Hlavní obsah

Každému pokoji sluší jiný typ podlahy či koberce

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud se chystáte zařizovat byt nebo dům a chcete začít pěkně od podlahy, máme pro vás tipy, jak co nejpraktičtěji umístit různé druhy podlah do těch správných pokojů. V předsíni totiž oceníte maximální odolnost, v ložnici útulnost a v dětském pokoji zase lehce udržovatelný laminát a koberec s nízkou smyčkou.

Článek

Každá místnost v bytě slouží pro jiné účely a tomu je třeba podřídit i výběr dlažby. Pokud chcete být opravdu precizní, zkuste se držet následujících doporučení.

V předsíni volte dlaždice nebo silnější linoleum

Předsíň je vizitkou celého bytu, kromě působivého vzhledu by jí ale měla být vlastní také praktičnost. V předsíni se přezouváme, věšíme mokré oděvy nebo vypravujeme své domácí mazlíčky na procházku.

Dlažba v předsíni by tak měla být maximálně praktická, odolná a otěruschopná. Ideální volbou je dlažba nebo silnější typ linolea.

Přírodní linoleum se vyrábí v standardních tloušťkách 2 až 2,5 mm, ale někteří výrobci nabízejí linoleum o tloušťce 3,2 mm. Ještě silnější provedení se vyrábí pro sportovní použití. Takové linoleum můžete položit do tělocvičny nebo do posilovny.

Na koberce raději zapomeňte, pokud si jej přeci jen budete chtít do předsíně pořídit, zvolte koberec menších rozměrů, který budete moci prát v pračce.

Koupelna si žádá dlažbu s protiskluzovou glazurou

V koupelně podřiďte volbu podlahové krytiny vlhkosti, volte proto dlažbu. Koupelnová podlaha by ale měla být opatřena speciální protiskluzovou glazurou, tato keramika je označována písmeny A, B, C. Písmeno A značí základní zvýšenou protiskluznost.Typ C ocení hlavně starší osoby.

Na podlahu koupelny či toalety oceníte koberečky s antibakteriální úpravou, případně dřevěné předložky z odolného impregnovaného dřeva. Vsaďte na tvrdá a odolná dřeva, například akát nebo na teak.

Pokud hledáte něco speciálního, vaše koupelna má větší rozměry a slouží jako relaxační centrum bytu, zkuste zvolit letošní novinku, masážní podlahu, která vám zajistí příjemnou masáž chodidel kdykoliv do koupelny vstoupíte. Více se  o ní dočtete zde. 

Trendy obývacímu pokoji dominuje jen jeden kusový koberec

V moderním obývacím pokoji by neměla chybět zajímavá podlahová krytina. Právě obývací pokoj nás totiž reprezentuje před hosty, a tak není od věci dát si záležet právě na jeho vzhledu. Velmi moderní jsou letos podlahy z exotických dřevin. Více se o tomto hitu dočtete zde.

V centru moderních obývacích pokojů nalezneme jeden výrazný kusový koberec, může jít o jakýkoliv druh, který ladí s celkovým vzhledem místnosti.

Podlaha v ložnici musí hlukově izolovat a zútulňovat místnost

Do ložnice se hodí například korkové linoleum Corklinoleum, jde o speciální výrobek z přírodních surovin, místo dřevité moučky je při jeho výrobě přidáno velké množství korkové moučky.

Jde o podlahu hřejivou na omak se zvukově izolačními schopnostmi a s povrchem vzdorujícím klouzání. Všechny tyto vlastnosti činí korkové linoleum vynikající variantou v ložnicích, kde se vyžaduje tepelný komfort a tlumení zvuku.

Perfektním tipem do ložnice je také koberec s vysokým vlasem, díky němu získá místnost na útulnosti a hřejivosti.

Tyto koberce jsou sice náročnější na údržbu, ale v ložnici se nemusíte bát, že by docházelo k častému znečištění. Více se o těchto kobercích dočtete zde.

Dětský pokoj a pracovna vyžadují odolnou krytinu

Do pracovny i do dětského pokoje je opět vhodný odolný laminát v kombinaci s kobercem s nízkou smyčkou, který je možné lehce čistit.

Staré parkety z módy nikdy nevyjdou, stačí je zrenovovat

Pokud máte v bytě staré nevzhledné parkety, nezbavujte se jich. Jejich patina dodá interiéru na působivosti. Po důkladném hloubkovém vybroušení a následném zaleštění parket, moderními stroji s odsáváním, se na ně nanáší speciální gel ve dvou-třech vrstvách. Tento gel zpevní povrch a zvýrazní kresbu parket. Poté se nanáší speciální lak, odolný proti ošlapu a oděru. Dle zatížení prostor se volí optimální varianta nátěrů. Pokud chcete opravdouvou kvalitu, která vydrží, vsaďte na laky používané na renovaci parket v tanečních sálech a na sportovních plochách. Ceny za broušení a nalakování parket se pohybují v cenových relacích 300 až 700 Kč za m².

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správný koberec

Abychom vybrali koberec, který splní přesně naše požadavky, ujasníme si: kde budeme koberec používat, jakou funkci má plnit a co od něho vlastně očekáváme....

Výběr článků

Načítám