Fritézám nezkušení lidé vytýkají velkou spotřebu oleje a z toho mylně odvozují i přílišnou mastnotu hotových pokrmů. Ani jedno z toho není pravda, když používáme kvalitní přístroj.

Kompaktní fritéza, jejíž boční stěny jsou při provozu na dotyk chladné - vlevo. Fritéza s ponořenou topnou spirálou (Fagor).

Kompaktní fritéza, jejíž boční stěny jsou při provozu na dotyk chladné - vlevo. Fritéza s ponořenou topnou spirálou (Fagor).

Předně: jestliže je fritéza schopná ohřát olej na dostatečně vysokou teplotu, vložené potraviny nikdy nenasáknou tolik oleje, jako když je smažíme běžným způsobem na pánvi. Nejenže jsou méně mastné, ale navíc jsou příjemně křehké.

Ani nadměrná spotřeba oleje není platný argument. Záleží jen na tom, pro jaký typ fritézy se rozhodneme. Olej po prvním smažení totiž nemusíme nutně vylévat, ale můžeme ho uchovat v lednici pro příští použití.

Rozhoduje snadnost obsluhy

Snadnost zacházení s olejem z fritézy je jednou z nejdůležitějších vlastností fritézy. Právě kvůli komplikované obsluze zůstávaly četné fritézy po prvním použití zasunuté hluboko ve skříni.

  • Pohodlnou obsluhu umožňuje např. fritéza, která má vyjímatelnou fritovací nádobu. S ní se manipuluje podstatně snáze než s celým přístrojem.
  • Jinou libůstkou jsou modely s výpustní hadičkou, pod níž pouze připravíme nádobku na olej. Výrobce dodává tuto nádobku k fritéze spolu se sítkem k odfiltrování všech zbytků panád a jiných mechanických nečistot, které se v oleji během fritování mohly usadit.
Velmi pohodlně se čistí fritézy s vyjímatelnou fritovací nádobou (De’Longhi).

Velmi pohodlně se čistí fritézy s vyjímatelnou fritovací nádobou (De’Longhi).

  • Zajímavou vlastností některých již profesionálněji vyhlížejících modelů je umístění topného tělesa do fritovací nádoby - těleso není zcela na dně, ale kousek nad ním. Díky tomuto detailu se usazené zbytky z panád nepřepékají, protože olej pod spirálou není již zdaleka tak horký jako nad ní.

Kde uspořit olej

Úspora až poloviny oleje v porovnání s běžnými modely je dominantní vlastností nového typu fritéz, jejichž koš uvnitř fritovací nádoby je jednak nakloněn a jednak rotuje. Díky naklonění stačí vytvořit stejně vysokou hladinu na menší ploše a navíc rotací přicházejí potraviny do kontaktu s olejem jen na nezbytně krátkou dobu, takže jsou ještě méně mastné.

Výpust na olej s přidanou nádobkou, která je navíc opatřená filtrem proti zbytkům po fritování, významně zjednoduší a urychlí uskladnění oleje na příští fritování (De’Longhi).

Výpust na olej s přidanou nádobkou, která je navíc opatřená filtrem proti zbytkům po fritování, významně zjednoduší a urychlí uskladnění oleje na příští fritování (De’Longhi).

Zelenina? Šup tam s ní!

Ve fritézách, navzdory tradovaným znalostem, nemusíme připravovat jen obalované pokrmy (řízky, ryby a květák) plus pomfrity. Fritéza výtečně nahradí pánev i v případě běžné, jinak neupravené zeleniny, kterou bychom smažili. Díky rychlé přípravě za vysoké teploty bude příjemně křehká a nenasákne tolik tukem.

Kolik stojí

  • Nejlevnější modely seženeme za částky okolo 900 Kč, s nakloněným košem od 3500 Kč.
  • Při výběru věnujme velkou pozornost snadnosti údržby. Právě na ní nakonec vždy závisí, jak často fritézu používáme.
Fritéza s chladným povrchem i během fritování, nádobou na olej pro filtraci a skladování a s vyjímatelnou vnitřní nádobou s nepřilnavým povrchem (Philips)- vlevo. Fritéza s otočným nakloněným košem uspoří až polovinu oleje (De‘Longhi).

Fritéza s chladným povrchem i během fritování, nádobou na olej pro filtraci a skladování a s vyjímatelnou vnitřní nádobou s nepřilnavým povrchem (Philips)- vlevo. Fritéza s otočným nakloněným košem uspoří až polovinu oleje (De‘Longhi).

  • Pro běžnou rodinnou potřebu postačí přístroje s kapacitou 1,2 nebo 1,5 kg zpracovávaných potravin.