Hlavní obsah

Starožitnosti a kvalitní materiály dodají interiéru punc luxusu

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud si chcete pořídit něco opravdu luxusního do bytu, vybírejte hlavně kvalitní materiály. Ty jsou základem poctivého provedení a vydrží vám celé roky. Spojení moderního designu a mramoru, kůže nebo exotických dřev je dobrou investicí do budoucna. Dobrým tipem je také kvalitní starožitný nábytek z tvrdých dřev. Máme pro vás tipy, jak luxusní materiály a prvky vkusně využít.

Článek

Do čeho se určitě vyplatí investovat jsou základní kusy v bytě, které se často neobměňují. Luxusní materiály užijete hlavně v koupelně.

Vyplatí se například investovat do umyvadla z broušeného mramoru, který dodává prvkům nejen reprezentativní vzhled, ale především téměř neomezenou životnost.

Letos je kámen opravdu v kurzu. Chybu neuděláte ani tehdy, když si jím obložíte stěny obývacího pokoje. Musíte si ale dát pozor, aby interiér nepůsobil příliš chladně a stroze. Proto je vhodné do obývacího pokoje umístit rostliny a dekorace z vlny nebo jiného měkkého materiálu.

Luxusním materiálem, který neomrzí, je nerezová ocel. V mokrém a vlhkém prostředí koupelny určitě oceníte nerezové dekorace a úchyty na ručníky, v kuchyni se zase hodí nerezové nádobí, úchytky i spotřebiče. Výjimkou z nerezi ale není například ani stojan na dříví v hale u krbu nebo luxusní nádoba na rostlinu.

Pokud se povrch předmětů z nerezové oceli nijak nemění, není třeba žádných úprav. Pokud se předměty delší dobu nepoužívají, je vhodné omýt je čistou vodou a uložit na suché a čisté místo.

V obývacím pokoji investujte do kvalitní podlahoviny. Nejvíce vydrží exotická dřeva, která jsou navíc letos v kurzu. Vsaďte třeba na teak, který má skvělou odolnost proti vlkosti, odolává poškrábání a nepřijdou si na něj ani plísně. Podlaha z kvalitních dřev sice vyjde draho, ale zato vydrží celá desetiletí.

Kvalitu oceníte i v oblasti sedacího nábytku, tady vsaďte na pravou kůži. Zapomeňte ale na mohutné prošívané pohovky v tmavých barvách. Interiéru budou letos slušet hlavně světlejší pudrové odstíny a minimalistický design.

Investice do koženého sedacího nábytku se vyplatí

Při nákupu luxusních kousků do interiéru se opravdu držte uměřenosti. Ladný a jednoduchý design z módy nevyjde nikdy a investice se vám tak vyplatí.

Kůže je skvělým materiálem, v létě chladí a v zimě hřeje. Další velkou výhodou je fakt, že je lehce udržovatelná. Koberce nebo sedačky z kůže můžete luxovat a vyčesávat obyčejným kartáčkem.

Vlhkým hadříkem s trochou mýdla lehce vyčistíte i hladkou jemnou kůži - tzv. kůži impregnovanou, která se v domácnostech používá více. Impregnace totiž zabraňuje, aby se do materiálu dostal prach a nečistoty.

Pro doladění interiéru a dodání luxusního vzhledu už můžete použít levnějších dekorací. Stačí vsadit na správnou neagresivní barevnost, uměřený tlumený lesk a bohaté ornamenty.

Luxusní materiál má být předně materiálem kvalitním. O takový materiál se nemusíte celá léta starat, neopotřebuje se a stále si zachová stejný luxusní vzhled.

Starožitný nábytek bývá velmi kvalitní

Nábytek z tvrdých dřev a v provedení, které vydrží věky byl kdysi samozřejmostí. Proto k luxusním kouskům v interiéru rozhodně patří i starožitný nábytek.

Do interiéru si můžete pořídit třeba kvalitní starožitné hodiny. Vybrat si můžete například na veletrhu starožitností a umění Antik 2009. Ten se koná až do 3. 10. 2009 denně 10 do 18 hodin na pražském Výstavišti v Holešovicích.

Anketa

Pořizujete si do bytu starožitnosti?
Ne, fandím modernímu designu.
31,6 %
Ne, bohužel jsou moc drahé.
24,6 %
Ano, mám jich několik.
21,7 %
Mám v interiéru nějaké po předcích, další si ale nekupuji.
22,1 %
Celkem hlasovalo 637 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám