Hlavní obsah

Interiérové barvy ovládla paleta kovově šedých modří

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při malování, tapetování nebo zdobení stěn v interiéru se nechte inspirovat trendy barvami nadcházející sezóny. V tlumené paletě šedavých odstínů se uplatňují všechny polohy modré barvy. Modrá je v interiéru dobře kombinovatelná a navíc uklidňuje.

Článek

Barvou tohoto roku se stala vzdušná a optimistická modř, která více než jiné barvy symbolizuje především nové začátky, nekonečnost obzoru a svobodu a pozitivní dynamiku života.

Jak na studené barvy v interiéru

Studené a tmavé barvy působí shora hrozivě, ze strany studeně a smutně, zespoda těžce a stahují dolů. Tento dojem můžete změnit díky použití neutrální bílé barvy. Ta odděluje ostatní barevné skupiny, odlehčuje dojem z tmavého prostoru. Jinak můžete modrou lehce kombinovat s doplňky v kávové barvě, dobře vypadá i starorůžová nebo zelená.

Modrá vždy zafunguje jak v interiéru, tak v exteriéru. Dokonale se doplňuje se současnými, moderními a módními materiály, neutralitou skla, oceli a betonu, ale ladí i se sytějšími a poněkud tradičnějšími interiérovými odstíny, jako je karmínová, vínová nebo švestková.

V ložnici modrá barva uklidňuje a zlepšuje relaxaci

Modrá je z hlediska psychologie barev spojována s nebem a oceánem. Modré tóny pomáhají odbourávat duševní napětí a stres, psychickou únavu a pocit vyčerpání. Modrá barva vás tak v ložnici uklidní a usnadní relaxaci.

„V roce 2010 bude možné pozorovat příklon k barvám, jejichž nálada je uvolněnější. Obecně budou dominovat střední tóny, které jsou někde doplněny krémově bílou - bude zřejmý menší výskyt tmavých odstínů. Energické pastely jsou novou oblastí, která se dostává do popředí, a vytlačuje tak mnohé saturovanější odstíny minulých let. Jejich lehký nádech dodává pocit naděje a modernosti.
Nicki Barton, vedoucí designérského týmu AkzoNobel

Zásadní charakteristikou této palety je „kouřová alchymie“ – jemné, tlumené a atmosférické barvy, které zaujmou oko.

V kontrastu s temně kosmickou paletou šedých modří, tyrkysů a nerostných šedí mohou být jednotlivé barvy jasně zaostřeny a zvýrazněny jako zářivé hvězdy v inkoustové hlubině vesmíru.

V kuchyni vás modrá odradí od přejídání se

Pokud si zařídíte kuchyni v červeném teplém ladění, tak vězte, že vás takové prostředí bude mnohem více lákat k jídlu.

Oproti tomu chladné tóny v kuchyni od přejídání odrazují, a tak jsou zajímavou dietní pomůckou.

Modrá a stříbrná jsou velmi efektní

Jemně třpytivé materiály a povrchy se lesknou a září, a budí tak pocit rafinované elegance a diskrétního luxusu. Ať už jde o sklo, chrom nebo ocel, s modrou barvou ladí skvěle.

Může se ale stát, že dojem z interiéru pak bude chladný, kombinujte proto tyto materiály se dřevem, které zaručí, že váš byt nebude působit studeně.

Pokud si nevíte rady s výběrem materiálu do interiéru, tak vězte, že letos je v kurzu hlavně kontrastní doplňování různých látkových struktur. Vsaďte na vlnu a hedvábí, samet a kůži, semiš a plsť.

Modrá vždy zafunguje jak v interiéru, tak v exteriéru. Dokonale se doplňuje se současnými, moderními a módními materiály, neutralitou skla, oceli a betonu, ale ladí i se sytějšími a poněkud tradičnějšími interiérovými odstíny, jako je karmínová, vínová nebo švestková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám