Hlavní obsah

V Londýně jsou k vidění utopické vize architektury příštího tisíciletí

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak bude vypadat takové typické město v dalším tisíciletí? Pokud vás zajímají vize výtvarníků, projektantů a architektů, věnujte pozornost výstavě, kterou letos v létě pořádá Královská akademie umění v Londýně. K vidění jsou na ní díla zachycující fantazijní architekturu budoucnosti.

Článek

Výstava, která nese název "Urbanistické utopie",  představuje výběr mimořádných kreseb, koláží a fotomontáží, které byly vytvořeny pro magazín Blueprint jako součást jeho obsahu v průběhu posledních tří let. Práce architektů, projektantů, výtvarníků a ilustrátorů se týkají tématu života ve městě budoucnosti.

A čím byli autoři děl omezeni? Jednak musela být jejich vize originální a inovativní, omezením byl také fakt, že velikost ilustrace musela odpovídat velikosti stránky magazínu (23 x 31, 5 cm). Výstava představuje cca 40 takových vizí.

Jak vyhrát vázu od Zahy Hadid

Pokud jste nápadití a baví vás vymýšlení měst budoucnosti a utopicko-futuristické vize jsou váš koníček, pak se můžete zúčastnit soutěže, která probíhá v rámci výstavy. Hlavním lákadlem je prestižní cena, váza navržená od slavné designérky a architektky Zahy Hadid.

Návrhy návštěvníků expozice bude na závěr výstavy hodnotit architekt Peter Cook, ilustrátorka Sara Fenelliová, editor Vicky Richardson a kurátorka Kate Goodwinová.

Expozice je k vidění v prostoru pro architekturu v blízkosti restaurace. Navštívit ji můžete až do 27. října 2009 v Burlington House nedaleko Piccadilly Circus, kde škola sídlí.

Otevřeno je každý den kromě pátku od 10 do 18 hodin, v pátek má akademie otevřeno až do 22 hodin. Vstupné je zdarma.

Tématu měst bude věnovaná i světová výstava Expo 2010. Více se o ní dozvíte zde. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám