Hlavní obsah

Gran Prix architektů vyhrála minimalistická stavba chemicko-technologické fakulty Univerzity Pardubice

Novinky, Kristýna Křížová

Národní cenu za architekturu letos získala stavba od architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře. Vybrána byla ze staveb, které byly letos realizovány na území České republiky a které jsou něčím výjimečné. Grand Prix architektů získalo ve čtvrtek večer ve Veletržním paláci v Praze dalších šest staveb či rekonstrukcí. Cenu za celoživotní dílo dostal architekt Jan Bočan.

Článek

Soutěž odhalila některé trendy v současné architektuře a poukázala na výjimečné stavby, které stojí za to vidět. Porota složená ze zahraničních odborníků udělila hlavní cenu minimalistické stavbě Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře i díky tomu, že budova působí jednotně, stejně jako jednotlivé části budovy.

Vítězná budova je minimalistická a střídmá

Pokud se vám zdá, že budova vypadá poněkud fádně, je to proto, že se musela včlenit do neutrálního prostředí. Stavba je vytvořena v duchu 70. let a pokračuje v tradici českého konstruktivismu v moderním duchu. Toto minimalistické dílo je úsporné nejen svým vnějškem, v střídmém duchu jsou zařízeny i interiéry budovy. 

Porota našla stavbu, která pokračuje v tradici českého stavebnictví. Po architektonické stránce je podle nás dokonalá.
Antal Puhl, předseda poroty

Do letošního ročníku bylo přihlášeno přes 100 staveb, porota tedy opravdu měla z čeho vybírat. Členové pětičlenné zahraniční poroty navštívili 13 soutěžních projektů, zbytek posuzovali na základě plánů, prospektů a vizualizací, což je porotě po odborné stránce často vytýkáno. Všechny objekty, které porota ocenila či chtěla ocenit ale osobně naštívila. 

Oceněny byly hned dvě novostavby

Prestižní cenu získaly hned dvě novostavby, a to novostavba - knihovna v Hradci Králové, která porotu zaujala svou vnitřní atmosférou a půdorysným tvarem písmene X od studia Projektil. A městský dům v Brně, který postavila firma Dobrý dům.

Městský dům je zasazen do ulice s ornamentálními fasádami z přelomu 19. a 20. století, kterým se nesnažil svým vzhledem konkurovat, ale šetrně se do prostoru začlenit.

Porota ocenila zajímavost geometrické abstraktní fasády, které dominují na první pohled náhodně rozmístěná okna.

Nejlepší rekonstrukce zdůraznila krásu klasicismu

Cenu za zdařilou rekonstrukci získala přestavba pobočky České spořitelny v Rytířské ulici v Praze, kterou připravila Gabriela Kaprálová. Porota ocenila fakt, že architektka u této krásné klasicistní budovy pochopila co je třeba zvýraznit a uvést do popředí.

Perfektní interiér zcelil prostory školy

Porotu okouzlil interiér atria Fakulty stavební ČVUT v Praze od ateliéru Vyšehrad, který oživil nevyužívaný dvůr, podle poroty tak došlo k funkčnímu oživení provozu školy a poskytuje nové prostory pro výuku. 

Zaujaly i dva rodinné domy

V této kategorii porota ocenila hned dva víkendové domy, ocenění tak získal dům v Rudolticích ve východních Čechách od Pavla Hladíka a Filipa Dubského ze studia Nolimat, kterému dominují velké prosklené prostory.

Druhá cena patří rodinnému domu ve Zdiměřicích u Prahy, který postavil Stanislav Fiala ze studia D3A. Tento dům zaujal zahradou vstupující do dispozice domu, divoké stromy za plotem domu jsou nasvětlené reflektory, záliv světla je členěn vrbovým proutím, které vytváří působivou stínohru. Podle poroty je dům skvělým příkladem domu, který začleňuje přírodu i do svého interiéru.

Tento trend je v poslední době velmi oblíben. Součástí sepětí s přírodou i šetrný systém vytápění domu, založený na kombinaci využití tepelného čerpadla a slunečních kolektorů.

Laureátem ceny za celoživotní dílo se stal Jan Bočan, který již sklidil řadu prestižních ocenění, dnes se také intenzivně věnuje pedagogické činnosti na Českém vysokém učení technickém v Praze, kde působí jako vedoucí Ústavu navrhování.

Tři kategorie nemají vítěze, chyběla v nich originalita

Zklamáním byl fakt, že porota nevybrala žádného vítěze hned ve třech kategoriích. Kategorie Krajinářská architektura, Urbanismus a Architektonický design tak nemá svého vítěže, příčinou je podle poroty nedostatek originálních projektů v soutěži.

Soutěž o nejlepší současnou architekturu tedy letos završila svůj šestnáctý ročník. Spolupořádaly ji Obec architektů a Česká komora architektů, které ji také odborně zaštítily.

Spolupořadatelem soutěže je také Národní galerie v Praze, která hostí i výstavu věnovanou Grand Prix, podívat se na ni můžete do 2. 8. 2009 ve Veletržním paláci.

Anketa

Která stavba se vám líbí nejvíc?
Fakulta chemicko-technologická a tělovýchovná zařízení Univerzity v Pardubicích.
13,8 %
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové.
8,3 %
Městský dům v Brně.
12,4 %
Dvorana České spořitelny v Rytířské ulici v Praze.
34,1 %
Atrium D Fakulty stavební ČVUT v Praze.
4,2 %
Víkendový dům a hřiště v Rudolticích.
7,6 %
Rodinný dům ve Zdiměřicích.
19,6 %
Celkem hlasovalo 1033 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám