Hlavní obsah

Trendy vázám vládnou přírodní tvary a metalický lesk

Novinky, Kristýna Křížová

Trendem letošního roku jsou lesklé vázy na květiny s lesklým povrchem a amorfními tvary, které rozhodně klasické vázy nepřipomínají. Takové kousky od známých designérů zaručeně zaujmou pozornost všech hostů.

Článek

S nápadem vytvořit takovou vázu přišlo prvně studio Qubus Maxima Velčovského a uvedlo na trh abstraktní vázy ve zlatě a v porcelánu. Edice těchto váz je recesí a má upozorňovat na nevkus zlatého zdobení jídelních souprav a dekorací.

Lesklé zdobení jídelních servisů a váz ale bere zcela vážně designér Aisslinger. Vázy vznikly v experimentální laboratoři pro foukané sklo ve Francii.

Tyto působivé kousky nesou stopy otisku textilu, díky kterým je každá váza originálem. Metalické kousky vznikly v oranžové, tmavě zelené, šedé a červené barvě. Vysoké jsou cca 40 cm.

Vázy lesklých tvarů se ale hodí jen do opravdu uměřeného interiéru. Nechte je proto vyniknout a nepořizujte si do interiéru další blyštivé dekorace.

S vázou abstraktních organických tvarů na poli designu prve zabodoval  Alvar Aalto. Váza, kterou navrhl je dodnes perlou interiérů. Nepravidelné vlnivé linie vázy jsou inspirovány přírodou, zvláště finskými jezery.

Pokud si chcete do interiéru pořídit trendy vázu, ale hledáte nadčasový design a uměřené provedení, vsaďte na některou z mnoha levnějších variant kapkovitých váz.

Vázám letos vládnou přírodní tvary, zapomeňte proto na geometrii a na pravidelnost a zkuste do interiéru zakomponovat třeba právě vázy v tomto provedení. Interiér pak nebude působit tak stroze.

Anketa

Líbí se vám oblé organické tvary váz?
Ano, jsou nevšední a zajímavé.
22,9 %
Ne, váza má vypadat jinak.
22,9 %
Některé se mi líbí, jiné ne.
54,2 %
Celkem hlasovalo 210 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám