Hlavní obsah

Zdravé podlahy usnadní alergikům život a vyhoví i náročnému vkusu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlahy v interiéru volíme obvykle podle užitných vlastností a vzhledu. Na trhu je nyní i krytina, která je tzv. zdravá a doporučovaná do zdravotnických zařízení. Jde o marmoleum, vyrobené čistě z přírodních produktů.

Článek

Pokud máme doma alergické dítě, musíme se přizpůsobit jeho zdravotním potřebám. Byt udržovat v naprosté čistotě, zbavit se závěsů, záclon (nahradit žaluzií), židle volit bez čalounění, vyhodit všechny koberce. To vše jsou totiž lapače prachu, které alergika zatěžují.

Do interiéru pak zvolíme dřevěné či laminátové podlahy nebo linoleum a PVC v atraktivním dezénu.

Poslední dva jmenované materiály si mnozí vzájemně pletou a domnívají se, že jsou stejné. Není tomu tak. Linoleum je materiál vyrobený výhradně z přírodních produktů, a proto bychom mu měli věnovat náležitou pozornost. Patří sice do vyšší cenové kategorie, ale má delší životnost, lépe tepelně i zvukově izoluje.

Správná údržba je základ

Linoleum s obchodním názvem Marmoleum je 100% přírodním produktem. Tvoří ho směs lněného oleje (využívá se jako přírodní lék při nemocech dýchacích cest), pryskyřice, dřevité moučky, vápence, juty a přírodních pigmentů. Materiál nepřitahuje prach a často ho doporučují zdravotníci jako podlahu pro alergiky. Je hladký, teplý na omak, takže ani batole se na něm určitě nenastudí.

Marmoleum® home - nová kolekce barev v souladu s moderními trendy bydlení a interiérového designu (vlevo). Taková podlaha je bezvadná do dětského pokoje. Nestudí, odpuzuje prach a má veselé vzory.

Životnost marmolea je 20 let, odolává mechanickému poškození, snese i drápky od chlupatého čtyřnohého miláčka. Podlaha se dodává s povrchovou úpravou Topshield, což je úprava na bázi vodní disperze, která zaručuje snazší čistitelnost, údržbu, barvy díky ní zůstávají i po delším používání syté, výrazné.

Linoleum jako přírodní porézní materiál je nutné vytírat dosucha. To je základ, aby nám dlouho vydrželo. Když vylijeme v kuchyni nechtěně vodu, ihned ji vytřeme. Zvláště v případě, když je v provedení plovoucí podlahy.

Po pokládce zbavíme krytinu všech montážních zbytků a prachu zametením a důkladným vysáním. Poté vytřeme podlahu mopem a speciálním přípravkem Monel (k zakoupení v podlahářské firmě) v poměru podle návodu a necháme vyschnout. Podlahu Marmoleum® lze i vyleštit strojem (zajistí servisní firma), povrch má pak matný vzhled.

Buďme kreativní

Přírodní podlaha marmoleum (prodává se v pásech 2 m širokých) má jednu velkou přednost: můžeme si zahrát na designéry a sami si ji navrhnout. Zvolíme barvy a vzory, které originálně zkombinujeme. Firma pak vyrobí podlahu přesně podle našeho návrhu. To je určitě výzva nejen pro mladé, kteří chtějí mít bydlení podle svého, ale pro všechny, kteří rádi tvoří.

K dispozici máme více než 160 barev, od jemných pastelových odstínů až po syté mramorování. Varianta podlahy jako plovoucí se prodává v 21 barevných odstínech. Cena se pohybuje od 595 Kč/m2 bez DPH, u krytiny Marmoleum® click je cena od 995 Kč/m2 bez DPH.

PVC není to, co bývalo

Měkčený vinyl (umělý materiál) se prodává v rolích 2-, 3- a 4metrové šíře. Výborně se udržuje a je narozdíl od linolea vhodný i do koupelny. Vzhled umělých krytin se výrazně zlepšil. V nabídce jsou dvě kolekce, které se navzájem liší barevností a počtem vzorů (imitují různé dřeviny nebo např. dlažbu).

Měkčený vynil Novilon® Nova se hodí na podlahové vytápění (vlevo). Materiály z PVC zvládnou i zátěž v kuchyni.

Vinyl má i příjemné užitné vlastnosti: je vhodný k instalaci na podlahové topení, na povrchu je aplikována čirá nášlapná vrstva, která brání otěru. Z rubu najdeme mechanickou pěnu, jež zajišťuje tepelnou a zvukovou izolaci.

Musíme ale dbát na to, aby nedošlo k velkému bodovému zatížení. Malá pojízdná kolečka na pracovní židli raději vyměníme za větší. Měkčený vynil Novilon® můžete pořídit od 250 Kč/m2 bez DPH.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám