Hlavní obsah

Květinová výzdoba s nádechem romantiky oživí nevzhledné balkóny i terasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Romantickou atmosféru dokáže vykouzlit na oknech, balkónech a terasách lemování z pestrých muškátů, pelargonií, petunií, surfinií, fuchsií a begonií. Stále častěji ale majitelé otevřených prostor volí praktickou výzdobu, která nevyžaduje přílišnou údržbu a dokáže si zachovat přitažlivý vzhled celý rok.

Článek

"Záleží na tom, zda se lidé o výzdobu chtějí starat, nebo ne. Hodně kvetoucí balkóny jsou náročné na údržbu. Musí se to často hnojit nebo vystříhávat. Vyžaduje to péči," prozradil zahradní architekt Jan Zasadil.

Podle Zasadila si majitelé balkónů v novostavbách přejí moderní, jednoduchý design. "Rostliny jsou v kombinaci se dřevem a kovem. Je to spíše technická než romantická výzdoba," poznamenal.

Zatímco balkóny v moderní zástavbě zdobí spíše stále zelené rostliny, starší zástavby se prý drží pestré barevné výzdoby. Lidé však prý vyhledávají rostliny, které méně opadávají a udržují si tvar celou sezónu.

Foto: Milan Adamíra, Právo

Rozkvetlý balkon z podhůří.

"Hodně se prodávají muškáty, pelargonie a surfinie. Pelargonie a muškáty si lidé oblíbili kvůli jejich odolnosti. Do stínu se pak hodí begonie, nebo balzamíny," řekla floristka Irena Tužilová z pražského zahradnictví Chládek.

Letošní trendy jsou podle ní hlavně v odstínech fialové, růžové a lila. Lidé se však podle zkušeností zahradníků řídí při výběru spíše vlastním vkusem než tím, co udávají světové veletrhy. "Trendová barevnost se týká hlavně svatebních květin a výzdoby interiérů. Balkóny jsou většinou výsledkem fantazie jejich majitelů," uvedla Tužilová.

FOTO: archiv Holandské květinové kanceláře

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chceme-li, aby okna zdobily zároveň petúnie a pelargonie, jejichž sestava je úžasná, myslíme na to, že oba druhy musejí být v oddělených květináčích. Petúnie se s pelargoniemi v jedné zemině nesnesou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kultivary pelargonií nabízejí rozmanité tvary květů a pestrou škálu zbarvení. Nikdy je ale neuvidíme ve žlutém a modrém provedení.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Zájemci o květinovou výzdobu balkónů a teras nicméně prý stále více dají na rady odborníků. Nakupují také spíše vykvetlé rostliny, než by ztráceli čas jejich pěstováním. "Lidé zjišťují, že se vyplatí nakoupit hotové vykvetlé květiny. Když si je snaží vypěstovat sami, stěžují si, že listy žloutnou a že neví, jak o ně pečovat. Mnozí si také myslí, že stačí jen pravidelně zalévat," uvedla floristka.

Upozornila, že při vysazování balkónových květin se musí dodržovat určitá pravidla. "Květiny nesmí být přelité. Také v samozavlažovacích truhlících se musí hlídat množství vody. V běžných truhlících je třeba dohlížet na to, aby květinám neuhnívaly kořeny," upozornila.

Podle Zasadila je pak určitým trendem vytváření balkónových zahrad. Výzdoba pak záleží především na finančních možnostech klientů. "Lidé, kteří nechtějí do výzdoby investovat větší prostředky, pěstují petunie a surfinie. Pokud chtějí trvalejší ozdobu, pak volí jehličnany, buxusy a popínavé rostliny. Vhodnou kombinací se může dosáhnout zajímavých výsledků i z levnějších rostlin. Důležité je, aby tam nebyla umělá tráva," uvedl Zasadil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám