Hlavní obsah

Kovové prvky vynikají praktičností a dodávají interiéru eleganci

Právo, Gisela Růžičková

Kov se svou elegancí a mnoha vynikajícími vlastnostmi už dávno zařadil mezi oblíbené materiály v interiérech. Je praktický, neuvěřitelně pevný a přesný a dá se použít téměř na všechny povrchy.

Článek

Kov vyniká zejména v kráse nerezové oceli, a tak se díky moderním výrobním technologiím můžeme obklopit působivou elegancí kovu v interiéru i v exteriéru.

S vysokým leskem kovu se nejčastěji setkáváme v kuchyni a v koupelně, nebo v kombinaci se sklem či se dřevem i v dalších místnostech.

Kovu dáme přednost všude tam, kde mohou jeho vlastnosti vyniknout. Ať už se rozhodneme pro zajímavý kus nábytku, nebo jen doplněk.

Kvalitní nerezová ocel

Nerezová ocel je materiál, který se objevuje v našich domácnostech nejčastěji. Do nerezu oblékají výrobci kuchyňské spotřebiče, chladničky i sporáky, ale také koupelnové doplňky a baterie.

V profesionálně zařízené kuchyni má nerezová ocel své nezastupitelné místo kvůli svým nepřekonatelným vlastnostem. Je hygienická, nerezaví - jak už je z názvu patrné, navíc je silná a odolná vůči opotřebení.

Dostupná je v matových, leštěných či vzorovaných úpravách. Takovou kvalitu u spotřebičů jen vítáme, i když tyto výhody vyvažuje vyšší cena. Pro dosažení vysokého lesku vyžaduje nerezová ocel kvalitní čisticí prostředek a notnou dávku úsilí při čištění.

Kuchyňské linky: desky a zadní panely

Stále oblíbenější volbou pro pracovní desky a zadní panely kuchyňských linek je právě nerezová ocel, která dodává kuchyni profesionální ráz. Ocel dobré kvality je odolná také vůči teplu. Měla by mít jakost 18/8 - (18 % chrómu a 8 % niklu) a sílu nejméně 0,9 mm. Všechny tenčí desky by se mohly pod tlakem ohýbat. Pracovní desky mohou být vybaveny zapuštěným dřezem, odkapávačem a zadním panelem tak, aby konečná úprava měla co nejméně spojů.

Jako materiál vhodný pro pracovní desky získává na oblibě také pozinkovaný plech. Je šedivější, méně lesklý než nerezová ocel. Tenké pozinkované plechy mohou být přilepeny k deskám nebo ohnuty a připevněny k přední hraně. Všechny spoje jsou pájené. Pozinkovaný plech se může poškrábat a znečistit skvrnami, což mu kupodivu dodává na půvabu. Na pracovních deskách vznikne jemná lesklá patina. Materiál je odolný vůči horku a vodě, čistí se snadněji než nerezová ocel a je také levnější.

Dvířka pokaždé jinak

Nerezová ocel, pozinkovaný plech či hliník nejsou dávno určeny jen pro spotřebiče či pracovní desky v kuchyních. Impozantní jsou kuchyňské nerezové skříňky, ale většinou si je nemůžeme dovolit z finančních důvodů. Proto se dvířka málokdy zhotovují celá z kovu. Místo toho se tenký kovový plech (0,8 mm) obalí kolem jádra MDF (dřevovláknité) desky tak, že jsou profily zaoblené, aby se odstranily ostré hrany. Efekt je stejný a cena nesrovnatelně nižší.

Kov lze leštit, matovat, pískovat, brousit i vlnit. Perforováním a obrušováním lze získat další dekorativní efekty.

  • Leštěná nerezová ocel je poměrně reflexní, ale snadno se ohmatá.
  • Matovaný hliník lze eloxovat, aby byl měkčí a bělejší. Tvoří dobrý kontrast například v kombinaci se sklem.
  • Pozinek stárnutím získává zajímavou patinu.
  • Měď pro změnu nabízí teplejší barevný odstín.

Dřezy a baterie

U dřezů zůstává nerezová ocel oblíbenou volbou, a to nejen kvůli tomu, že je finančně dostupná a má výborné vlastnosti.

Kvalitnější dřezy obsahují více niklu, který dodává materiálu lesk a teplejší barvu. Díky němu se i snadno čistí a jsou odolnější vůči poškrábání a skvrnám. Velmi kvalitní ocel třídy 18/10 má 18 % chrómu a 10 % niklu, aby byla odolná vůči korozi.

  • Čím silnější je plech dřezu, tím více tlumí zvuk a je odolnější.
  • Ocel s číslem 18 je nejvhodnější pro použití v domácnosti. Pozor na škrábance, které se objevují častěji na lesklém povrchu než na leštěných, saténovaných a vzorových provedeních.
  • Kovové dřezy se dělají i z bronzu (slitiny mědi, manganu a zinku), mosazi, pískem otryskávaného hliníku a mědi. Všechny mají teplejší vzhled než ocel.
  • V kuchyni i v koupelně se potkáme s kovovými bateriemi. Celomosazné (měď a zinek) jsou maximálně odolné vůči korozi, zatímco baterie s průměrnou cenou jsou vyrobeny z recyklované mosazi. Vyrábějí se v mnoha povrchových úpravách včetně chromové (broušené, matové nebo vysoce lesklé), mosazné s epoxidovým povlakem (tvrdým, hladkým a v mnoha barvách), ale také zlaté, cínové a niklové.

Radiátory a digestoře

Dnes už si vybíráme z bohaté nabídky otopných těles. A to nejen z hlediska funkčnosti, ale také designu.

I když hlavním úkolem radiátorů je nadále dodávka tepla pro zajištění optimální tepelné pohody. Ale i radiátory jsou většinou nápadité, takže se významně podílejí na estetickém ladění interiéru.

  • Vhodné pro vytápění koupelen, WC a chodeb jsou radiátory ve tvaru žebříku svařené z ocelových trubek s lakovaným povrchem nebo v chromové úpravě, ale také v nerezu. Svou praktickou konstrukcí se hodí výborně k sušení ručníků.
  • V moderní kuchyni propojené s obytnou zónou by rozhodně neměla chybět digestoř. Také při jejím výběru vsadíme kromě funkčnosti na design. Komíny lze dálkově ovládat a pouštět nahoru a dolů, přičemž lze měnit i jejich výkon.

Lehkost kovového nábytku

Své kouzlo a lehkost má kovový nábytek. Vhodný typ kovového nábytku v různém zpracování se dobře uplatní jak v moderním interiéru, tak jako romantický doplněk v ložnici. Přitom je zajímavý, účelný a trvanlivý.

Je nadčasový, kvalitní, rozmanitý a snadno se udržuje, přesto na nás může působit chladně. Vzhled pokoje změníme kovovým stolem, židličkou, postelí či nočním stolkem.

Ať už dáme přednost židli v minimalistickém stylu, nebo posteli s nebesy, vždy bude nábytek vypadat originálně. Kov působí dobře i v kombinaci skla a dřeva. Povrch je odolný proti poškrábání, protože povrchová úprava designových kusů se provádí kvalitními práškovými vypalovacími barvami.

Jednoduchá údržba nerezu

Nutným a přirozeným doprovodným efektem používání nerezových desek jsou šmouhy a otisky prstů. Údržba je ale jednoduchá. Plochy omyjeme vodou a neagresivním přípravkem, pak dosucha vyleštíme měkkým hadříkem.

Tenká vrstva dětského oleje navrátí znečištěnému povrchu elegantní lesk.

Nerezová ocel je také náchylná k poškrábání, i když škrábance časem splynou v patinu, která je důkazem toho, že výrobek používáme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám