Hlavní obsah

Bylinky ve stylových květináčích rozzáří a provoní byt i balkón

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První polovina června je ideální pro výsadbu bylinek. Ty můžete klidně pěstovat i v bytě nebo na balkóně, s moderními květináči to není problém. Bylinky ve stylových nádobách vypadají navíc jako pěkná květinová dekorace. Máme pro vás trochu inspirace.

Článek

Čerstvé bylinky by v žádné kuchyni neměly chybět, rozhodně ne v té, v níž vaří milovníci středomořského jídla. Pro fandy italského, řeckého či francouzského menu je nepostradatelná hlavně bazalka, ale i rozmarýn nebo oregano.

Milovníci české kuchyně si mohou zase vysadit petržel, pažitku a majoránku. Velké rostliny jako rozmarýn budou dobře vypadat jako solitéry v květináči nebo v dřevěném soudku. Oblíbený je také speciální „jahodový“ květináč, v jehož mnoha otvorech lze pěstovat různé druhy bylinek.

Bylinkám rozhodně svědčí světlo, a měly by být tedy umístěny směrem k jihu. Optimální teplota pro růst bylinek je cca 10 až 20 °C. Pokud je budete střídavě pěstovat i v bytě, nezapomínejte na pravidelné rosení, suchý vzduch by jim mohl škodit.

Množství zálivky v květináči přizpůsobte teplotě

S teplotou souvisí i množství zálivky pro tyto aromatické rostliny. V chladnějším prostředí můžete zalévat méně často než při pokojové teplotě. Pokud rostliny vysadíte na záhon, zalévání už většinou není třeba.

V déletrvajícím sušším období bylinkám prospěje roztok se speciální rašelinou, která podpoří vznik aromatických silic.  

Samozavlažovací květináče jsou praktické

Čerstvých bylinek se nemusíte vzdávat ani během dovolené, vaši péči nebudou potřebovat díky samozavlažovacím květináčům. Bylinky si vodu natáhnou z nádoby samy.

Bylinky jsou velmi aromatické rostliny, které působí také pozitivně na naši psychiku. Například bazalka působí doslova jako balzám na nervy.

Tip na bezproblémový výsev bylinek

Při přípravě zeminy k pěstování bylinek v nádobách smíchejte cca jeden díl běžné země ze zahradních záhonů dva díly speciální zeminy pro bylinky. Na záhon připravovaný k pěstování bylin pak rovnoměrně rozvrstvěte tuto půdu ve výšce asi 4 až 10 cm. Do takto připravené a zavlažené půdy pak vysazujte bylinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Mlýnky a drtiče pomáhájí v kuchyni

Opravdoví gurmáni vědí, že není nad vůni čerstvě namletého pepře, chilli papriček či kmínu. Ale jak si vybrat ten správný mlýnek na koření? K dostání jsou...

Krásné kořenky za pár korun

Na trhu je dnes k dostání nepřeberné množství koření, aby nám ale doma nezavazelo, tak není nad to, pořídit si pěkné a vkusné kořenky. Ty nás mohou vyjít...

Výběr článků

Načítám