Hlavní obsah

Stylové záclony i závěsy doladí interiér a ochrání před pohledy zvenčí

Novinky, Barbora Vaníčková

S přibývající zimou se snažíme náš příbytek pokud možno zateplit. Máte už plastová okna, ucpané všechny škvírky, ale přesto vám připadá, že je v pokoji chladno? Možná za to mohou nezakrytá okna. Ta totiž budí dojem chladu, který snadno odstraníte výběrem vhodných záclon a závěsů. Navíc dodáte bytu šmrnc.

Článek

Považujete záclony za přežitek a poslední, co byste chtěli na svá okna instalovat, jsou tradiční květinové vzory, které naše maminky vozily s nadšením z polských trhů? Nezoufejte, designéři a firmy zabývající se bytovým textilem se konečně vrhli i do této oblasti. A tak můžete volit z jemných záclon bez vzorku, vybrat model s barevným proužkem nebo barevné záclony, jež mohou zároveň nahradit i závěsy.

Současným trendem jsou panelové záclony a závěsy, přibližně 60 centimetrů široké bloky můžete libovolně kombinovat a překrývat. Zvolíte-li průsvitné díly, dosáhnete jejich vzájemným překrýváním zajímavých efektů a navíc zakryjete výhled do vašeho bytu. Pokud si na soukromí opravdu potrpíte, kupte si raději neprůsvitné závěsy, jež můžete ráno odsunout stranou.

Rovněž klasické „shrnovací závěsy“ nabízejí širokou paletu barev, materiálů a vzorů. Především na pokoji pro děti a teenagery se můžete vyřádit, často za pár korun. V metráži totiž už dnes pořídíte prakticky cokoliv, šílené barvy a vzory nebo zkrátka jednobarevné látky přesně podle vašeho vkusu. Pokud si se šicím strojem právě nerozumíte, obraťte se na prodejce, který často ušití nabízí nebo zkuste zažehlovací pásky, s nimiž si snadno poradíte sami.

Do honosnějších interiérů se zase vyplatí vybrat závěsy z kvalitní látky, které podtrhnou celkový dojem. Bydlíte-li v moderně zařízeném bytě nebo domě, volte ze vzorů s jednoduchými liniemi nebo čisté hladké závěsy z „lehčích materiálů“. Tradičněji zařízený interiér můžete doplnit závěsy s vyšívanými nebo vytkávanými vzory. Vhodnější jsou „těžší“ materiály.

Při výběru byste se měli zamyslet nad tím, zda budou záclony a závěsy končit nad topením nebo se dotknou země. Bohatá látka sahající až k podlaze působí totiž velmi efektně, ale zabraňuje přívodu tepla z radiátorů, jež jsou pod okny často umístěny.

Reklama

Související články

Textilní doplňky oživí váš byt

Textilie byt zútulní a z hlediska barev i dotvoří do podoby, kterou interiéru chceme dát. Jejich výběr a kombinace může být zábava i věda. Vybírejte s námi...

Výběr článků

Načítám