Hlavní obsah

Český robot soutěží v top osmičce futuristických designových návrhů

Novinky, Barbora Vaníčková

Student brněnského VUT Martin Miklica se díky svému projektu "Le Petit Prince" dostal mezi osm nejlepších návrhů v soutěži Electrolux Design Laboratory. „Malý princ“ je robotek sestrojený pro pohyb po povrchu Marsu, v malém skleníku nese rostlinu, o níž se stará - stejně jako v Exupériho románě.

Článek

Robot, jehož základ tvoří koule s nožkami, se má podle autora pohybovat po Marsu a získávat informace o živinách v okolním prostředí. O ty se pomocí bezdrátového připojení může podělit s ostatními robotickými kolegy. Robot, jenž má sloužit jako pomocník při výzkumu možného osídlení Marsu, umí intuitivně určit, jakými metodami získávat pro svou rostlinu to nejlepší.Když vybere vhodné místo, jednoduše se uhnízdí do země a "zapustí kořeny".

Podle autora je jeho největším přínosem, že „Le Petit Prince není jen stroj, ale spíš mazlíček nebo tichý přítel, s nímž můžete mluvit, když nebudete mít náladu komunikovat s lidmi. Ke všemu je dobrý zahradník, jenž svými schopnostmi vytvoří nejen krásu, ale může pomoci vypěstovat plodiny potřebné pro život.“

Vyhlášení soutěže se uskuteční 24. září v Londýně. Pokud roztomilý robot zaujme porotu, získá Martin Miklica cenu 5000 euro (130 000 korun) a šestiměsíční placenou stáž v jednom z center světového designu Elektrolux.

Reklama

Výběr článků

Načítám