Hlavní obsah

Výstava Malý dům poukazuje na poetiku malých prostor

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jaké jsou nejnovější možnosti bydlení v menších prostorech? Máme pro vás tip na zajímavou inspiraci výstavou s názvem Malý dům. Můžete si zde prohlédnout návrhy bydlení na několika metrech čtverečních, které má ale svou nezaměnitelnou poetiku a určitě bude vyhovovat nematerialisticky založeným jedincům.

Článek

Výstavní projekt „Malé domy“ je výsledkem práce architektonického atelieru, v rámci kterého každý z členů navrhl několik autorských domů. Tento atelier má s malými domy bohaté zkušenosti. Z jejich dílny pochází třeba i působivý čajový dům cca o čtyřech metrech čtverečních, více se o něm dočtete zde.

Na sérii modelů v měřítku 1:25 a jednom dokonce v poměru jedna ku jedné prezentují architekti téma neomezeného bydlení v omezeném prostoru. Pokud uvažujte o tom, že si na zahradě postavíte malý domek pro spirituální meditace, tak můžete zavítat právě sem a nalézt na této výstavě hledanou inspiraci.

Malý dům nemusí být nepohodlný

Hlavním motivem celé práce je touha nalézt a navrhnout dům, který, ač podle konvenčních měřítek malý, skrývá velké možnosti k příjemnému a komfortnímu pobývání.

„Malý “ v pojetí tohoto výstavního projektu tak neznamená nepohodlný, nedostatečný ani minimální, ale představuje spíše milý, lidský a útulný.

Jedná se primárně ohodnocení konvenčních požadavků na ideální bydlení. Tedy představ, v nichž je hodnota domu spatřována pouze v metrech čtverečních napasovaných na uskupení několika pokojů a obývacího pokoje s kuchyní a kde je zápas o jedinečnost omezen na barevnost fasády a primitivní zdobnost.
autoři projektu "Malý dům"

Autoři projektu také kritizují masovost a konvenčnost současné masové výstavby klasických bytů. V ní vidí skutečnou malost a neoriginalitu řešení. Svým projektem dokazují, že i malý prostor znamená velké pole pro uplatnění tvořivosti a nápaditosti.

Nejmenší domky jsou ostatně poslední dobou čím dál populárnější, řada architektů se snaží nabídnout svým zákazníkům co neúspornější řešení.

Pokud se rozhodnete pořídit si maličkatý domek, počítejte s mnoha návštěvami. V jednom z nejmenších domků světa dokonce vybírají vstupné. Domek má na šířku rozměry 2,21 x 34,65 x2,62 m. Užitná plocha domu je 29 m².

Reklama

Související témata:

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám