Hlavní obsah

K létu patří lenošení v houpací síti

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě relaxujeme a těšíme se na dovolenou. Někoho zláká moře, jiný zůstává raději v klidu na své zahradě. Krásně se lenoší na lehátku nebo v houpací síti, která nás ukolébá do sladkého nicnedělání.

Článek

Houpací sítě se dříve používaly jako postele. Určitě se v nich bezvadně usínalo, zejména námořníkům na lodi. Měly své praktické přednosti.

Za prvé: houpací postel zavěšená mezi stojany zabírala málo místa.

Za druhé: při zhoupnutí na vlně a náklonu lodi zůstala síťová houpačka vždy rovně a námořník z ní nemohl spadnout (jak by se zajisté stalo v případě postele pevně spojené s podlahou). Praktické bylo i to, že se taková postel po zakotvení lodi snadno sbalila a mohla posloužit zase jinde, třeba mezi stromy.

My dnes samozřejmě dáme přednost pohodlnější posteli s kvalitní matrací, ale houpání pod větvemi třešní je rozhodně prima.

Brazilské houpací sítě

Tyto sítě jsou pohodlné a prodávají se v mnoha barevných kombinacích. Někdo dá přednost decentním tlumeným odstínům (krémová, blankytně modrá), ale typické pro brazilské sítě jsou syté zemité odstíny v dekoru proužek (mj. oranžová, zelená, žlutá, tyrkysová, červená).

Foto: Petr Hloušek a Aston Central, Právo

Houpací proutěné křeslo ve tvaru vajíčka se hodí zejména do interiéru. Zabírá málo místa, dobře se z něho vstává a potěší nás i v zimě.

Sítě jsou tkané na ručních stavech a jsou velmi pevné (vysoký počet vláken a síla tkalcovského stavu určují tloušťku sítě, a tím i její stabilitu). Jsou jištěné pevnými lany, s ručně zpracovanými posíleními poutek proti prodření. Vyrobené jsou nejčastěji ze 100% bavlny nebo umělých materiálů odolných působení UV záření a povětrnostním podmínkám.

Brazilské houpací sítě se zavěšují poutky ve výšce hlavy a ve vzdálenosti zhruba 3 až 4 metry. Díky tomu se síť vyvěsí do hlubokého oblouku. My si tak můžeme lehnout nejen na délku, ale i diagonálně. Záda zůstanou rovná. Tato technika ležení je navíc bezpečnější, protože nehrozí převrácení a vypadnutí ze sítě.

Vybere si každý

Na trhu se prodává velké množství houpacích sítí. Liší se zejména velikostí a nosností. Na nás je, pro který typ se rozhodneme.

  • Kdo chce mít opravdu klid, volí síť určenou pro jednu osobu. Plocha k ležení má obvykle rozměry 210x140 cm, rozpětí 320 cm, nosnost 120 kg. Cena je zhruba 1500 Kč včetně DPH.
  • O něco dražší jsou houpací sítě určené pro dva. Plocha k ležení je samozřejmě velkorysejší (230x150 cm), rozpětí 340 cm, nosnost 180 kg. Cena 1700 Kč včetně DPH.
  • Pro dovádění rodičů s dětmi jsou určené sítě XXL, které se označují jako rodinné. Nosnost mají 200 až 280 kg, plocha k ležení má rozměry 250x175 cm. Cena je okolo 2500 Kč včetně DPH.
  • V nabídce jsou i sítě určené pro turistiku s hmotností od 0,3 kg a nosností 90-100 kg. Materiálem je nylon. Síť lze kombinovat s moskytiérami a stanovým přístřeškem.

Dále je možné zakoupit i speciální sítě pro větší děti ze 100% bavlny s nosností 40 až 80 kg. Lze je volně zavěsit nebo umístit do stojanu. Pro batolata jsou určené typy v kombinaci sítě a kolébky. Vyrobené jsou výhradně z přírodních materiálů.

Závěsná křesla

Křesla, ve kterých se zhoupneme, jsou vhodná nejen na zahradu, ale i do interiéru. Mají oproti sítím menší rozměr, a tak si je spíše dopřeje ten, kdo nemá místa nazbyt. Tím, že se v nich neleží, ale sedí, jsou vhodnější pro starší osoby, neboť se z nich pohodlně zvedá.

  • Levnější závěsná křesla mají pouze horní rozpěrnou tyč a jejich tvar tomu pak odpovídá: přizpůsobí se tělesným proporcím a poloze sedícího.
  • Luxusnější provedení závěsných křesel má několik rozpěrných tyčí, podhlavník a podnožku. Jsou hodně pohodlné a stabilní.

Nezbytné vybavení

Ke všem typům sítí a křesel si můžeme vybrat různé typy prvků pro zavěšení: lana, háky, pružiny. Šikovné jsou rovněž speciální stojany, které lze použít do exteriéru i interiéru. Všechny typy stojanů se navíc dají pro lepší uskladnění jednoduše rozložit.

Odpočinek můžeme dovést k dokonalosti, když si ještě pořídíme některý z doplňků: třeba polštářky v barvě houpací sítě, křesla, deky, piknikové deky, moskytiéry apod.

Houpací sítě, závěsná křesla a jiné doplňky pereme na 30 °C v ruce. Po praní stejně jako po dešti látkové i dřevěné části necháme vysušit. Na zimu je uložíme do suchého prostředí, aby neplesnivěly a my jsme je mohli další rok plně užívat, a přivítat tak nové léto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám