Hlavní obsah

Plovoucí podlahy nabízejí širokou škálu dekorů, barev i motivů

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěné a laminátové plovoucí podlahy mají své přednosti i zápory. Nelze určit, který materiál je lepší. Záleží na tom, co je nám srdcem bližší.

Článek

Kdo má rád přírodní materiály, musí počítat s náročnější údržbou. Lamino je umělé, ale zase nabízí pestřejší škálu dekorů.

Laminát je praktický

Laminátová podlaha je dobrou volbou pro ty, kteří potřebují, aby podlaha vypadala stále stejně, snadno se udržovala a snesla vysokou zátěž. Lamino má totiž výborné užitné vlastnosti, ale ani jeho vzhled nezůstává pozadu. Právě naopak. Nabízí pestrou škálu dezénů, která se liší v barvě, motivech, dekorech, struktuře.

  • Laminát má životnost až 25 let, je tvrdší než dřevo, je odolný vůči oděru.
  • Je proto ideální do více zatěžovaných míst, nebo tam, kde se pohybuje mnoho osob: chodba, obývací pokoj, dětský pokoj.
  • Laminát také dokonale odráží UV paprsky, takže se ani po letech nedočkáme vyšisovaného povrchu. Hospodyňky ocení jednoduchou údržbu, kutilové zase rychlou pokládku.
  • Laminát je také - více než dřevo - vhodný pro instalaci podlahového topení. Je o něco levnější než přírodní materiál, i když podezřele nízká částka by nás neměla nalákat. Mnohdy se za ní schovává nekvalitní výrobek, který nepřežije následující rok bez pohromy. Proto raději vždy zavítejme do podlahového studia, které má dobré reference, nabízí kvalitní servis a služby (novinkou je třeba možnost počítačového návrhu podlah v 3D rozměru podle fotografie vaší místnosti).

Dekor na přání

Jasnou předností lamina je pestrost dekoru. Dokáže imitovat rozmanité dřeviny (buk, dub, olši, třešeň, exotické dřeviny apod.) i se suky, nepravidelnostmi - spárami, patinou, trhlinkami. Trendem jsou i laminátové podlahy s potištěnými digitálními vzory, které lze kreativně kombinovat.

Odvažme se a klidně zkusme laminátovou podlahu s dezénem egyptských znaků nebo tištěných písmen, vlnek, kruhů, abstraktních tvarů, nebo dokonce s tváří Mony Lisy. Lamino může být originálem podle našeho návrhu.

Ve specializovaném studiu nám na přání vyrobí podlahu s realistickou reprodukcí všech možných motivů. A to podle dodané fotografie nebo grafického návrhu. Dekorů a barev jsou na stovky, takže je to určitě velká výzva.

Atypický dekor podlahy nemusíme hned pokládat po celé ploše. Klidně stačí zdůraznit v interiéru určitou část, třeba oddělenou komunikační zónu, společenskou místnost, prostor před domácím barem apod.

  • Laminátová podlaha se pokládá jako plovoucí, to znamená, že není pevně spojena s podkladem. Jednotlivé lamely se spojují zacvakávacím systémem. Pokládka pak probíhá rychle a není problém podlahu kdykoli rozebrat.
  • Za kvalitní lze pokládat lamino, které tvoří dřevovláknitá deska s velmi vysokou hustotou, tzv. HDF. Na povrchu lamina je vrstva z lisované melaminové pryskyřice, díky níž je podlaha extrémně tvrdá a odolná. Protože je laminát daleko hlučnější než dřevo, dává se jako podklad polyetylenová nebo pěnová podložka, která slouží jako zvuková izolace. Podlaha je pružnější a zvyšuje i komfort chůze.

Novinka, která čistí vzduch

Laminátová podlaha, která pohlcuje pachy a škodliviny z ovzduší, má ve spárách organickou látku Protectin složením podobnou ovčí vlně. U ní je dokázáno, že umí čistit vzduch a přeměnit molekuly škodlivých látek za neškodné. Tím, že po podlaze chodíme, látka se uvolňuje a tím nám prospívá. Hledejte tedy podlahu označenou jako Pro Air.

Dřevěná podlaha je jedinečná

Mít v interiéru kolem sebe přírodní materiály je nadmíru příjemné: bavlna, len, proutí, masivní nábytek a k tomu dřevěná podlaha. V takovém prostředí se dobře žije a relaxuje po hektickém dni.

Přírodní materiály jsou obecně náročnější na údržbu než ty umělé, ale jejich vzhled a původ nám za trochu námahy stojí. Dřevo je živý materiál, který stále „pracuje“ a mění se během sezony (léto, zima). V suchém zimním období může docházet ke smršťování nášlapné plochy. Proto jsou dřevěné plovoucí podlahy vyrobeny tak, aby k „pohybu“ docházelo co nejméně.

Skládají se z několika vrstev, na nichž jsou dřevěná vlákna orientována v každé vrstvě jiným směrem, pnutí se tím zmírní. Dřevěné plovoucí podlahy se spojují pomocí mechanického zámku (dřevěného spoje), který je výrazně pevný.

Položená podlaha je pak bez mezer a viditelných spár i bez použití lepidla. Nosnou část podlah často tvoří nosná HDF deska, nášlapnou vrstvu pak zvolená dřevina.

Nejdůležitější částí je povrch. Musí být odolný, snadno udržovatelný, opatřený povrchovou úpravou, která nenaruší a nezkreslí přírodní krásu dřeva (tenký nátěr laku či kvalitní vosk s vysokou trvanlivostí).

  • Plovoucí dřevěné podlahy mají lamely obvykle o tloušťce 15 mm.
  • Na trhu je ale žhavá novinka: dřevěná podlaha silná 10,2 mm s 2mm nášlapnou vrstvou pro jedno přebroušení (v případě renovace). Podlaha tak má vyšší tepelnou prostupnost, a proto ji lze použít i pro podlahové vytápění. Rovněž usnadňuje pokládku v rekonstruovaných prostorách, kde bývá problém s umístěním vyšších podlah. Cena je díky úspoře materiálu nižší, od 1 530 Kč/m2 včetně DPH.

V nabídce jsou rozmanité druhy dřevin: tradiční dekory (dub, javor) i exotické (hickory, sapelli). Dub se prodává v oblíbených světlých i tmavých odstínech a kartáčovaných úpravách, dále je oblíbený sametový ořech, zlatavé exotické dřevo hickory s vlnkovou optikou, světlejší sapelli s živou kresbou tropického dřeva, nebo něžný bělavý javor.

UŽITEČNÉ RADY

  • Plovoucí podlahu je třeba před pokládkou minimálně 48 hodin aklimatizovat v místnosti, kde se bude pokládat. Jinak může dojít k deformaci a prohýbání lamel.
  • Příčinou vzniku spár mezi lamelami je obvykle nízká vzdušná vlhkost (materiál se vysouší), což se často děje v paneláku.
  • Matný a zastřený vzhled laminátové podlahy signalizuje používání nevhodných čisticích prostředků (vosk na parkety, politury). Vzniklé vrstvy připomínají fólii.
  • Plovoucí podlahy se nikdy nepokládají na koberec, ani když má krátký vlas a je celoplošně přilepen. Z hygienických důvodů musí být všechny podklady (linolea, PVC) odstraněny.
  • Podlaha se pokládá pouze na pevný, čistý, suchý a rovný povrch.
  • Montáž podlahy dřevěné i laminátové provádíme raději za denního světla. Jenom tak rozpoznáme poškozené nebo vadné lamely.
  • Udržujme v interiéru zdravé klima, alespoň 45 % vlhkosti. Pomůže to nám i plovoucí podlaze, která se nebude sesychat.

ÚDRŽBA LAMINÁTU

1. Ideální je pravidelné suché čištění podlahy vysavačem nebo smetákem. Čištění namokro je možné jen s mírným navlhčením, tedy žádné kaluže.

2. Písek a nečistoty na podlaze působí jako brusný papír. Pískoviště vyklopené z dětských bot při zouvání raději hned vysajeme.

3. Na nohy židlí připevníme měkké filcové podložky, aby při odsunování nábytek nepoškrábal podlahu. Kolečkové pracovní židle opatříme měkkými kolečky.

4. Na podlahu nepoužíváme žádné abrazivní (brusné) prostředky, vosky na parkety, politury. Zapomeneme na parní čističe.

5. Silné znečištění podlahy třeba krémem na boty, tuší, lakem či rtěnkou odstraníme acetonem nebo čisticím benzínem.

5. Silné znečištění podlahy třeba krémem na boty, tuší, lakem či rtěnkou odstraníme acetonem nebo čisticím benzínem.

Výhody laminátu

  • odolný vůči oděru, UV záření
  • jednoduchá údržba, snadná pokládka
  • velký výběr dezénů
  • vhodný pro instalaci podlahového topení
  • obvykle i nižší cena

ÚDRŽBA DŘEVA

1. Dřevěnou podlahu doporučujeme čistit na sucho, nejlépe vysáváním.

2. Na dřevěnou podlahu, která je znečištěná skvrnami, použijeme vodu. Ale tak málo, aby podlaha měla šanci během 1 minuty uschnout.

3. Vosk ze svíček nebo žvýkačku z podlahy odstraníme jednoduše: do igelitového sáčku vložíme led, nečistotu necháme „zmrznout“ a opatrně seškrábneme.

4. Barevné křídy, rtěnku či rozlitou tuš odstraníme čisticím lihem.

5. Na krém na boty, čokoládu a mastnotu platí čisticí líh nebo čisticí benzín. Pozor na silné tření, aby se nepoškodil vrchní lak!

Výhody dřeva

  • méně hlučné než lamino
  • je teplejší, bosé nohy nezebou
  •  přirozeně měkčí, pružnější, dýchá
  • velmi dobře izoluje
  • možnost opakované renovace - broušení

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám