřebiče.

Článek

Některé kuchyně jsou tak malé, že se nevyplatí trápit se s dlaždicemi, dokonale budou stačit nalepovací fólie. Ty chrání zeď před nečistotou. Jsou odolné proti teplu, vodě, mastnotě a špíně.

Minimalistická digestoř šetří místo

Prostor opticky uspoříte také minimalisticky navrženou digestoří. Už dávno nemusí jít o masivní interiérový kus, ale naopak o jednoduchý a nepříliš výrazný kousek do domácnosti. Zajímavým tipem je tak třeba malá půlkruhová digestoř. Zkombinujte ji s jednoduchými spotřebiči s ostrými hranami. Díky těm budou do sebe skvěle zapadat.

V malé kuchyni se vám vyplatí kombinace vysoké skříně, která sahá až do stropu a barového pultu namísto klasického jídelního koutu. Zajímavým řešením je také spojení barového pultu, který bude sloužit jako jídelní stůl i jako kuchyňská pracovní deska.

Ideálním řešením je panelová kuchyň, která v domácnosti nezabere víc místa než klasická skříň. Praktický policový systém poskytne dostatek úložného prostoru pro talíře i pro kořenky.

Pokud chcete, aby vaše kuchyň byla opravdu minimalistická, zkuste oslovit kuchyňské studio a nechte si ji zabudovat do standardní obývací stěny.

Snažte se si pořizovat předměty, které kombinují více funkcí najednou a slouží k více účelům. Zajímavým tipem je třeba váha a odměrka v jednom.

Pokud šetříte každý centimetr, volte skládací odkapávač na nádobí, příbory na věšáčku a nezapomínejte na držáky na utěrky. Novinkou na trhu jsou skládací podložky pod hrnce, které složíte do úhledného sloupečku.

V kurzu jsou i magnetické pomůcky, hlavně lišty na vařečky, nože a struhadla. Novinkou pak je magnetická minutka, díky níž nepřipálíte jídlo a neztratíte žádný prostor v kuchyni.

Pro optické zvětšení prostoru malé kuchyně je vhodné zvolit bílou nebo jemnou pastelovou barvu výmalby i dvířek. Nejmenších kuchyňských sestav, které mají opravdu miniaturní rozměry navíc na trhu jich ale není mnoho. Pokud je chcete uzpůsobit svým představám, sáhněte po dekoračních fóliích.

Samolepy umožní kuchyň opticky zvětšit

K dostání jsou dnes samolepicí fólie, díky nimž můžete kuchyň renovovat a zároveň ji také opticky zvětšit. Renovace se podaří jen tehdy, když budeme lepit na úplně hladkou plochu. Lepit ale můžete i na umakart, plast, kov, sklo, hladce obroušené dřevo aj.

Pokud se chystáte polepovat zaoblenou desku kuchyňské linky, tak vězte, že se vám bude lepit lépe, když fólii nahřejete fénem na vlasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuchyň budoucnosti je zelená a ekonomická

Zelená je novým trendem. Stejně jako třídíme a recyklujeme odpad, měli bychom se v blízké budoucnosti zaměřit na zelenou kuchyni a vybírat si takové...

Výběr článků

Načítám