Hlavní obsah

Chytré fritézy šetří tuk a snadno se ovládají

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fritézy se před několika lety staly hitem. Od té doby jsou již považované za standardní doplněk domácností. Někteří lidé si bez nich vaření nechtějí představit, jiní se bez nich umějí snadno obejít. Je ale fakt, že se výrobcům stále daří mnoho věcí na fritézách zdokonalovat.

Článek

Fritézám nezkušení lidé vytýkají velkou spotřebu oleje a z toho mylně odvozují i přílišnou mastnotu hotových pokrmů. Ani jedno z toho není pravda, když používáme kvalitní přístroj.

Předně: jestliže je fritéza schopná ohřát olej na dostatečně vysokou teplotu, vložené potraviny nikdy nenasáknou tolik oleje, jako když je smažíme běžným způsobem na pánvi. Nejenže jsou méně mastné, ale navíc jsou příjemně křehké.

Ani nadměrná spotřeba oleje není platný argument. Záleží jen na tom, pro jaký typ fritézy se rozhodneme. Olej po prvním smažení totiž nemusíme nutně vylévat, ale můžeme ho uchovat v lednici pro příští použití.

Rozhoduje snadnost obsluhy

Snadnost zacházení s olejem z fritézy je jednou z nejdůležitějších vlastností fritézy. Právě kvůli komplikované obsluze zůstávaly četné fritézy po prvním použití zasunuté hluboko ve skříni.

  • Pohodlnou obsluhu umožňuje např. fritéza, která má vyjímatelnou fritovací nádobu. S ní se manipuluje podstatně snáze než s celým přístrojem.
  • Jinou libůstkou jsou modely s výpustní hadičkou, pod níž pouze připravíme nádobku na olej. Výrobce dodává tuto nádobku k fritéze spolu se sítkem k odfiltrování všech zbytků panád a jiných mechanických nečistot, které se v oleji během fritování mohly usadit.
  • Zajímavou vlastností některých již profesionálněji vyhlížejících modelů je umístění topného tělesa do fritovací nádoby - těleso není zcela na dně, ale kousek nad ním. Díky tomuto detailu se usazené zbytky z panád nepřepékají, protože olej pod spirálou není již zdaleka tak horký jako nad ní.

Kde uspořit olej

Úspora až poloviny oleje v porovnání s běžnými modely je dominantní vlastností nového typu fritéz, jejichž koš uvnitř fritovací nádoby je jednak nakloněn a jednak rotuje. Díky naklonění stačí vytvořit stejně vysokou hladinu na menší ploše a navíc rotací přicházejí potraviny do kontaktu s olejem jen na nezbytně krátkou dobu, takže jsou ještě méně mastné.

Zelenina? Šup tam s ní!

Ve fritézách, navzdory tradovaným znalostem, nemusíme připravovat jen obalované pokrmy (řízky, ryby a květák) plus pomfrity. Fritéza výtečně nahradí pánev i v případě běžné, jinak neupravené zeleniny, kterou bychom smažili. Díky rychlé přípravě za vysoké teploty bude příjemně křehká a nenasákne tolik tukem.

Kolik stojí

  • Nejlevnější modely seženeme za částky okolo 900 Kč, s nakloněným košem od 3500 Kč.
  • Při výběru věnujme velkou pozornost snadnosti údržby. Právě na ní nakonec vždy závisí, jak často fritézu používáme.
  • Pro běžnou rodinnou potřebu postačí přístroje s kapacitou 1,2 nebo 1,5 kg zpracovávaných potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám