Hlavní obsah

Kvalitní české a slovenské sklo je krásnou dekorací s bohatou tradicí

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní kolekce uměleckých děl předních českých a slovenských sklářských výtvarníků je k vidění v záhřebském Muzeu užitého umění. Prezentace toho nejlepšího, co u nás vzniklo dokazuje, že Čechy mají silnou sklářskou historii a že české i slovenské sklo je perlou každého interiéru.

Článek

České sklo znamená pro svět synonymum kvality a tradice, o to se zasloužili i skláři pracující v zahraničí. Milovníci umění ale neholdují jen klasickému českému broušenému sklu, ale zajímají se i o moderní výtvarná díla ze skla.

Masivní skleněné kusy jsou hit moderních interiérů

Originální a moderní díla z masivních kusů skla se stávají důležitou součástí moderních interiérů. Výstava představuje Českou republiku jako významného mezinárodního kulturního činitele na poli moderního skla a diváky seznamuje s ukázkami tvorby Vladimíry Klumparové, Yana Zoritchaka, Pavla Molnara, Miluše nebo Zdeňka Kepkových, Martina Rosola a řady dalších.

K vidění jsou různé techniky zpracování skla i různé provedení. Zaujmou vázy a mísy, poháry, ale i umělecké kousky volné tvorby.

Na výstavě jsou prezentovány práce sklářských výtvarníků, kteří vyšli z české a slovenské sklářské školy, ale působili v zahraničí.

Mnozí z těchto umělců zásadně ovlivnili umělecký vývoj sklářství například v USA, Austrálii, Francii nebo Belgii a jejich tvorba se stala součástí tamních národních kultur a postarala se o dobré jméno českého sklářství.

Za věhlas českého skla mohou i skláři z exilu

Na výstavě se prezentují autoři, kteří se vyznačují profesionálním přístupem k práci se sklem. Mnozí z emigrantů jsou však dodnes neznámými, a přesto naprosto zásadně ovlivnili umělecký vývoj této discipliny v USA, Austrálii, Francii, Belgii a jinde.

FOTO: archiv MG

Reprízu výstavy České a slovenské sklo v exilu připravilo velvyslanectví České republiky v Záhřebu, ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně. Výstava vznikla v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. K vidění je až do 28. června 2009 v záhřebském Muzeu užitého umění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám