Hlavní obsah

Moderní zahradní hřiště nabízejí dětem bezpečnou zábavu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete udělat svým potomkům radost? Pak jim na zahradě dopřejte dětské hřiště, kde se vyřádí a pořádně protáhnou. Máte-li velkou zahradu, vyberte vhodné místo a překvapte je!

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ideální je zastřešené pískoviště. Děti jsou chráněné před sluncem a lehkým deštěm. Střechu lze plynule spustit, aby ochránila pískoviště před vlhkem, listím a hlavně před znečištěním zvířaty.

Článek

Není pochyb o tom, že hrací sestava je zajímavým doplňkem každé zahrady. Nabízí dětem bezpečné, zdravé a veselé hraní v domácím prostředí. Pomocí různých prvků postavíme na zahradě hřiště, které bude díky doplňkům mnohem přitažlivější.

Skoro každá z hracích sestav obsahuje alespoň jednu skluzavku, která dětské hřiště opticky zvýší. Většina výrobců nabízí jednoduchý systém, který umožňuje, aby na sebe jednotlivé díly navazovaly. Výhodou těchto hřišť je, že lze jednotlivé prvky kdykoli dokoupit a doplnit je třeba o houpačku, skluzavku, pískoviště, opičí dráhu nebo šplhací stěnu či lano.

Proč dětské hřiště

Dětské hřiště má velký vliv na rozvoj dětí v předškolním i školním věku. Nabízí spontánní zábavu, díky níž si děti osvojí koordinaci pohybů a další sportovní a motorické dovednosti jako šplh, skok, slézání, vylézání, chůzi po nestabilním podkladu zavěšené lávky, skluz apod.

Přispívá i k rozvoji vytrvalosti nebo k překonávání překážek a strachu. Rozvíjí rychlost, zdatnost, obratnost i kladný vztah k pohybu. Pestrá a příjemná zábava formuje osobnost dítěte a rozvíjí jeho fantazii.

Kam sestavu umístit

  • Dětské hřiště by mělo být především bezpečné. Proto si dáme záležet i na výběru vhodného místa. Důraz klademe zejména na okolí.
  • Obecně platí: minimálně 150-200 cm od hrany herního prvku by neměl překážet strom, lavička ani plot.
  • Hrací sestavu vybíráme rovněž podle věku dítěte. Pro předškoláky se zaměříme na pískoviště a jednoduché houpačky. Starším dětem přidáme skluzavku, prolézačky nebo šplhací prvky.
  • Podle toho, jak dítě poroste, můžeme postupně dokoupit další komponenty nebo celou hrací věž se šplhací stěnou.

Kvalita se vyplatí

Dáme si pozor také na nákup kvalitního řeziva. Vybíráme pečlivě opracované jehličnaté dřevo se sraženými nebo zaoblenými hranami. Ohlídáme konstrukci, na níž bude připevněna skluzavka, stejně tak jako horní ráhno pro připevnění houpačky.

Většina výrobců dodává sestavy, které obsahují dřevěné prvky v rozměrech odpovídajících požadavkům dané sestavy. Sestavy jsou vybavené potřebným spojovacím materiálem - úchyty pro jednotlivé prvky. Na každé krabici jsou zobrazeny všechny díly dětské hrací sestavy, takže montáž je jednoduchá. V případě, že si sami neporadíme, objednáme si montáž od firmy.

Nutná bezpečnost

Hlavním vodítkem při nákupu plastových nebo kovových komponentů je osvědčení výrobce. Jeho výrobky by měly být v souladu s normou, která má označení ČSN EN 71. Pokud toto osvědčení hračka nebo herní prvek má, budeme mít méně starostí. Druhou část dětských hřišť tvoří dřevěný materiál, z něhož je podstatná část prvků vyrobena. Proto se při výběru dřeva zaměříme hlavně na:

  • materiál vysušený na max.15 %,
  • dřevo ošetřené tlakovou impregnací,
  • zaoblené hrany, zvláště nosných sloupků a hranolů zábradlí.

Pro bezpečný provoz hřiště je dobré používat pozinkované vruty s krytkami šroubů a těmi hlavičky vrutů zakrýt. Dopadové plochy pod herními prvky musí být z pružných materiálů, jako je tráva, borka, písek nebo pryžový podklad. Ty dostatečně tlumí pád a omezují riziko úrazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám