Hlavní obsah

Lidové motivy jsou opět trendy, zdobí tapety i retro dekorace

Novinky, Kristýna Křížová

Vzory známé ze staveb lidové architektury a tvorby jsou opět trendy. Jejich návrat je ve znamení retra. Populární jsou hlavně jako potisky tapet nebo textilií, objevují se ale i na skle a porcelánu.

Článek

Lidové motivy obsahují pestrou paletu tvořivosti lidí inspirujících se tradiční kulturou. Vynikají jednoduchými vzory, mezi kterými nechybí sezónní ovoce, rostliny, ryby, krajky apod.

Návrat lidových vzorů začal s kolekcí Maxe Velčovského

Na scénu se lidové vzory vrátily v podobě kolekce Maxima Velčovského, který si rád pohrává s klasickým cibulákovým vzorem. Tento vzor najdeme hlavně na nádobí klasických tvarů. Maxim Velčovský jím ale neváhal ozdobit třeba vázu nebo porcelánový tácek na párek.

Kolekci inspirovanou lidovou tvořivostí bude letos na veletrhu Tendence ve Frankfurtu nad Mohanem v sekci Talents představovat také studio Cave Canem. K vidění budou skleněné vázy a mísy inspirované lidovými vzory.

Lidovými prvky se nechala inspirovat i Veronika Jiroušková, navrhla tapety s názvem Bio folk, vycházející z folklorních výkresů z 20. let. Tato tapeta je až do 12. 7. k vidění na výstavě Designová v galerii Václava Špály na Praze 1.

Lidové motivy byly nejpopulárnější v době národního obrození, právě v té době vznikla celá řada ikonických vzorů a motivů, které se dnes opět dostávají do módy. Lidové výšivky a krajky se v té době začaly objevovat na veškerém textilu.

Lidové vzory byly hitem v období "svérázu"

Období tzv. svérázu bylo u nás typické užíváním ornamentů na nábytku, ubrusech, polštářích, ložním prádle. Inspirací motivů objevujících se na talířích byly hlavně výšivky lidových krojů. V Čechách a na Moravě se později začaly výrazně uplatňovat modrotisky.

Modrotisk je typický také pro skandinávský design, o tomto zajímavém designovém proudu se více dozvíte zde.

Výrazné vzory oživí nudný interiér

Kontrastní barevnost lidových vzorů perfektně ozvláštní a rozzáří každý nudný interiér. Sytá žlutá, červená, zelená a modrá barva tak vdechnou interiéru život.

Nebojte se experimentovat a zkuste v interiéru uplatnit i lidové vzory. Lidovější vzory patří hlavně do kuchyně či do obývacího pokoje. Jsou symbolem tradice a pohody a k české kuchyni neodmyslitelně patří.

Anketa

Líbí se vám lidové vzory?
Ano.
75,7 %
Ne.
12,7 %
Jen v kuchyni.
11,6 %
Celkem hlasovalo 440 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám