Hlavní obsah

Certifikovaný dětský nábytek nabízí pohodlí a zaručuje bezpečí malých obyvatel

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevhodně vybraný nábytek do dětského pokoje může pro jeho malé obyvatele představovat mnohá nebezpečí. Při zařizování dětského interiéru je proto potřeba brát v úvahu všechna možná rizika a uzpůsobit dětský pokoj tak, aby byl pro děti nejen pohodlný, ale především bezpečný. Máme pro vás tipy, jak na to.

Článek

Pokud chcete, aby byl domov pro vaše malé ratolesti opravdu bezpečným místem, pak věnujte výběru nábytku a hraček zvýšenou pozornost.

Označení "Bezpečné hračky" zaručuje nezávadnost

Certifikační značka “bezpečné hračky“ má tvar stylizovaného žlutého dětského kousátka. Certifikát uděluje nezávislý zlínský Institut pro testování a certifikaci. Tento certifikát u nás má zatím jen jedno odrážedlo pro děti. Nemá žádné ostré hrany, žádné vystupující šrouby a řídítka jsou konstruována tak, že se nikdy nepřetočí.

Pomocnou ruku podávají rodičům i italští designeři. Italský institut pro bezpečnost hraček (IISG) se zaměřil speciálně na bezpečnost výrobků pro děti.

Jejich dlouhodobý výzkum chování dětí odhalil veškerá možná rizika při správném i nesprávném používání dětského nábytku. Každý kus nábytku, který tato rizika eliminuje a zároveň je v souladu s evropskými i mezinárodními standardy, potom obdržel známku „Safety Checked“.

Ta mimo jiné garantuje nezávadnost materiálů a povrchových laků a vylučuje možnost zranění dítěte přiskřípnutím či přimáčknutím.

Značka "Česká kvalita" zaručuje nezávadný nábytek

Bez obav také můžete vsadit na certifikovaný český nábytek. Po úspěšném ukončení zkoušek nábytku akreditovanou zkušebnou, představenstvo udělí značku a vydá výrobci Certifikát o udělení značky.

Současně vydá představenstvo výrobci fotokopii protokolu o zkoušce, listinu ve které bude uveden význam značky s využitím u zákazníků. Značka „Česká kvalita“ je tak určena jen pro ty výrobce, kteří vyhoví náročným testovacím procesům.

Novinkou jsou LEB panely

Sázkou na jistotu jsou tzv. LEB panely. Nábytek z nich vytvořený je pro děti nezávadný a v dětském pokoji bude vypadat stejně dobře jako jakýkoliv jiný.

LEB panely jsou vyrobeny ze 100% recyklovaného dřeva s certifikací FSC (Forest Stewardship Council) a zaručují nejnižší možný obsah formaldehydu.
Milan Vrbík, designér

Pokud se chystáte nalakovat dítěti oprýskaný stůl nebo židli, vždy se ptejte jestli má lak nebo barva atestaci na hračky pro děti. Jen tak si budete moci být jisti, že je nátěr nezávadný. Nebezpečí může na děti číhat totiž téměř kdekoliv.

Bezpečné úpravy v domácnosti

Domácí prostředí by mělo být maximálně přizpůsobeno dětskému pohybu, aby se co nejvíce zamezilo zraněním. Například velmi nebezpečná může být domácnost, kde jsou volně různé chemikálie, je v ní prudké schodiště, snadný přístup k otevřeným oknům nebo stůl s ostrými rohy.

Ochranné pomůcky zvyšují bezpečnost nejen v dětských pokojích, ale i v celé domácnosti. Při vaření ocení bezpečnostní kryt na sporák, který chrání děti před popálením.

Uzávěry na okna zabrání vypadnutí dítěte, použitím dveřní zarážky minimalizujeme riziko přivření dětských prstíků do dveří, záslepka na zásuvky zase ochrání nejmenší před elektrickým proudem.

S pomocí bezpečnostní zábrany mohou rodiče jednoduše zamezit dětem vstup na nebezpečná místa.

Škodlivý formaldehyd

Odborníci z Itálie se podrobně zabývali přítomností formaldehydu v dětském nábytku. Formaldehyd, tzv. „všudypřítomná škodlivina“, může totiž při vyšší koncentraci způsobovat bolest hlavy, únavu a v extrémních případech i poškození jater, ledvin či centrální nervové soustavy.

Jak upravit domácnost, ve které žije malé dítě

  • v přítomnosti malých dětí využívejte raději zadní plotýnky sporáku
  • varnou konvici mějte dostatečně vzadu nalince a šňůru nechávejte viset na zemi, totéž platí pro žehličku
  • ostré hrany opatřete chrániči
  • do zásuvek pořiďte praktické zástrčky
  • volte varné desky, které se po sejmutí hrnce z plotny automaticky vypnou

Podobně jako formaldehyd mohou zdravotní obtíže způsobit i použité barvy. Řešení je přitom vcelku jednoduché. Jednosložkové barvy na vodní bázi snižují emise škodlivin až o 95 % ve srovnání s tradičně používanými barvami na organické bázi. Zároveň jsou barvy na vodní bázi šetrné k životnímu prostředí, přičemž jsou odolné a trvanlivé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám