Hlavní obsah

Stále trendová židle Pantonka letos slaví půl století od svého vzniku

Novinky, Kristýna Křížová

Ikonická židle Pantonka, která je odlitá z jednoho kusu umělé hmoty, spatřila světlo světa před padesáti lety. Do dějin designu se zapsala svým zajímavým pop-artovým vzhledem a snadností výroby. Designeři na ní obdivují ladný vzhled, snadnou údržbu a levné náklady na její výrobu. Poodhalíme vám původ vzniku tohoto parádního interiérového kousku.

Článek

Dánský designér Verner Panton stvořil v roce 1959 židli, která vynikala ladností tvarů a výraznou barevností. V šedesátých letech tak začaly vznikat první prototypy této slavné židle, která se od roku 1967 začala vyrábět sériově.

Židle prošla několika vývojovými stádii, kvalita plastů se neustále zvyšovala, na konci devadesátých let vzniká poslední verze této židle. Nyní již jde o industriálně jednoduchý kus, který je na sériovou výrobu velmi nenáročný.

Pantonka zapadne do pop-artových interiérů

Jednobarevná židle, kterou Verner Panton stvořil, a která po něm dostala své jméno, vyniká oblými, ladnými liniemi. Vytvořena je z odolného plastu, z materiálu, který je typický pro pop-art a je opatřena lakem.

Pantonka nejlépe zapadá právě do pop-artových interiérů. Často je umísťována do prostoru spolu s reprodukcemi obrazů Andyho Warhola, na kterých můžeme obdivovat světlovlasou divu Marylin Monroe. V současném minimalistickém interiéru má ale také své místo.

Pantonka má jednu velkou výhodu, tou je její stabilita, skvěle se hodí do prostor s nerovným povrchem, tam bych ji každému doporučil.
designér Maxim Velčovký

Designér Verner Panton se narodil roku 1926, pracoval nejprve jako řemeslník, poté vystudoval architekturu v Kodani. K navrhování nábytku se dostal až později.

Slavný designér se učil od Arne Jacobsena

Na svou první odbornou praxi nastoupil do ateliéru Arne Jacobsena, který stvořil celou řadu ikonických židlí a křesel do současného interiéru. O jeho nejvýznamnějším křesle Vejce se více dočtete zde.

Designér Arne Jacobsen Pantona v mnohém ovlivnil, i Pantonovi je tak v budoucnu vlastní snaha o organické linie a působivé, žensky ladné tvary.

Podle Pantona je interiér díky barvám mnohem zajímavější

V Arneho studiu pak Panton začíná navrhovat nábytek. Snaží se, aby lidé do zařizování svých interiérů přizvali barvy a popustili tak uzdu své fantasii. Panton měl pocit, že se lidé barev bojí, a že by jejich domovy mohly být mnohem pestřejší.

Panton byl také textilní designér. Koncem šedesátých let navrhl kompletní kolekci textilu pro domácnost, kde opět použil jasné barvy. Navrhoval i školní nábytek nebo barevná futuristická svítidla.

Méně známé, ale stejně působivé je srdcové křeslo

Smysl pro barevnost a tvar Vernerovi Pantonovi vynesly slávu. Mezi jeho další nejznámější kousky do bytu patří třeba lampa Flowerpot nebo křeslo Heart Cone Chair ve tvaru srdce. Tvar této židle vychází z klasického geometrického tělesa, kuželu. Židle má základnu z nerezavějící oceli a je určena do kanceláře.

Verner Panton se proslavil také jako průkopník nových průmyslově vyráběných syntetických hmot. Odlišoval se tak od klasického skandinávského designu, který fandí hlavně přírodním materiálům.

Nejnovější modely stále vznikají

Židli Verner Panton navrhl pro firmu Vitra. Ta pravidelně uvádí na trh další barevné prototypy. V poslední době byla uvedena třeba tmavofialová „Purple Panton“ či dětská varianta Pantonky.

Panton junior je o čtvrtinu menší než klasická Pantonka, jinak má ale stejné tvary, pouze barevnost je upravena tak, aby se dětem líbila.

Rodiče dětí na židli ocení snadnou údržbu a stabilitu, děti zase okouzlí výrazné barvy a lehkost židle. Re-edice těchto nábytkových kousků naznačují, že i po padesáti letech od svého vzniku je tato židle velmi oblíbená. Postaral se o to futuristický, nadčasový vzhled.

Pantonkám nesmí chybět punc šedesátých let

Všechny modely ale vždy musí respektovat barevnou paletu inspirovanou světem šedesátých a sedmdesátých let, dobou, kdy Pantonka vznikala, a která ovlivnila její fascinující podobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám