Hlavní obsah

Výstava EXPO 2010 se blíží, Česko sází na originalitu mladých umělců

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýznamnější kulturní světová událost je naplánována již na příští rok. Budova pavilónu v Šanghaji, který si Česko již převzalo, má podobu půdorysu pražského Starého Města a je vyskládána hokejovými puky, symbolizujícími naše sportovní výkony. Představíme v ní opravdu to nejlepší ze soudobé kultury a přesvědčíme milióny návštěvníků EXPA, že jsme země s bohatou kulturní tradicí?

Článek

Na výstavě nejde ani tak o to ukázat to nejlepší, ale především nechat umělce promluvit k tématům, která jsou pro EXPO 2010 určující. Hlavním mottem celé světové výstavy je heslo "Lepší město - lepší život".

Vybrána jsou hlavně civilizační témata, týkající se například energie, měst či dopravy. Hlavním bodem celé české výstavy jsou "Plody civilizace".

Každá Světová výstava chce nabídnout zlepšení

Správná Světová výstava si vždy klade za cíl nějaké zlepšení celosvětové situace. Už první výstava tuto tradici dodržovala, řešila sociální otázku, jak zlepšit podmínky slabým sociálním vrstvám. Nadcházející EXPO má sledovat téma rychle rostoucích civilizací. 

Český výstavní prostor zaujme zajímavými interiéry

V budově české sekce se budou návštěvníci procházet po vlnité podlaze z umělé trávy, ze stropu mají viset výrazné moduly s uměleckými díly. Ty budou prostor expozice tématicky členit.

Foto: ČTK

Český pavilón pro výstavu EXPO 2010 v čínské Šanghaji připraví firma Film Dekor. Na snímku vizualizace interiéru pavilónu.

Moduly zavěšené u stropu mají evokovat obrácené město. Tubusy tak mají v návštěvníkovi vytvářet dojem, že mu brzy spadnou na hlavu. Šest modulů sahá až na zem a svým spodním okrajem kopírují zvlněný terén, který je pro naši expozici typický.

Interiér budovy překvapí každého návštěvníka, v expozici narazí na zhruba dvacet velkých kostek, do nichž čeští umělci připravují nová originální umělecká díla.

Výstava má zaujmout všechny návštěvníkovy smysly

Multimediální expozice bude také doplněna zvláštními světelnými efekty a vůněmi. Výstava české části tak má doslova útočit na všechny návštěvníkovy smysly.

Výběr umělců je podřízen civilizačním tématům

Spoluautorkou výběru umělců pro světovou výstavu v čínské Šanghaji je Lenka Lindaurová. Volbu tvůrců pro reprezentaci soudobé české umělecké scény podřídil kolektiv autorů výstavy zvoleným tématům.

Výběr zahrnuje hlavně mladé a někdy i kontroverzní tvůrce, kteří se již podobnými tématy ve své tvorbě zabývají delší dobu. 

V současné době jsme oslovili asi deset umělců, ti dostali návrhy smluv."
Ing. arch. Jaromír Švarc, Film Decor

Dva z nich ale na výstavě podle organizátorů téměř jistě uvidíme, jde o Jakuba Nepraše a Fedríco Diaze.

Velkým tématem výtvarníka Jakuba Nepraše je právě město

Ve výběru umělců nechybí Jakub Nepraš, který je znám svým působivým video-artem.

Navrhla jsem na Expo tři videoinstalace od Jakuba Nepraše s civilizačními tématy.
Mgr. Lenka Lindaurová, spoluautorka výběru umělců na EXPO

Ve svých dílech Nepraš zpracovává například téma dopravních uzlů a tepen ve městě. Jeho video vyvolává pádné dojmy, že naše doprava z dálky nevypadá jinak než rej mravenců na mraveništi.

Novinkou bude virtuální prezentace výstavy na internetu

Pokud je pro vás letenka do Šanghaje příliš drahá, ale přesto jste milovníky umění, nezoufejte. Češi jsou totiž mezi první dvacítkou zemí, které využijí nabídky pořadatelů vybudovat také virtuální pavilón na internetu.  

Destička splněných přání, ochutnávka z našeho kulturního dědictví

Součástí expozice je i ochutnávka kulturní historie země. V českých výstavních prostorech tak narazíme třeba na plaketu ze sochy Jana Nepomuckého z Karlova mostu.

Pokud se vám podoba plakety nevybavuje, vězte, že jde o tu, na kterou si kolemjdoucí sahají pro štěstí. Je to symbol, na který si lidé sahají pro vyslyšení svých proseb, s nimiž se obrací na slavného světce. Návštěvníci na EXPU uvidí pouze kopii sochy světce, plaketa ale bude originální.

"Pro Číňana je zásadní štěstí."
Ing. Pavel Stehlík, MBA

Číňany, kteří budou pravděpodobně tvořit převážnou část návštěvníků, by tak mohl zaujmout právě tento kousek z naší historie.

Největší úspěch jsme měli na EXPU v roce 1958

České země nejvíce zabodovaly na Světové výstavě v Bruselu.

Československo tehdy získalo cenu za nejlepší pavilón a z výstavy si odvezlo téměř šedesát různých ocenění. 

To nejlepší z české kotliny doplní balet Národního divadla

V rámci českého národního dnu na výstavě se má představit i balet Národního divadla. Návštěvníky má zaujmout i pouliční divadlo, v plánu je dále týden českého designu, kultury a umění a také street-artu. 

Na představení české kultury světu máme celý půlrok

Na to, přesvědčit 70 miliónů očekávaných návštěvníků výstavy, že je Praha zajímavým kulturním městem, které stojí za to navštívit pro současné umění i pro historické památky, bude mít česká reprezentace celý půl rok.

Praha tak má možnost prezentovat se na světové výstavě, které se zúčastní dalších 175 zemí. Pavilóny cizích zemí jsou ale také zajímavé.

Naše výstavní budova má navíc vynikající umístění, nachází se poblíž jednoho z hlavních vchodů, stanice metra a hlavní pěší tepny na takzvaném Evropském náměstí. K tomu, aby právě naše výstavní expozice na zaujala, má tedy všechny předpoklady.

Organizátoři sází hodně na efekt

Zdá se ale, že organizátoři sází více na efekt a na působení interiérů než na uměleckou produkci, o kterou má jít v první řadě. Uvidíme, čím nás překvapí samotní umělci. Doufejme, že se naše reprezentace neomezí na podobu netradičního zábavního parku.

Doby, kdy hlavním kritériem byla architektonická úroveň pavilónů, pominuly, v současnosti je světová výstava ekonomicko-kulturní olympiádou.
Ing. Pavel Stehlík, MBA, generální komisař české účasti na výstavě

EXPO 2010, které má být historicky vůbec největší světovou výstavou, začne 1. května 2010 a skončí 31. října.

Anketa

Chystáte se na Expo 2010 do Šanghaje?
Ano
6,6 %
Ne
38,6 %
Prohlédnu si jen virtuální expozici na internetu.
54,8 %
Celkem hlasovalo 290 čtenářů.

Světové výstavy včera a dnes

Historie Světových výstav má více jak 150 - ti letou tradici. Taková Světová výstava má přinášet nové poznatky dané éry a představovat ty nejlepší artefakty, kterými se země mohou pochlubit. Vůbec první světová výstava se konala v Londýně. S nápadem přišel princ Albert, chtěl díky výstavě posílit tak pozici Británie. Úspěch na světové výstavě totiž zvyšuje prestiž daného státu a dnes je významným imulsem pro turisty, kteří do úspěšných zemí mnohem častěji jezdí za kulturními zážtky. Dřívější klasický způsob vystavování se však podstatně změnil. Soudobé instalace zpravidla doplňují multimediální efekty a výstavy jsou mnohem interaktivnější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám