Hlavní obsah

Zelené domácnosti vládnou úsporné a ekologické spotřebiče

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat, abychom mohli označit naši domácnost jako zelenou? Hlavním kritériem bude bezesporu výběr energeticky šetrných výrobků. Dnešní spotřebiče potřebují ke kvalitnímu výkonu zhruba o 60 % energie a vody méně než výrobky deset let staré.

Článek

Zelená generace spotřebičů je šetrná k životnímu prostředí i k nákladům na domácnost. Tyto hodnoty jsou pro nás při výběru pomocníků do domácnosti klíčové. U jakých spotřebičů dosáhneme nejvyšších úspor?

Chladničky

  • Chladničky v energetické třídě A+, jejichž průměrná spotřeba energie dosahuje okolo 0,6–0,7 kWh/24 h, uspoří náklady za elektřinu až 20 000 Kč za průměrnou dobu životnosti.
  • Náklady na elektřinu snižují i chladničky opatřené beznámrazovou technologií Frost Free (vrstva ledu o síle 5 mm v chladničce zvýší její spotřebu energie o 30 %) tím, že uchovají potraviny déle čerstvé. Ušetříme nejen náklady na energii, ale také množství potravin, které se delším uchováváním nezkazí.
  • Šetří také chladničky s výdejníkem vody ve dvířkách. Připravují chlazenou vodu z vodovodu, z níž byly filtrací odstraněny látky, jako je chlór, olovo či měď. Vodu si natočíme z průhledné čtyřlitrové nádržky přímo z dvířek chladničky, aniž by je bylo nutné otvírat.

Pračky

  • Důležitou vlastností úsporných praček je nejen energetická třída A+ nebo A++, ale také např. funkce Direct Spray – přímé sprchování, díky níž dosáhneme úspory vody a energie 35–50 % na jedno praní.
  • Jestliže si vybereme pračku s funkcí odloženého startu, budeme prát mimo energetické špičky, kdy je praní nejnákladnější.

Sušičky

  • Některé kondenzační sušičky nabízejí nový šetrnější způsob sušení prádla, dosahující až čtyřicetiprocentní úspory energie oproti běžným sušičkám.
  • Mnohem šetrnější je sušení prádla v sušičce s tepelným čerpadlem, která uspoří až 50 % spotřebované energie.
  • Sušička nezabírá v bytě prostory pro sušení prádla, výrazně usnadňuje žehlení, ale také šetří peněženku.

Indukční vaření

  • Indukce je moderní technologie, která s sebou přináší možnost využít jen tolik energie a času, kolik k přípravě pokrmů opravdu potřebujeme.
  • Indukce je nejrychlejší, nejúspornější a nejbezpečnější způsob vaření.
  • Doba potřebná k uvedení jednoho litru vody k bodu varu se u indukčního ohřevu pohybuje okolo 3 minut. U plynového ohřevu je to téměř 5 minut a u ohřevu se sklokeramickou deskou je to více než 7 minut.
  • Majitelé sporáku s indukcí mohou dobře hospodařit s časem stráveným přípravou jídel, neboť indukční vaření je rychlé a energeticky méně náročné.

Myčky

  • Myčky v energetické třídě A se vyznačují vysokou účinností mytí nádobí a sušení.
  • Nejvýkonnější myčky na 12 sad nádobí spotřebují maximálně 12 l vody na jeden mycí cyklus. Stejné množství nádobí umyjeme ručně se 60 l vody.
  • S myčkou uspoříme nejen čas strávený mytím nádobí, ale také peníze.
  • Také myčky disponují funkcí odložený start, kdy lze mytí nádobí naprogramovat na dobu mimo energetickou špičku.

Vysavače

  • Zelené mohou být i vysavače. A to nejen proto, že jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů, ale mají i menší spotřebu energie, nejsou hlučné a mají výfukové HEPA filtry.
  • Vysavače s automatickým hygienickým zavíráním odstraňují alergeny a jiné škodlivé částice. Vypouštěný vzduch je čistší než vzduch z okolního prostředí.

Snížení spotřeby energie

PŘI PRANÍ:

  • zlepšíme účinnost spotřebiče tříděním oděvů podle druhu tkaniny, barvy, váhy a míry znečištění
  • pravidelně čistíme filtr a zásobník pracího prášku, pomáhá to snižovat spotřebu

PŘI MYTÍ NÁDOBÍ:

  • nezvyšujeme dávky mycího prostředku; vždy upravíme množství mycího prostředku podle množství nádobí
  • používáme program Prewash a nepředmýváme nádobí v ruce. Program využívá pouze 4 litry vody

PŘI CHLAZENÍ:

  • méně otevíráme dvířka a jen na krátkou dobu,
  • chladničku nepřeplňujeme a nevkládáme do ní horká jídla
  • sundáme z potravin obaly (vejce, jogurty, ovoce, zeleninu)
  • nemáme-li systém No Frost, odmrazujeme mrazničku každých 6 měsíců

PŘI MRAZENÍ:

  • čistíme zadní část mrazničky vysavačem každých 6–12 měsíců
  • mezi mrazničkou a stěnou ponecháme místo kvůli správné ventilaci

Reklama

Výběr článků

Načítám