Hlavní obsah

Státní cenu za architekturu získala Eva Jiřičná

Novinky, Kristýna Křížová

Za dlouhodobé umělecké zásluhy v oblasti architektury převzala prof. ing. Eva Jiřičná z rukou ministra kultury prof. Václava Riedlbaucha ocenění „za přínos oboru na domácí i mezinárodní architektonické scéně“. Přinášíme vám představení jejího nejnovějšího projektu, lázeňského domu Sněžka v Mariánských lázních, kterému nechybí art-decové prvky a skleněné schodiště.

Článek

Eva Jiřičná, světově proslulá česká architektka a designérka žijící ve Velké Británii má nezaměnitelný styl, založený na harmonickém propojení technických materiálů (zejména skla a oceli). Oceněno bylo i její dokonalého konstrukční řešení a vizuální elegance.

Její práce z oblasti interiérového designu se vyznačují minimalistickou technickou estetikou s řadou detailních prvků, díky nimž působí jako filigrálový šperk. Navíc se Eva Jiřičná dokázala prosadit ve světě, kterému dominují muži.
Mgr. Roman Musil, předseda poroty, ředitel Západočeské galerie v Plzni

Státní cena za architekturu byla letos udělena vůbec poprvé. Každý z oceněných dostal odměnu 300 000 Kč.

Ministerstvo kultury se rozhodlo udělit cenu za architekturu proto, že si uvědomuje, jakým je architektura jedinečným oborem, snoubícím v sobě výtvarné umění se stavitelstvím, s disciplínami technickými.
prof. Václav Riedlbauch, Ministr kultury

Eva Jiřičná byla dojata výběrem ostatních laureátů letošních cen. Vyzdvihla zejména ocenění Vladimíra Kopeckého, skláře, který vytvořil řadu realizací do architektury. To, že má k sobě oblast architektury a umění blízko dokazuje i fakt, že v roce 2008 získal ocenění za přínos v oblasti výtvarného umění architekt Jan Kaplický.

Státní cena za literaturu byla v úterý 20.10. v Malé dvoraně Národní galerie udělena Zdeňku Rotreklovi, státní cena za překladatelství Miroslavu Jindrovi. Z divadelní oblasti byl vybrán Ivan Vyskočil. In memoriam byla udělena cena za přínos v oblasti hudby Milanu Slavickému.

Letošní porota pro oblast výtvarného umění a architektury
Mgr. Roman Musil, Prof. PhDr. Milena Bartlová, CSc., Ing. arch. Milan Jirovec, PhDr. Helena Koenigsmarková, Prof. PhDr. Lubomír Konečný, PhDr. Jan Kříž, historik umění, Doc. PhDr. Filip Suchomel, Ing. arch. Ján Štempel, PhDr. Simona Vladíková, Doc. PhDr. Tomáš Vlček, historik umění

Posledním projektem Evy Jiřičné je dům Sněžka

První dáma české architektury nedávno designovala dům Sněžka v Mariánských lázních. V jádru renesančního domu tak nechybí skleněné schodiště s decentními art-decovými prvky. Interiér sice zatím působí poněkud chladně, ale obyvatelé do něj jistě přinesou živějšího ducha.

Čtvrtý nejstarší dům v Mariánských lázních vznikl pochází z roku 1812. V roce 1945 byl hotel konfiskován a dán do národní správy. Tehdy došlo k jeho přejmenování na Majestic a záhy poté na Sněžku.

Krásný šestipatrový dům byl po roce 1948 znárodněn a poskytnut k užívání Československým státním lázním. Jeho stav se od té doby zhoršoval natolik, že byl ke konci 90. let uzavřen. Ještě v roce 2005 byla z domu nevzhledná ruina.

Když se do rekonstrukce pustila Eva Jiřičná spolu s týmem svých kolegů, v čele s architektem Jiřím Huškem, začal se dům měnit k nepoznání.

Vnější fasáda získala původní udržovanou podobu, interiér domu byl ale naprosto zdevastovaný, a tak bylo třeba vytvořit kompletně nový prostor.

Dnes je z rozpadlého domu, který sloužil jako lázeňský hotel luxusní rezidenční bydlení pro zbohatlíky. Celkem v domě vzniklo 22 bytů a pět ateliérů.

V atriu bylo umístěno skleněné schodiště a skleněný výtah, které hrou světla a stínů oživí celý vnitřní prostor pro každého, kdo se v budově pohybuje. Denní světlo prochází skrze skleněnou střechu až do vstupního podlaží.
prof. Eva Jiřičná

Rekonstrukce přišla cca na 150 milionů, a tak se není čemu divit, že si investor mohl dovolit požádat o spolupráci právě renomovanou architektu Evu Jiřičnou. 

Je to krásná zkušenost. Když něco, co je ve stavu zničení se změní natolik, že má architekt pocit, že je pak o tom možné mluvit jako o součásti našeho života.
prof. Eva Jiřičná

Srdce domu, skleněné schodiště tak nese její jasný rukopis. Chladné materiály a artdecový dekor jsou jeho hlavní dominantou. Na nákladech na materiály se opravdu nešetřilo.

Zklamáním je schodiště v horním bytě

Zklamáním je ale schodiště v bytě v posledním patře. na střechu vede schodiště, které se vizuálně podobá schodišti v pražském hotelu Josef.

A tak i přesto, že architektka Eva Jiřičná tvrdí, že architekt by neměl opakovat něco, co už jiný architekt v minulosti vytvořil, neváhá opakovat samu sebe. Zachovává si tak sice svůj precizní a jasný rukopis, ale z žádné novinky se těšit rozhodně nemůžeme.

Architekta Eva Jiřičná ale ví, že si to může dovolit, není jí ostatně třeba představovat, je nejznámější architektkou u nás a za sebou vytvořila celou řadu pozoruhodných staveb. To nejlepší z její tvorby si můžete prohlédnout zde.

Další projekty Evy Jiřičné z nedávné doby

Nejvýznamnější zakázkou Jiřičné z poslední doby je návrh na úpravu interiérů londýnského Victoria & Albert Museum. Mezi nejnovější projekty Jiřičné patří také Univerzitní a kongresové centrum ve Zlíně.

Architektka se také podílí na rekonstrukci dalšího zruinovaného domu v Mariánských lázních, jehož projekt by měl být realizován v příštím roce.

Architektka Eva Jiřičná

Eva Jiřičná je považována za jednoho z významných reprezentantů stylu hi-tech. V letech 1996 – 2008 vedla Ateliér architektury na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 2001 byla jmenována profesorkou. Eva Jiřičná je nositelkou Řádu britského impéria a mnoha dalších prestižních vyznamenání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám