Hlavní obsah

Barevné sklo osvěží interiér, nahradí dřevo i keramické obklady

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleněné plochy interiér opticky zvětšují, vytvářejí dojem hloubky a světla. Místnost pak působí odlehčeně, vzdušně. Sklo má ale i další přednosti.

Článek

Sklo s názvem lacobel se používá jako výplň do dveří šatních skříní, obývacích sestav, ložnic. Na obklad stěn nebo na pracovní desku v kuchyni je vhodné pouze kalené tvrzené sklo. Je daleko pevnější, zvládá vysoké teploty a lze ho navrtat, aniž by hrozilo prasknutí u výřezu a děr.

Tvrzené barevné sklo

Kalené tvrzené sklo se uplatní zejména v kuchyni a koupelně. Je velmi pevné, stabilní, zvládne teplotní výkyvy až do 300 °C (na jedné straně může být studené, z druhého konce zahřáté do zmíněné teploty). Proto není problém ho použít jako obklad kuchyňské linky, kdy je v bezprostředním kontaktu s varnou deskou. Navíc se bezvadně udržuje v čistotě, takže odstřikující mastnota se jednoduše setře a sklo vyčistí běžnými prostředky.

Obklad za linkou nebo na stěně v koupelně může být z jednoho kusu (bezespáré provedení), což vypadá mnohem lépe než napojované desky se spoji (jsou ale levnější). Jestliže zamýšlíme zvolit skleněný obklad za kuchyňskou linkou, musíme předem vědět, kde budou zásuvky, ostatní vývody. Sklo je totiž třeba ještě před vykalením přesně navrtat a připravit otvory. Teprve poté se skleněná deska usazuje na stěnu.

Kalené tvrzené sklo má velkou nosnost (až 160 kg): lze na něj zavěsit drátěný program, horní skříňky i toaletu. Na obklad se používá kalené tvrzené sklo tloušťky 6 mm. Jeho cena je individuální (do ceny spadá i počet výřezů apod.). Obecně lze však počítat zhruba s 3000 Kč za běžný metr obkladu (bm).

Pracovní deska v kuchyni musí zvládnout daleko větší nápor: připravujeme na ní pokrm, odkládáme nádobí. Proto se používá kalené sklo mnohem silnější. Má sílu 12 mm, některá provedení vlastní i speciální hrubší úpravu, která je odolná vůči poškrábání. Kalená skla na pracovní desku se prodávají zhruba od 5000 do 7000 Kč za bm pracovní desky.

Kalená barevná skla jsou v provedení lesk či mat, vybrat si můžeme ze široké škály barev ze vzorníku RAL. Možné jsou i různé vzory, stejně tak není problém nechat si zhotovit motiv na přání. Nyní jsou v oblibě kontrastní barvy: bílá, mléčná, černá, červená, trávově zelená, oranžová, vínová.

Lacobel na šatní skříně

Lacobel je barevné sklo o síle pouze 4 mm, proto se používá na výplně dveří nábytku (obývacích sestav, šatních skříní, horních dvířek kuchyně apod.). Nezvládá vysoké teploty, lze ho sice navrtat, ale může u výřezu prasknout. Nelze na něj zavěsit těžké předměty, je ale skvělý jako atypický prvek v interiéru, kterým můžeme sjednotit vzhled bytu.

Lacobel je neprůhledné barevné lesklé sklo (matné sklo nese název lacomat), které je pokryté neprůhledným lakem (neobsahuje žádné škodliviny). Lakovaná strana je opatřena polypropylenovou fólií, takže v případě rozbití se sklo nevysype ani nikoho nepořeže. Fólie navíc chrání lak před jeho poškozením, poškrábáním, proti skvrnám, vlhkosti. Lakované sklo nevyžaduje žádnou zvláštní ochranu a péči, je lehce omyvatelné.

Lacobel se prodává v 18 barevných odstínech. Sklo lze navzájem kombinovat, takže se můžeme směle pustit do experimentování. Nebojme se barev, protože ty interiér krásně oživí. Cena lesklého skla lacobel se pohybuje průměrně od 6000 Kč za jedny dveře.

Připraveno ve spolupráci s firmami Barevná skla, Indeco

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám