Hlavní obsah

Z půdního bytu můžete vykouzlit podkroví v duchu volnosti a harmonie

Právo, Gisela Růžičková

Po půdním bytě v přírodním pojetí, kde vládne světlo, volnost a harmonie, zatoužili i manželé Formánkovi. Před pěti lety se rozhodli pro rekonstrukci půdních prostor, které již nevyhovovaly jejich představě o moderním bydlení.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Otevřít prostor a udělat co nejvíce prosklených ploch byl základní záměr rekonstrukce. Jídelní kout tvoří zrestaurované židle po babičce a deska stolu připojená k šicímu stroji.

Článek

Dům v Modřanech byl postaven těsně po válce, čemuž kromě dobového projektu odpovídají i použité materiály, ať už zdivo, nebo trámové konstrukce. Tehdy se stavěly domy s více místnostmi o malé výměře. I když během posledních třiceti let prošel zásadní rekonstrukcí obvodový plášť a střecha domu, naši hostitelé vyznávají současné trendy bydlení, pro něž jsou typické prostorné místnosti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednoduché a praktické bydlení, kde se doplňují přírodní materiály s bílými stěnami. Před umyvadlem a ve sprchovém koutě jsou do dlažby položeny masážní kamínky.

Cílem rekonstrukce bylo hlavně otevřít prostor a udělat co nejvíce prosklených ploch. Proto hostitelé odstranili příčky, malá okna nahradili velkými, vybudovali terasu a otevřeli se okolí.

Změna dispozice

Do rozsáhlých stavebních úprav, které trvaly rok, se pustili před pěti lety. Řídili se vlastním vkusem a citem. „Nejsou to tak velké prostory, aby se tu realizoval architekt nebo designér. Nejdřív jsme dokončili ložnici, kam jsme se hned nastěhovali,“ vzpomíná hostitel. Mají zavedenou firmu na truhlářskou výrobu, ale na jednotlivé práce si postupně najímali specializované firmy.

Podstatnou část základní rekonstrukce zahrnovaly bourací a zednické práce. Zmizelo vše, co překáželo, hlavně příčky. Uprostřed zůstal jeden komín pro připojení litinových kamen. Novými příčkami se zásadně změnila dispozice podkroví a zedníky postupně vystřídali oknaři, obkladači a truhláři. „Poměrně hodně jsme si toho dělali sami, hlavně dřevěné podlahy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Stěna původního komínu zůstala odkrytá a je zajímavým prvkem v koupelně i v ložnici.

Ovšem za rok finance došly a dnes je rekonstrukce stále nedokončená, přestože prostor, kde bydlíme, je funkční. Dodělávky se ale táhnou,“ říká hostitel, který plánuje dokončit vše rozdělané, hlavně kuchyň. Z kuchyňské linky je tu zatím jen korpus a chybí také související zázemí jako chodba a schodiště.

Přírodní materiály

Formánkovi dávají přednost podlahám z přírodních materiálů. Tak třeba do kuchyňské části propojeného prostoru zamýšleli položit dlažbu. Zároveň nechtěli jít cestou univerzální keramické směsi. Nakonec je oslovil čedič, který se lije do čtvercových formátů a má skvělé parametry, ať už jde o pevnost nebo vzhled. Dokonce ho použili i v ložnici a jsou s ním nadmíru spokojeni.

Také v obývací části dlouho zvažovali vhodný materiál. Chtěli kvalitní dřevěnou podlahu, ale zdálo se, že na trhu je masiv příliš drahý. Když byl za dostupné ceny, pokulhávala zase kvalita. Proto nakoupili v přijatelných cenách terasová vroubkovaná prkna z exotického dřeva bankirai a upravili je na podlahové palubky.

Originální koupelna

Podlaha v koupelně je dalším z materiálů, kde manželé Formánkovi ustoupili od domácího výrobku a pořídili si dlažbu z dovozu. Opět hledali čistě přírodní materiál, nikoli strukturu tlačení. Aby dlažbu ozvláštnili, vsadili do ní před umyvadlem a ve sprchovém koutě kamínky, které dobře promasírují plosky nohou. Slabinou podlahy je protiskluzové zoubkování, které se pracněji udržuje.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Raritou koupelny je dřevěná káď, která zaujme na první pohled a dobře nahrazuje vanu. I když v zimě občas udělá loužičku.

Stěnu sprchového koutu tvoří deska z ušlechtilého plastu, ale raritou koupelny je dřevěná vana.

Ve skutečnosti jde o káď, která mladý pár oslovila na stavebním veletrhu. Vkusně ji zakomponovali do interiéru, přestože má jednu nevýhodu. V zimě, když se hodně zatopí a dřevo pracuje, vana udělá loužičku. To ovšem dobře vyspádované podlaze nevadí..

Přirozené teplo

Při rekonstrukci se pamatovalo i na vytápění. Celé podkroví vytápějí jednoduchá litinová kamínka s lepším spalováním bez elektroniky. V koupelně je instalováno podlahové vytápění napojené na okruh ústředního elektrického topení. Funkční je i krb.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Na podlahu ložnice v severském stylu manželé Formánkovi vybrali čedič, který je pevný a dobře vypadá.

Poválečný dům prošel první rekonstrukcí již před třiceti lety, na níž se podíleli rodiče hostitele. V podkroví vznikla bytová jednotka včetně schodiště a krbu, který vytápěl celý prostor. Krb je ale z dnešního pohledu záležitostí spíš estetickou než efektivní. Jeho výkon se s litinovými kamny nedá vůbec srovnat. Také vzduch v otevřeném prostoru se mnohem lépe ohřeje, dobře tu cirkuluje a sálavé teplo vytváří příjemnou atmosféru.

Klasická jsou i střešní okna

Na současném vzhledu podkroví má velkou zásluhu výměna oken, i když obývací prostor je dobře situovaný vůči světovým stranám. Z východu přichází ranní slunce do kuchyně a večer dopadají sluneční paprsky do místnosti přes terasu. Přesto byla fasádní svislá okna zvětšena tak, že se obývací část propojila s terasou. Výhodou bylo, že mateřská firma dodávala všechny šikmé okenní prvky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

V ložnici prosvětlené střešním oknem tvoří zajímavý prvek police a stojan na šaty.

Za zmínku stojí nejen atypická střešní okna v koupelně a v ložnici, dělaná na míru podle rozteče krokví, ale i kvalitnější zasklení ve všech fasádních i střešních prvcích. Hlavním důvodem pro tento typ zasklení bylo snížení prostupu tepla tak, aby se ještě vyplatil poměr mezi cenou a výkonem. Speciální zasklení oken se zatím osvědčuje v koupelně, kde zamezuje kondentaci vlhkosti. Okna se nerosí a nevznikají tu ani plísně.

Plány do budoucna

V nejbližší době přijde na řadu rekonstrukce příjezdových komunikací a vstupů, v dlouhodobějším horizontu počítají Formánkovi se zateplením domu. Ještě se nerozhodli, jakou cestou se vydají - zda zvolí provětrávanou fasádu nebo minerální vlnu. Určitě nechtějí uzavřít dům do polystyrenu.

V budoucnu je čeká také odizolování střechy a rekonstrukce poslední místnosti, která bude sloužit jako dětský pokoj. Zatím o tom ale neuvažují.

Chvála zázemí

Dům je situovaný na kopci s výhledem do okolí. „Naše rodina vlastně odedávna tíhla k bydlení na vršku, kde má člověk alespoň pocit, že je tak trochu nad věcí,“ glosuje hostitel výhody domu. Sama velikost půdního bytu je paneláková, bez chodby má byt 63 m2. To jsou pro mladý pár rozměry více než komfortní. Ale už pro čtyřčlennou rodinu by se musel zrekonstruovat další pokojík a zbytek půdy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Od jara do podzimu se podkrovní byt rozšiřuje o terasu, z níž je nádherný výhled do okolí.

Bez zázemí kolem - balkonu, garáže, sklepa, prádelny, kůlny a malé zahrádky - by byl byt příliš stísněný. Nyní mají kam uložit kola a najde se místo i pro spoustu dalších potřebných věcí.

Výhodou je také malá zahrádka, o níž se stará babička, která bydlí v přízemí domu. A protože jsou kytičky její velké hobby, udržuje ji v bezvadném stavu. „Původně patřila k domu velká zahrada, ale časem se kvůli rozšiřování cest a chodníků staly ze zahrad obslužné zahrádky a nadšenci, jako je babička, jim zůstali věrni,“ uzavírá hostitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Úskalí rekonstrukce staré chalupy

Pan Karel sháněl delší dobu rekreační chalupu. Během roku sjezdil desítky míst, aby si mohl jednotlivé objekty z inzerátů pořádně prohlédnout. Přál...

Jak moderně a prakticky vybavit nový byt

Co provází koupi bytu? V první fázi běhání po realitních kancelářích, sledování developerských projektů a vyřizování hypotéky. Ve chvíli, kdy si konečně...

Výběr článků

Načítám