Hlavní obsah

Nebojte se experimentovat a vdechnout svému bydlení specifickou atmosféru

Právo, Gisela Růžičková

Jak si nejlépe zařídit byt a vytvořit příjemné prostředí? Nechat si poradit od odborníků, nebo experimentovat? Zkusit můžeme obojí. Vždy se vyplatí důvěřovat svému citu. Pak dobře dopadne nejen volba barev, ale i výběr nábytku. Ten, kdo zatím nemá odvahu, počká s malováním a zdůrazní barevnost pomocí závěsů, polštářů, přehozů a koberců.

Článek

Naštěstí stylů na výběr je dost. Ale pozor! Pokusme se udržet v celém bytě jednotný ráz. Jinak vytvoříme chaos, o který určitě nestojíme. Dejme své fantazii zelenou a zajímavé kombinace se jen pohrnou.

Kdo má rád slunce a moře, bude vybírat z množství pastelových barev, zatímco vyznavači jednoduchosti dají přednost umírněnosti v barvách i tvarech. Ale kdo by nechtěl byt s nádechem exotiky? Stačí si pořídit nábytek z kvalitního palisandrového dřeva, a to v koloniálním i moderním provedení, nebo si pořídit perský koberec.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci čistého venkovského stylu a přívětivé severské bytové kultury. A podaří-li se nám doma sladit proudění energie v náš prospěch, vytvořili jsme si harmonické prostředí.

Teplo, slunce a světlo

Ke středozemnímu stylu patří slunce, moře, vůně levandule a rozmarýnu. Prosluněnou atmosféru jednoduše napodobíme i v interiéru. 

  • Teplé barvy na stěnách a na podlaze zkombinujeme s látkami pestrých vzorů na pohovkách, polštářích a přikrývkách.
  • Terakotovou nebo kamennou podlahu, dřevěné palubky, sisalové koberce doplníme jemně propracovaným nábytkem z kujného železa nebo ze dřeva. Bohatství barev sahá od pastelových a zemitých tónů až po výrazné kontrastní odstíny modré a zelené.
  •  Lakované stoly, proutěná křesla i tradiční lehátka lákají ke sladkému odpočinku. Obzvlášť útulně vypadají s měkkými poduškami.

Nadčasově a jednoduše

Milovníci čistých tvarů, klidu a pořádku nebydlí kreativně, ale ani nudně. K práci a životu potřebují velkorysé a jednobarevné plochy vytvářející téměř meditativní klid. Jednoduchost neznamená výstřednost nebo neútulnost - naopak.

  •  Díky umírněnosti lépe vyniknou doplňky, jako jsou lampy, obrazy nebo vázy. Mnohdy jsou inscenovány jako malá umělecká díla. Není nutné vyklidit celý byt, abychom vytvořili meditativní atmosféru. Už několik prostých věcí vnese do místnosti klid. 
  • Právě tady platí víc než kde jinde lety osvědčené pravidlo, že méně znamená více.

Za tajemstvím orientu

Pravým opakem je orientální styl. Jestli nás fascinuje lakovaný nábytek, čínský porcelán nebo hedvábné koberce, bohatství ornamentů a nádherné barvy, nemusíme plánovat cestu do Střední či východní Asie. Exotickou atmosféru si dnes už doma vytvoříme i bez nákladného cestování.

Útulný venkov

Zimní večery u otevřeného krbu nebo rodina u velkého stolu, to je teprve pohoda. V klasickém venkovském domě panuje pohodlí.

  • Tradiční styl bydlení reprezentuje solidní dřevěný nábytek, který nepodléhá módním trendům, a doplňují ho látky z přírodních surovin, jako je len a bavlna.
  • Na dřevěnou či keramickou podlahu patří koberce z čisté vlny.
  • Typické jsou otevřené police, komody, malé stolky na suché i živé květiny.

Lákavý severský styl

Charakteristickým znakem tohoto stylu je světlé dřevo a přátelská, prosvětlená atmosféra, která vzdoruje dlouhým zimním dnům a krátkému létu. Ať je nábytek mořený, nebo natřený, vždy má světlou barvu a nikdy nepůsobí neohrabaně, ale naopak elegantně a lehce.

  • Jednotlivé kusy vybavení vypadají nadčasově a solidně.
  • Stěny jsou jednobarevné nebo na nich najdeme světlé tapety.
  • Většinou dřevěné podlahy pokrývají měkké velurové koberce, které navozují atmosféru tepla a pohodlí. Skandinávský styl je vůbec mimořádně komfortní a v dobrém smyslu slova i usedle pohodlný.

Harmonie kolem nás

To, že místo a způsob bydlení ovlivňují naši tělesnou a duševní pohodu i náš úspěch v práci a partnerském vztahu, učí čínské Feng Shui. Jeho smyslem je sladit proudění energie v interiéru v náš prospěch.

  • Ke spokojenému životu v rovnováze vede hlavně pořádek a čistota, ale také odstraňování zbytečností. Čerstvé květiny, rostliny, voda, světlo, svíčky, předměty z cest nebo fotografie obohatí náš byt svěží energií.
  • Nejen pomocí barev a materiálů, ale i prostřednictvím pěti prvků (oheň, kov, země, dřevo a voda), které mají být v souladu, se postaráme o vlastní harmonický domov.

Harmonie barev

BÍLÁ slouží jako neutrální pozadí pro každou dekoraci, i když většinou dáváme přednost větší pestrosti. Každá barva, použije-li se cíleně, vytvoří útulný dojem.

ŽLUTÁ zvyšuje schopnost koncentrace a úsudku, osvěžuje při únavě, zvedá náladu a podporuje komunikaci. Proto se hodí do kanceláře i domácí kuchyně.

ORANŽOVÁ působí dobrosrdečně, vyvolává veselou, družnou a optimistickou náladu. Patří tedy do všech pokojů, kde se schází rodina.

ČERVENÁ zahání deprese, hřeje na duši, dodává odvahu a povzbuzuje. Opticky zmenšuje, velké prostory se díky ní stávají útulnější. Ovšem hodně červené může vést k agresivitě!

ZELENÁ znamená naději a vnáší do místnosti harmonii. Je to barva růstu a uzdravení. Ve všech pokojích působí uklidňujícím dojmem.

MODRÁ je barvou oblohy a moře, působí vzdušně a opticky zvětšuje malé místnosti. Uklidňuje a pomáhá proti nespavosti. Pocitově se prostor o 2-3 °C ochladí, proto se hodí hlavně do odpočinkových místností a koupelen. 

FIALOVÁ podporuje kreativitu a inspiraci. Šeříkové odstíny působí svěže, tmavě fialové tóny naproti tomu vznosně a reprezentativně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám