Hlavní obsah

Nejkrásnější německé mešity fascinují poetickou architekturou

Novinky, Kristýna Křížová

Vídeňské centrum architektury uvádí výstavu nejkrásnějších německých mešit. Vstupte s námi prostřednictvím působivých fotografií do prostor, které veřejnost většinou nesmí běžně navštívit. Jejich krásu si tak prohlédněte alespoň na fotkách.

Článek

Výstava představuje osm mešit, součástí expozice jsou modely a plány, projekty nových mešit. Autorem zajímavých fotografií je Wilfried Dechau.

Existuje mnoho typů mešit, vizuálně se však mohou hodně lišit. Záleží vždy na území, na kterém jsou postaveny a také na místní kultuře. V Německu již stojí desítky mešit, není divu, že je jim věnována taková pozornost.

Správnou mešitu zdobí několik minaretů

Mešity jsou orientovány směrem Mekce, která leží v Saudské Arábii a je největším poutním místem všech muslimů. Ty nejznámější jsou světlými stavbami s typicky kopulovitou střechou se čtyřmi minarety (věžemi). Některým mešitám ale minarety chybí, například česká mešita v Brně nemá ani jeden.

Výstava představí moderní i historické skvosty mezi mešitami

Výstava představí jen zlomek z mnoha úžasných modlitebních chrámů. Najdeme zde ale například mešitu přestavěnou z autodílny v Karlsruhe či moderní budovu v Penzbergu.

Základní půdorysné schéma mešit většinou doplňují minarety a monumentální vstupní brány či mauzolea významných osobností.

Architektonický skvost v SAE mohou navštívit i nevěřící

Do většiny mešit má nemuslimská veřejnost vstup zakázán. Ve Spojených arabských emirátech ale loni otevřeli třetí největší mešitu světa, přístup do ní mají i nemuslimští turisté. Nese jméno prvního šajcha Zajda bin Sultána Nahajána a stojí v Abú Zabí.

Ženy se při vstupu do mešity zahalí do černých abájí, které dostanou u vchodu. Nevěřící by se také v mešitách neměli dotýkat výtisků Koránu.

Na architektuře mešit se projevuje dobrá znalost geometrie a kultury. Za islámskou architekturu letos získal architekt Abdel-Wahed El-Wakil významnou cenu za islámskou architekturu. Jeho stavby si můžete prohlédnout zde.

Mešity slouží i jako prostor pro společenské události

Muslimové pro svá setkávání a místa modliteb chtějí užívat architektonicky krásných prostor, kterými mešity bezpochyby jsou. Tyto stavby pro muslimy nejsou jen náboženským centrem, ale také místem společenského života a významných událostí.

Primárně však mešita slouží muslimům k uctívání islámského boha. Mešity jsou většinou velmi rozlehlé stavby, mají být totiž tak velké, aby pojaly při páteční modlitbě všechny věřící z okolí.

Mešity jsou často také vzdělávacím centrem, nalezneme v nich rozsáhlé knihovny. Některé mešity mají dokonce stálou výuku. Na těchto školách se vyučuje klasické vzdělání a znalost Koránu.

Na výstavu fotografií německých mešit se můžete zajet podívat do Vídně od 5. do 21. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám