Hlavní obsah

Moderní kuchyně vyniká jednoduchým designem a odolností proti nečistotám

Právo, Gisela Růžičková

Ke stylu a celkovému vyznění kuchyně přispívá volba materiálu a povrchové úpravy kuchyňských dvířek. Výběr je kupodivu stále složitější. Proč? Na trhu je k dispozici široká škála dvířek od masivních přes laminátová a foliovaná až po dvířka z kovu či skla. Jejich styl je jednoduchý, účelný a bez zbytečných záhybů.

Článek

Proto, dříve než se rozhodneme pro konkrétní materiál dvířek kuchyňské linky, zaměříme se na jejich odolnost vůči opotřebení, nárazům i opakovanému otevírání a zavírání. Tyto parametry ovšem nestačí!

V kuchyni také hodně záleží na snadné údržbě spodních dvířek a zásuvek, zejména máme-li malé děti a domácí mazlíčky. V takovém prostředí počítáme s tím, že budeme dost často utírat otisky dětských prstíků a zvířecích tlapek.

Samozřejmě že výběr materiálu ovlivní i cena. Výhodou a trendem dnešní doby je možnost kombinování materiálů, které se významně podílejí nejen na atmosféře kuchyně, ale mohou ovlivnit i její finanční náročnost.

Současné trendy

Trendem současné doby je propojení obytné zóny, tedy kuchyně, jídelny a obýváku. Z toho důvodu se v tomto prostoru zaměřujeme na jednotící design, ať už jde o nábytek, doplňky či kombinaci světelné atmosféry. Tyto prvky dohromady vytvářejí originální útulnost.

Na vysoké kvalitě moderních kuchyní se podílí kromě vlastního precizního zpracování také kování a vnitřní výbava doplňkového programu.

Kvalitní dřevo

Masivní kuchyně znamenají teplo domova. Dvířka z masivu se dají mořit do různých odstínů s dokonalou povrchovou úpravou polyuretanovými laky s ochranným UV filtrem.

Nejčastěji se používá ořech, dub, olše, javor, bělený javor, americká třešeň či americký ořech v různých tónech moření. Masiv lze zpracovat v moderním či rustikálním pojetí. Jestliže si pořizujeme dvířka z masivního dřeva, mělo by být vysušené a aklimatizované na vlhkost kuchyně. Jinak se skříňky zdeformují, případně se objeví rozestupy nebo praskliny.

  •  Počítejme s tím, že dvířka z tvrdého dřeva jsou drahá a těžká.
  • Levnější variantou je kombinace masivních rámů a dýhových středových panelů. Panel nabízí moderní vzhled.
  • Dvířka z měkkého dřeva jsou levnější, ale nemají zajímavou strukturu, tak jsou podle přání namořená, nebo natřená.

Stabilní dýha

Dýha je tenké dřevo o tloušťce 0,8 mm, které se lepí pod vysokým tlakem na přední nebo zadní stranu podkladu z překližky, buď dřevotřískové, nebo dřevovláknité (MDF) desky. Pak se povrch upravuje několika nátěry dvousložkového laku. Protože se dýha vyrábí loupáním tenkých vrstev dřeva z jediného kmene, jsou dvířka elegantně jednotná a působí na pohled jako masivní dřevo. * Dýha je ve srovnání se dřevem levnější a stabilnější.

  • Moderní dýhované kuchyně jsou k dostání se vzhledem domácích i exotických dřevin, jako jsou např. wenge, palisandr, divoké jablko, bambus či zebrano.

Dostupné lamináty

Lamináty se vyrábějí z vrstev barevného nebo vzorovaného papíru a dohromady jsou spojeny pod vysokým tlakem. Povrch tvoří hladký, kartáčovaný a reliéfní profil, podklad pak MDF deska.

Výhodou laminátu je, že je tvrdý, snadno se udržuje (nesnáší hrubé abrazivní prostředky na čištění) a je k dostání v mnoha druzích dekorů, v různých barvách či texturách dřevin včetně lesku, což umožňuje přizpůsobit barvu kuchyňské linky téměř každému interiéru.

Elegantnějšího a moderního vzhledu docílíme použitím 1 mm silné hliníkové hrany, či 5 mm širokého hliníkového rámečku místo klasické ABS hrany. Toto provedení má příznivou cenu a množství barevných i rozměrových kombinací.

  • Díky cenové dostupnosti jsou kuchyně z lamina oblíbené, neboť splňují veškeré představy o moderní kuchyni.

Designové fólie

Foliované kuchyně jsou designově zajímavé už proto, že dobře imitují masivní dřevo. Ale jsou k dostání i v trendovém lesklém barevném provedení. V tomto případě jsou dvířka vyrobena z MDF desky, upravena frézováním a následně potažena PVC, PP a PE fólií, ať už v imitacích dřevin, různých barvách či lesku.

  • Výhodou fóliových dvířek je velký výběr barevných i rozměrových kombinací, tvarů frézování, barevná a tvarová stálost, vysoká tepelná odolnost, snadná údržba a dokonalá imitace zvoleného dekoru. I kuchyň z fólie může vypadat moderně za příznivou cenu.

Oblíbené laky

Lakované kuchyně uspokojí i nejnáročnější klienty. Za svou eleganci vděčí mnohonásobné vrstvě vysoce tvrdého laku, jehož stoprocentně hladký a bezpórovitý povrch navíc splňuje i přísná hygienická kritéria. Proto lakované kuchyňské skříňky patří již pár let k hitům.

Jsou k dostání v nejrůznějších barvách od zářivě bílé přes pastelově zelenou po čokoládově hnědou. Ať už v matové povrchové úpravě nebo ve vysokém lesku, jejich ceny se pohybují na horní hranici. Dvousložkový lak se nanáší na dřevovláknitou desku v několika nátěrech, aby dvířka byla pevná a pružná.

Působivý kov

Kuchyňská dvířka z nerezové oceli, pozinkovaného plechu či hliníku vnášejí do kuchyně průmyslový vzhled, jehož výsledkem je působivá elegance. Také v tomto případě slouží jako základ dvířek MDF deska potažená z 0,8 mm plechu se zaoblenými profily kvůli odstranění ostrých hran. Povrch kovů se leští, matuje, pískuje, brousí a vlní.

Elegantní sklo

Dříve se sklo používalo na střední panely kuchyňských dvířek, aby nebyla kuchyňská linka tak fádní a aby se mohly vystavovat talíře a skleničky. Nyní se používá na kompletní dvířka, která jsou nejen působivá, ale také se dobře čistí. Vyrábějí se z 6 mm silného tvrzeného skla.

Sklo je odolné proto, že se barva na zadní straně vypaluje. Místo úchytek se většinou jednoduchý kruhový výřez.

Výběr barev kuchyně

Dáme-li přednost lakovaným skříňkám, můžeme vybírat z jakékoli barvy od nápadných sytých odstínů přes světlé tóny až po trendovou bílou. Lakováním lze obnovit také staré nátěry.

Nejdřív vyzkoušíme přilnavost barvy na podklad. Na laminátový povrch barva dobře nechytá, proto použijeme speciální základní barvu. Dřevo před natíráním obrousíme, poté natřeme základní barvou na dřevo, která povrch vyrovná.

V případě, že máme v úmyslu zachovat jeho strukturu, dřevo obrousíme, omyjeme lakovým benzínem a nakonec aplikujeme lak.

Také dřevovláknité desky natíráme základním nátěrem z toho důvodu, aby povrch nevsakoval moc barvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám