Hlavní obsah

Trendovým africkým aranžmá vévodí obří květináče

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete zútulnit interiér a dodat mu šťávu a nevíte jak na to? Máme pro vás tipy na to, jak sladit květiny s interiérem v duchu etno toulek po Africe i návod, jaké květiny se hodí do jednotlivých pokojů. Některým druhům totiž nesvědčí vlhké prostředí a jiné ho pro svůj růst potřebují.

Článek

Africkému interiéru s moderním nádechem sluší stylové květinové dekorace, kde se etno prvky kombinují s moderním stylem dekorování.  Seznamte se s trendy v oblasti květinové výzdoby pro letošní podzim a zimu.

Absolutním základem jsou masivní květináče

Pro ty, kdo sledují poslední trendy v oblasti interiérového designu máme žhavý tip. V kurzu jsou letos gigantické květináče s velkou hmotností. Právě ty jsou pak základem pro aranžování květin v africkém stylu.

Rostliny, které takový květináč vyplňují, musejí být výrazné, aby mezi ostatními dominantními předměty nezanikly. Důležitou roli hrají ostré čepele a výrazná žilnatina listů, stejně jako jejich barvy.

Vybírejte rostliny, které jsou neobvyklé a samy o sobě poutají pozornost. To platí o nolině s hřívou „kudrnatých vlasů“, exotickém krotonu, bizarním cypřiši i masožravce. Nemusíte se bát ani kombinace živých květin s vrbovým proutím nebo s uschlými lusky.

Kontrastní květiny pak vyniknou na tmavém pozadí, které k africkému stylu rozhodně patří. Nechte je v interiéru zazářit v kombinaci s různými druhy exotických dřev. Skvěle budou vypadat spolu s bambusem, teakem nebo s banánovými listy.

Ostré hrany v interiéru zjemníte popínavými květinami. Velký a neuspořádaný prostor pak můžete vylepšit květinou ve velkém mohutném květináči, který v interiéru zastane roli výrazného solitéru.

Nechte se inspirovat ročním obdobím

Floristka Lucie Kulmanová se často nechává inspirovat moderní architekturou a designem. Nemá žádnou vyloženě oblíbenou květinu, její volbu spíše ovlivňuje roční období a nálada. A právě podzim africkému stylu přímo nahrává.

Barvy spadaného listí a dozrávající rudé šípky jsou tou správnou kombinací pro vaší inspiraci. Květinové aranžmá proto dekorujte seschlými větvemi, slaměnkami i nazlátlými listy.

Taková výzdoba zaručeně zvedne náladu a i během neoblíbeného podzimu si vzpomeneme na krásy přírody.

Dávám také přednost jednoduchým dekoracím, v nichž se soustředím především na nápad. S blížícím se podzimem hodně využívám kůru, sušené části rostlin, listí a větvičky. Používám je k polepování nejrůznějších podložek, někdy použiji tento materiál na polepení celých nádob.
Lucie Kulmanová, floristka

V interiéru plném květin je vzduch o poznání čistší než venku. V době, kdy jsou ulice plné smogu tak jistě očistíte přírodní čističky vzduchu. Druh květiny vždy vybírejte ale s ohledem na prostředí, do kterého chcete rostlinu umístit. Máme pro vás několik tipů.

Pro obývací pokoj i pracovní kout

Nezapomeňte květinu umístit tak, abyste na ni při práci u počítače dobře viděli. Zelená totiž uklidňuje a po dlouhém sledování monitoru ji vaše oči jistě ocení. Studie Virginie Lohrové z washingtonské univerzity potvrdila, že přítomnost květin v kancelářských prostorách vyvolává v zaměstnancích pocit pohody a snižuje stres.

Nejméně náročnou a nejrychleji rostoucí květinou do kanceláře je interiérová liána monstera.Vaši kreativitu podpoří i působivá fuchsia.

Obývací pokoj je naše nejdůležitější reprezentační místnost, na jeho vzhledu si proto dáváme záležet nejvíc. Palma na knihovnách a stolcích poslouží jako prachovka.

V interiéru zařízeném v africkém stylu také skvěle vypadá Aloe vera, tato rostlina navíc redukuje kuchyňské výpary. Navíc je velmi nenáročná na údržbu, listy stačí jednou za čas otřít vlhkým hadříkem a zalévat stačí střídmě.

V pokoji dítěte nesmí být jedovaté květiny

Při výběru květin do pokoje malého dítěte se vyhněte jedovatým kouskům. Vždy žádejte o radu specialistu nebo floristu. Nekupujte rostlinu, které se přezdívá tchynin jazyk nebo i vánoční hvězda.

Do koupelny se výborně hodí bromélie. Této rostlině nevadí horší světelné podmínky, navíc dobře pohlcuje škodliviny z kosmetických přípravků.

Pokud se nechcete příliš zabývat zaléváním nebo rádi cestujete, nemusíte se květin vzdávat, stačí si pořídit speciální samozavlažovací květináče. O jejich přednostech se více dočtete zde.  

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré květináče se zalévají samy

Květiny jsou radostí a ozdobou interiéru. Můžeme mít byt poloprázdný, ale rozkvetlá květina či košatá zelená rostlina nám prostor vždy zútulní. Pojďme pro ně...

Výběr článků

Načítám