Hlavní obsah

OBRAZEM: Designér Jean-Yves Prodel vytvořil luxusní bydlení bez bariér

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vozíčkář Jean-Yves Prodel získal cenu Universal Design Award (cenu za univerzální design) za renovaci interiéru svého bezbariérového domu. Profesně se věnuje právě designu interiérů a exteriérů určených pro vozíčkáře a svou prací dokazuje, že i osoby se sníženou pohyblivostí mohou žít v designově pěkném prostředí. Zveme vás na prohlídku jeho oceněného domu.

Článek

Francouz Jean-Yves Prodel bydlí ve svém domě v Lamorlaye, severně od Paříže sám. Dům si koupil před čtyřmi lety a nechal jej zrenovovat přesně podle zásad univerzálního designu. Interiér a exteriér domu je tak nejen perfektně funkční, ale i velmi moderní.

Kuchyň je přesně podle současných trendů úzce spojena s obývacím pokojem a je vybavená vestavěnými spotřebiči, které lze jednoduše zabudovat do kuchyňské linky tak, aby byly v úrovni očí vozíčkáře.

Zabudované spotřebiče umožňují jednoduché a přehledné vaření. Dostatek prostoru pod linkou umožní osobě se sníženou pohyblivostí příjezd přímo ke dřezu či ke sporáku.

Kuchyň si Jean-Yves Prodel zařídil v opravdu minimalistickém a strohém duchu, díky tomu, že nemá žádné složité ornamenty se ale lépe udržuje.

Obývacímu pokoji dominují světlé tóny

Obývací pokoj je zařízen ve světlých tónech a je dostatečně prostorný, takže umožňuje pohodlný pohyb všem členům domácnosti. Na podlaze najdeme chlupatý koberec, který je hitem letošní sezóny.

Prakticky a vkusně je zařízena také toaleta a koupelna. Po stěnách najdeme praktická madla, která umožňují přesun z vozíku na toaletu či do sprchy.

Ocenění za univerzální design je udělováno projektům, které jsou určeny nejen pro zdravé, ale i pro osoby se sníženou pohyblivostí či s jiným postižením.

Využití nejmodernějších technologií v architektuře to dovoluje, a tak není důvod, proč by si i osoby se sníženou pohyblivostí nemohly dopřát pohodlné a příjemné bydlení.

Univerzální design

Univerzální design je relativně novým pojmem. Jeho zastánci se snaží navrhovat veškeré prostory bezbariérově a tak, aby byly přístupné všem bez rozdílu. Prioritou však zůstává funkčnost a intuitivita ovládání. Důraz je kladen také na vzhled interiérů a exteriérů, které umožňují estetické bydlení zdravým i nemocným. Jde o design pro všechny, který se snad v budoucnu víc prosadí i u nás.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám