Hlavní obsah

Vkusné doplňky v barvě zlata rozzáří střízlivý interiér

Novinky, Kristýna Křížová

Metalické barvy jsou velmi efektní a pokud jimi chcete oživit jinak střízlivý interiér, je to jistě dobrý nápad. Pokud to s nimi ale přeženete, nevyhnete se kýčovitosti a přílišné zdobnosti. Máme pro vás tipy na to, jak zakomponovat zlaté metalické doplňky do interiéru a zachovat přitom jeho vkusnost. Zlatá barva interiér rozveseluje a osvětluje.

Článek

Zlato u Aztéků symbolizovalo pozemské vtělení Slunce. V Egyptě zase zlatou spojovali s bohem slunce Ra a s obilím. Pro starověké Řeky byla symbolem nesmrtelnosti a inteligence. V mnoha kulturách po řadu staletí bylo zlato vždy symbolem bohatství a velkoleposti.

Zlatá barva je božská a luxusní, nekvalita k ní nepatří

Ve středověkém sakrálním umění představovalo zlato božské bytosti a vše, co je svaté, vznešené a nebeské. Zlato bylo určeno pro vyvolené a tak i interiéru dodá punc luxusu.

Dejte si ale pozor na falešný luxus, který bude vypadat kýčovitě. Vyvarujte se proto spojení zlatých dekorací a nekvalitních materiálů. Kýčovitost jde s falešnými zlatými předměty ruku v ruce, buďte si toho vědomi a se zlatou barvou v interiéru buďte opatrní.

Berte zlatou barvu s nadsázkou

Pokud ale spojení zlaté barvy a kýče vezmete s nadsázkou, můžete ji v interiéru zakomponovat jako recesi. Tak chápe zlatou barvu třeba designér Maxim Velčovský a spojuje ji třeba s tak levným předmětem, jakým je tácek na párek nebo pet lahev.

Zlatá je totiž stále symbolem peněz a majetku a k nekvalitnímu levnému překližkovému nábytku se opravdu nehodí.

Zlaté odlesky podpoří vhodně zvolené osvětlení

Pro perfektní dojem z interiéru se zlatými doplňky je třeba zvolit správné osvětlení. To dokreslí každý interiér a dodá zlaté barvě na lesku a hřejivosti. Nespokojujte se proto jen s centrálním světlem.

Vkusně působí prosvícené skříňky nebo nástěnná svítidla osvětlující dekoraci ve zlaté barvě. Volte vždy teplejší odstíny, které budou ke zlatým doplňkům dobře ladit a dodají interiéru na hřejivosti a útulnosti. 

Držte se  minimalismu a elegance

Zlaté doplňky volte do interiéru v minimalistickém stylu, vyberte ale jednoduché tvary a nechte vyniknout jen barvu. Za pomoci metalických barev dodáte hřejivý nádech i tmavým místnostem.

Menší prostor zlatá barva opticky zvětší a pokud některé stěny nahradíte zrcadly, získáte vizuálně mnohem prostornější interiér.

Do interiéru v antik stylu plném starožitností si můžete dovolit klidně výraznější zdobený zlatý výstřelek, přezdobená zlatá váza nebo polštář se zlatým lemováním a s motivem andílka s plavými vlasy budou vypadat jako zábavná dekorace. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám