Hlavní obsah

Vařit zdravě a dietně pomůže moderní nádobí

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud vás trápí nějaká ta nadváha tak vězte, že můžete shodit několik kilo i díky správně vybranému nádobí pro přípravu jídla. Moderní technologie umožňují vařit téměř bez tuku, v páře nebo ve formách, které se s máslem opravdu nekamarádí. Problém dnes není ani zdravé grilování. Prozradíme vám jak na to.

Článek

Základem zdravého stravování je domácí vaření, to dostává přednost před různými hotovkami a polotovary, které jsou často připravovány nezdravě, a na jejichž přípravu jsou používány ingredience, které bychom jinak nepoužili.

Domácí kuchyně ale umožňuje vařit přesně podle našich zdravotních potřeb. Nové postupy a zpracování potravin ale přípravu domácí stravy velmi ulehčují. Zdravě tak dnes může vařit i časově vytížený člověk.

Pečení se nemusíte vzdávat

Péct tak můžete třeba v římském hrnci nebo v teflonových formách, které umožňují vynechat vymazávání formy tukem. Jde o pekáč z neglazované keramiky, který nejprve ponoříte na zhruba 30 minut do vody. Póry hrnce do sebe vtáhnou vodu, která se pak během pečení postupně vypařuje, a pokrm se tak připravuje zcela bez tuku.

S římským hrncem je třeba zacházet šetrně, jeho používání se ale vyplatí. Dietně v něm připravíte přílohy, maso, zeleninu, koláče a jiné dobroty.

Koláče pak upečete také na teflonovém plechu, pokud máte plech normální, můžete si pomoct pečícím papírem, díky kterému se koláč vespod nepřichytí.

FOTO: GreenPan

U teflonového nádobí si ale připlaťte za kvalitu, levné teflonové hrnce a pánve totiž většinou mají jen jednu teflonovou vrstvu, která se snadno poškrábe.

Silikonové formy jedině s atesty

Ze silikonových forem si vybírejte ty od renomovaných firem, které mají vyhovující atesty. Jejich výhodou je, že se skvěle čistí a nepohlcují pachy. Při pečení koláče nemusíte formy vůbec vymazávat tukem, a navíc se těsto díky vysoké vodivosti silikonu upeče mnohem rychleji než klasickým způsobem.

I grilování může být zdravé

Ani grilování si při dietě nemusíte odříkat, vyzkoušejte ale přípravu na vodním grilu. Maso je upravené v páře a navoněné dýmem ze dřeva, je ale pravda, že právě tato příprava jídla zabere víc času. Díky vodní lázni, která je pod grilovaným pokrmem, navíc nedochází ke spalování koření ani oleje. Tím se zabrání vzniku zdraví škodlivých látek, které by se jinak mohly dostávat do pokrmu.

Díky ideální konstrukci je grilovaný pokrm tepelně upravován ve směsi vodní páry, tepla a dýmu. Rychlejší grilování je pak možné v pečících troubách s funkcemi Crisp nebo Crousty.

Jedničkou je parní hrnec

Několikapatrový parní hrnec je k potravinám více než šetrný. Některé parní hrnce umožňují i ochucení potravin bylinkami, které provoní celou nádobu.

Je třeba ale dodržovat několik pravidel, hrnce nepřeplňovat, vařit maso ve spodní nádobě a nejsilnější kusy masa vařit na okrajích mísy. Výhodou ale je, že můžete připravovat hned několik chodů najednou a všechny bez tuku.

V kurzu jsou šetrné techniky vaření, blanšírování, pošírování nebo vaření v páře. Vynechat ale nemusíte ani pečení či grilování, jen je třeba vybrat to správné nádobí, ve kterém budete pokrm připravovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám