Hlavní obsah

Největšího oceánografium v Evropě připomíná stavby ze sci-fi filmů

Novinky, Kristýna Křížová

Největší oceánografický park v Evropě má plochu 10 000 m2 a obsah vody přes 42 miliónů litrů, ke shlédnutí nabízí přes 500 živočišných druhů. To ale není vše, čím je výjimečný, fascinující je hlavně jeho architektura. Fantaskní futuristické stavby ve vás vyvolají dojem, že jste na jiné planetě. Prohlédněte si jednu z nejlepších architektur 21. století.

Článek

Oceánografický park ve Valencii je součástí výchovného, kulturního a zábavného komplexu "Město umění a věd", je největším oceanáriem v Evropě. Architektem komplexu je Santiago Calatrava, který budovy navrhl ze skla, kovu a bílého betonu.

Panetárium navržené ve tvaru oka a hemisférický objekt ve tvaru kupole s žebrovaným pláštěm byly po­staveny na ploše přes 2500 m2. Museum of Science (Muzeum věd) je založeno na asymetrickém opakování žebrovaných tvarů vyplněných skly, díky nimž je v objektu dostatek světla.

Park je vědeckým vzdělávacím a zábavním centrem

Park představuje faunu a floru z různých oblastí Středozemního moře, součástí parku je také sedmdesátimetrový podmořský tunel, který návštěvníky provádí Atlantickým oceánem, od vod mírného až k tropickému pásmu.

Na konci tunelu diváky čekají dvě gigantická akvária představující korálové oblasti Karibiku, Indického a Tichého oceánu.

Tvary budov jsou založeny na biologických tvarech, od kostry obrovského dinosaura, která tvoří budovu Vědeckého muzea, přes oko planetária, určené k pozorování oblohy, k lesu zkamenělých stromů.

V budově ve tvaru iglů jsou k vidění tučňáci

Součástí parku je také bělostná budova ve tvaru iglů, v té se může návštěvník seznámit s živočichy arktické oblasti, z Antarktidcké fauny je k vidění třeba kolonie tučňáků.

Zoomorfní konstrukce staveb se odrážejí ve vodních plochách, kde tak lze spatřit zajímavé efekty. Budovy vrhají opravdu gigantické a působivé stíny.

Největší akvárium oceánografického parku s obsahem sedmi miliónů litrů vody je opět věnováno Atlantiku, můžeme se tak kochat pohledem na různé duhy žraloků, rejnoků a úhořů.

Pro současný futurismus je typický odklon od čistě geometrických forem k organičtějším tvarům a k ladnějším liniím. Futuristická architektura využívá ty nejnovější materiály, mezi které v současné době patří i umělý kámen. Futuristické stavby navrhoval i architekt Jan Kaplický, jeho stavby si můžete prohlédnout zde.

Anketa

Líbí se vám futuristická architektura?
Ano
84,9 %
Jen některá
13,6 %
Ne
1,5 %
Celkem hlasovalo 859 čtenářů.

Futurismus v architektuře

Pro futuristickou architekturu je jednou z hlavní osobností Antonio Sant´Elia. Elia vytvořil projekt Citta Nuova a rozpracoval manifest futuristické architektury. Futuristický architekt by měl využívat všeho, co poskytuje věda a technologie a vytvářet nové formy, nové linie na základě potřeb moderního života. K futurismu řadíme i architekta Normana Fostera či Jana Kaplického.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám