Hlavní obsah

V moderním podkroví hrají prim chytrá střešní okna

Právo, Gisela Růžičková

V případě, že plánujeme využít půdní prostory pro bydlení, zaměříme se na střešní okna. Jedině s nimi se budeme cítit v obytném podkroví příjemně a pohodlně, protože poskytují dostatek světla i čerstvého vzduchu.

Článek

U střešních oken by měla plocha prosklení činit 10 % podlahové plochy místnosti. V této souvislosti je nutné vědět, že místnost lépe prosvětlí více menších oken rozmístěných po celé šířce střechy než jedno velké okno se stejnou plochou skla.

Střešní okno vybíráme i s ohledem na sklon střechy a konstrukci krovu - vzdálenost krokví. Nejvýhodnější je, když na střechy s menším sklonem instalujeme vyšší okno a opačně. Světelnou pohodu ovlivňuje i tvar ostění.

Konstrukce oken musí něco vydržet

Poloha střešních oken je vystavena působení povětrnostních vlivů, především dešti, sněhu i slunci, proto musí být jejich konstrukce spolehlivá, zejména pokud jde o materiál.

Na výrobu střešních oken se používá obvykle dřevo, nejčastěji borovice a smrk, ale také dřevo ve spojení s hliníkovými profily. Někteří výrobci nabízejí i plastová okna nebo kombinaci dřeva a plastu. Podmínkou pro použití dřeva je jeho pevnost a perfektní impregnace. Okno by mělo být správně umístěno nad střešní rovinu, aby voda nezatékala v místech osazení okna.

Kvalitní zasklení je základ

Na zasklení střešního okna jsou kladeny přísnější požadavky než je tomu u klasických oken. Sklo musí být pevnější a odolnější vůči nárazu, ale také dobře tepelně a zvukově izolované. Energeticky úsporná dvojskla mají jak nízké tepelné ztráty, tak dobrou zvukovou izolaci.

Každou podkrovní místnost lépe prosvětlí více menších oken rozmístěných po celé šířce střechy než jedno velké okno se stejnou plochou skla (Solára).

Díky speciální technologii výroby se také snižuje možnost kondenzace par v zimě. Tato střešní okna s dvojitým sklem mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti, ale propouštějí méně světla. Pro představu: čiré 4 mm silné sklo propustí 90 %, dvojité sklo jen 81 % světla.

Snadné ovládání podmínkou

  • Kyvná okna jsou základním typem střešních oken. Mají střed otáčení na horním rámu a umožňují dostatečné prosvětlení a provětrávání prostoru. Maximální otočení okenního křídla o 180° nabízí pohodlné umytí vnějšího skla i obsluhu venkovní markýzy.
  • Výklopně-kyvná okna poskytují navíc neomezený přístup k oknu. Toto provedení umožňuje širší výhled díky možnosti vyklopení okenního křídla.
  • Kyvné třešní okno GGL s integrovaným elektrickým ovládáním je vybaveno ventilační klapkou. Montáž je velmi jednoduchá (14 846 Kč, Velux) - vlevo. Moderní střešní okna jsou úsporná, poskytují dostatek světla, pocit prostoru a čerstvý vzduch (Solára).
  • Panoramatická okna jsou charakteristická svou velikostí a poskytují výborné prosvětlení a provětrání místnosti včetně neomezeného přístupu k oknu. Velký rozsah vyklopení okenního křídla umožňuje jednoduchý výstup na střechu.
  • Některé typy oken nabízejí větrání větrací klapkou umístěnou v okenním křídle.
  • Všechny typy střešních oken mohou být libovolně vybaveny vnějšími a vnitřními doplňky, ať už jde o bezpečnostní kování, dětskou pojistku, ovládací tyč, případně dálkové ovládání.

Výška montáže okna

  • Když se okno otevírá zespodu, zvolíme okno výklopně kyvné, jehož spodní hrana by měla být ve výšce 120 cm.
  • U otevírání okna shora bude spodní hrana okna ve výšce 90 až 110 cm. Doporučená výška horní hrany je 180 až 200 cm.

Dodržíme i montážní výšku okna z hlediska správné funkce ventilační klapky. Protože klapka bývá ve výšce minimálně 200 cm nad podlahou, měla by se nacházet v horní části rámu. Nejvýhodnější výška osazení okna v rozmezí 110 až 140 cm nad podlahou (vzdálenost ke spodní hraně rámu okna) je v souladu s platnými normami jak z hlediska prosvětlení obytných prostor, tak i kontaktu s okolím.

Regulace tepla a chladu

Abychom se v podkroví cítili příjemně, je nutná regulace slunečních paprsků, které v létě prostor ohřívají. V zimě se podkrovní prostory zase prochlazují. Právě proto, že místnosti pod střechou jsou vystaveny rozdílným teplotám, měli bychom se zamyslet také nad stínicí technikou, ať už jsou to vnitřní či vnější rolety, žaluzie nebo markýzy. Výběr záleží na místnosti, do níž chceme stínicí prvek nainstalovat, a také na efektu, jakého chceme dosáhnout.

  • Jednoduchou a cenově výhodnou roletu si pořídíme kvůli dekoraci nebo částečnému snížení intenzity denního světla.
  • V ložnicích a dětských pokojích se hojně využívají zatemňující rolety s termoizolační vrstvou na vnější straně, odrážející sluneční paprsky v létě a chlad v zimě.
  • Praktické jsou lamelové žaluzie, kterými lze regulovat intenzitu i směr světla. Některé jsou opatřeny termoreflexní vrstvou a mají dvě funkce. V létě zabrání pronikání tepla do místnosti a v zimě naopak odrážejí otočené lamely teplo dovnitř.
  • Množství tepla dokážou redukovat i předokenní markýzy, které se ovládají zevnitř.
  • Praktické jsou i vnější hliníkové rolety plněné polyuretanem, které zlepšují nejen tepelně izolační vlastnosti okna, ale navíc tlumí i hluk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám