Hlavní obsah

Úsporný světlovod zajistí v domě přirozené světlo po celý rok

Právo, Sylva Svobodová

Světlovod přivádí přirozené denní světlo do interiéru po celý rok. To je výborné nejen pro naši psychiku, ale znamená to až 80% úsporu energie všude tam, kde bychom museli používat umělé osvětlení i přes den.

Článek

Světlovod jednoduše řečeno přivádí denní venkovní světlo k nám domů do místnosti. Je to možné díky speciálně tvarované skleněné kopuli, která je napevno zabudována ve střeše nebo na fasádě domu. Zachytává denní světlo, které je nasměrováno do světlovodného tubusu.

Tubus má superreflexivní odraznou vrstvu na vnitřním povrchu a odráží světlo až k tzv. difuzéru. To je skleněný prvek umístěný ve stropě nebo na stěně interiéru, který má za úkol rozptýlit světlo do prostoru a osvětlit danou plochu denním světlem. Přes sklo difuzéru není vidět, protože má strukturovaný povrch s ideálním rozptylem skla. Rámeček, ve kterém je zasazen, je podle provedení kruhový v kovu, nebo bílý.

Světlovod je chytré umístit tam, kde bychom jinak museli svítit umělým světlem i ve dne: třeba na chodbách, kde není okno. Praktický je ale i v ložnici, domácí pracovně, dětském pokoji. Pokud ale chceme, aby potomek spal i po obědě, stačí použít elektrický nebo ruční stmívač. Jde o uzavírací klapku v tubusu, díky níže lze regulovat denní světlo až do možnosti úplného zatmění.

Údržba světlovodů

Kopule je ze solnodraselného skla a má speciální tvar, který zajišťuje samočisticí schopnost. Kopule není narozdíl od plastických hmot náchylná k zašpinění v běžném ovzduší, má mechanickou odolnost vůči poškrábání. Jestliže ale bydlíme v průmyslově znečištěné oblasti, doporučujeme ji alespoň jednou za 5 let pečlivě omýt vlažnou vodou. Vhodný je chemický přípravek určený na sklo. Poškrábání na povrchu skla se bát nemusíme.

SEDM PRAKTICKÝCH RAD
1. Dávejme pozor na záměnu světlovodu za tzv. šerovod. Ten místo pevného tubusu využívá měkké rukávy (tzv. husí krky). Materiál je podobný alobalu, vzhledem připomíná harmoniku. Má nízkou světelnou účinnost a je k dostání za velmi nízkou cenu.
2. Světlovod nám nemusí montovat firma. Montážní sada je navržena tak, aby ji dokázal svépomocí provést i laik. Jen je třeba pečlivě nastudovat návod.
3. Není moudré z jednoho světlovodu rozvádět vývody do více místností, protože se tak výrazně sníží intenzita světla. Naopak platí: jeden světlovod, jeden vývod do interiéru.
4. Světlovod se často instaluje do novostavby, kde se s ním předem počítá. Instalace do starého domu je ale rovněž snadná.
5. Světlovodný tubus může mít délku podle typu výrobku do 5, 8, 15 nebo 20 m. Ve všech případech platí: směr vedení může být změněn jenom třikrát.
6. Je celkem jedno, zda máme domek se šikmou nebo rovnou střechou. Montážní sady obsahují univerzální typy pro všechny druhy střech.
7. Světlovod se prodává ve 4 typech provedení. Podle výkonu pak osvětluje plochu nejméně 6 a nejvíce 40 m2.

Reklama

Výběr článků

Načítám