Hlavní obsah

Kuchyně má být nejen pěkná, ale i přehledná a praktická

Právo, Gisela Růžičková

Vybrat si kuchyňskou linku, která se nám líbí a odpovídá našim finančním možnostem, je jednoduché. Daleko více času nám ale zabere uspořádání a výběr vhodných úložných prostor. Mnohé napoví dispozice kuchyně, která vychází z velikosti bytu, zvyků rodiny a požadavků na vybavenost.

Článek

Množství úložných prostor by mělo odpovídat počtu členů domácnosti. Také množství nádobí a potravin závisí na individuálních požadavcích rodiny. Horní skříňky většinou používáme na ukládání porcelánu a skla, ať už to jsou jídelní soupravy, hrnky či skleničky, do spodních skříněk ukládáme hrnce, pekáče, mísy, tácy i podnosy.

Ve srovnání s klasickými policemi současné vybavení spodních skříněk zásuvkami nebo drátěnými koši s polo nebo plnovýsuvy zlepšuje zejména využitelnost úložného prostoru, ale také jeho přehlednost a přístupnost. V kuchyni ovšem kromě nádobí skladujeme také různé druhy potravin, pro něž musíme najít vhodné místo.

Některé patří do suché a odvětrané spižní skříně, jiné do chladničky či mrazničky. Přístupnost také zlepšují potravinové skříně vybavené výsuvnými drátěnými regály, které umožňují lepší přehled o uložených potravinách a zlepšují hygienu jejich skladování.

Schovat, nebo vystavit?

Kuchyně je tedy místo, kde se nachází spousta věcí a je na našem rozhodnutí, co schováme za dvířky kuchyňských skříněk, a co vystavíme na otevřených policích. Ovlivníme tím nejen vzhled kuchyně, ale i její praktickou stránku.

Proto si ujasníme, co budeme vystavovat v blízkosti varného centra - vařečky, pánve či koření, možná jídelní soupravy v policích nad pracovní deskou, nebo budeme trvat na elegantním vzhledu kuchyňské linky, kde je vše schováno. Vše na svém místě přivítáme v propojené kuchyni s jídelnou a obývákem. Tady by mohly odkryté police nebo příliš mnoho zavěšených věcí působit chaoticky. Ale pozor -ani v přeplácané kuchyni by nás práce moc netěšila.

Důležité je, aby byly věci denní potřeby po ruce. Vyplatí se, když např. pánve a hrnce umístíme poblíž sporáku a koše se zeleninou pod pracovní desku. Nejen, že budou kdykoli na dosah, ale také budou díky cirkulaci vzduchu déle čerstvé.

Totéž platí pro bylinky, které by měly být poblíž pracovní desky, nikoli v blízkosti sporáku. Určitě neukládejme v hlavních skříňkách věci, které potřebujeme jednou za půl roku.

V kurzu jsou plnovýsuvy

Úložné prostory využijeme nejlépe, když si pořídíme plnovýsuvy. Nabízejí dokonalý přehled o uložených předmětech, jsou jednoduše přístupné, vejde se do nich hodně malých i velkých věcí včetně potravin. Výsuvné systémy si pořizujeme většinou s novou kuchyní, ale dají se využít i při renovaci starší kuchyňské linky.

Na výběr jsou polo a plnovýsuvy s tichým dojezdem (brzdičkami). Integrované pístové dobržďování se postará o pomalé zavírání a bezhlučný provoz. Úplně se dají vysunout jen plnovýsuvy, které jsou zcela přístupné i v zadní části zásuvky. Podle velikosti mají moderní zásuvky s plnovýsuvem nosnost až 80 kilogramů. Proto bychom měli mít od začátku jasno, co do nich budeme ukládat, aby se co nejlépe využil celý prostor. Praktické jsou zásuvky s posuvnými nebo přestavitelnými zarážkami nebo přepážkami.

Skříně na potraviny

Samostatnou zděnou komoru nebo spižírnu si pořizujeme obvykle v rodinných domech, když je dostatek místa. Většinou dáme přednost dostatečně velké potravinové skříni, kam se dají potraviny přehledně uložit.

Ale na výběr máme i dobře přístupné výsuvné potravinové skříně různých rozměrů vybavené posuvnými mechanismy. Největší vydrží zatížení až 120 kilogramů. Potravinové skříně vybavené drátěnými koši mají menší nosnost a plně naložené špatně vyjíždějí. Lepší manipulaci s uloženými potravinami nabízejí skříně se střídavě výsuvnými policemi. Drátěné police se dnes nahrazují policemi s pevným dnem, aby nepropadaly drobnosti a nečistoty dolů.

Využít se dá také úzký prostor mezi skříňkami. Úzké poličky moc praktické nejsou, ale do zabudovaného výsuvu umístíme např. ubrousky, filtry na kávu nebo čisticí prostředky, gumové rukavice či zásobníky na mikrotenové sáčky, pytle na odpadky apod. Dáme-li přednost bočnímu nebo hornímu vedení, můžeme do prostoru zavěsit utěrky, ručníky i chňapky.

Rohové spodní skříňky

Doby, kdy byly rohové spodní skříňky vybavené policemi a tedy nepřehledné, jsou pryč. Dnes si můžeme pořídit karusel se snadnou instalací. Na teleskopickou tyč se připevní drátěné police ve tvaru kruhu či polokruhu s tím, že polokruhový koš lze uchytit i ke korpusu skříňky. Kvalitní karusely jsou vybavené nerezovou či komaxitovou úpravou a jsou dražší. Otočná police vydrží zátěž do deseti kilogramů.

V případě, že nám karusel pro rohové skříňky nevyhovuje, pořídíme si rohový výsuv. První část tohoto výsuvu tvoří dvířka, která se vysunují, podobně jako čela zásuvek. Při otvírání vyjedou nejdřív dva nebo tři nad sebou umístěné koše a po úplném vysunutí se celý koš otevře jako křídlo klasických dvířek.

Pak se ve skříňce posune druhá sestava polic. Tyto policové rohové systémy využívají prostor efektivně, nabízejí dobrý přístup k uloženým předmětům, jsou pravé nebo levé a ovládají se jednoduše. Náročnost systému s sebou ale nese vyšší cenu.

Pomohou účelné sloupy

Ať už používáme kuchyňský sloup jako doplněk barového pultu nebo jej využíváme jako úložný prostor pro různé druhy nádobí či potravin, lze ho označit jako praktický. Sloupy se montují na pracovní desku a strop, nebo se kotví do stropu a do podlahy či do stěny.

Využití sloupů je rozmanité. Lze je doplnit otočnými mělkými či hlubokými drátěnými i skleněnými policemi na hrnky, policemi s výřezy na zavěšení vinných skleniček. Výběr je i v povrchové úpravě sloupů, která bývá chromovaná, niklová, nerezová, titanová či měděná. Centrální sloup ze dřeva lze namořit do odstínu kuchyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám