Hlavní obsah

Praktická domácí kancelář je trendem moderní doby

Novinky, Kristýna Křížová

Čím dál víc lidí dnes pracuje z domova. Tuto variantu vítají hlavně vytížení studenti, osoby se sníženou pohyblivostí nebo maminky na mateřské dovolené. Poradíme vám, jak si takovou domácí kancelář zařídit, aby v ní nic nechybělo a práce šla pěkně od ruky.

Článek

V domácí kanceláři jsou důležité barvy, když budete mít okolo sebe samé uklidňující tóny, bleděmodrou, zelenkavou nebo béžovou, tak vám práce od ruky moc nepůjde a může se stát, že brzy začnete klimbat.

Svých oblíbených barev se ale nemusíte vzdávat, dokonale stačí, když si do domácí kanceláře pořídíte nějaký výrazný barevný solitér, který budete mít na očích. Z únavy skvěle proberou barvy jako červená, žlutá nebo oranžová.

Nepodceňujte výběr správné židle

Nejdůležitějším nábytkovým kusem v domácí kanceláři je bezpochyby židle, její výběr se vyplatí nepodcenit. Opěrka rukou by měla být nastavitelná, ergonomická židle by se měla lehce otáčet a dejte pozor, aby sedátko i opěrná část mělo dostatečnou výplň.

Nastavitelná výška židle je naprostou samozřejmostí, výška židle se totiž řídí také výškou stolu a případně i umístěním monitoru počítače. Židle má být tak vysoko, aby ruce mohly volně ležet na desce stolu přibližně v úhlu 90 stupňů.

Pohlídejte si, aby židle měla i bederní podporu spodní části zad. Opěrka zad dále musí být nastavitelná v obou směrech jak vertikálně, tak dopředu a dozadu.

Zvažte nastavení výšky židle

Měli bychom také zvážit velikost postavy uživatele, která by se pak měla projevit v přímém nastavení vlastní kancelářské židle. Moderní materiály potahů kancelářských židlí již umí odvádět i pot, mezi tyto materiály patří speciální síťované tkaniny, kvalitní textilie nebo pravá kůže.

Pro 170 cm vysokou osobu platí, že výška pracovní desky by měla být zhruba 65 cm, a prostor pro dolní končetiny má umožňovat pohodlné sezení.

Úložné systémy přijdou vhod

Domácí kancelář je také místem, které vyžaduje nejlepší organizaci prostoru. Použijte nábytkové systémy s dvěma typy polic, uzavřené police pro knihy, složky, krabice i šanony všech druhů, a otevřené police, do kterých se hodí designové doplňky nejlépe v sytých barvách, jež pomohou pracovnu rozjasnit. 

Osvětlení by mělo být směrovatelné

Nezapomeňte také na správné osvětlení, dejte přednost směrovatelnému světlu s nastavitelnou výškou. Nedostatek jasného denního světla totiž snižuje výkonnost a vede k předčasné únavě.

Osvětlení by mělo vytvářet příjemnou a motivující světelnou atmosféru. Toho můžete dosáhnout osvětlení stěn a stropů nebo kombinovanou formou osvětlení se závěsnými svítidly.

Teplota v kanceláři by se měla pohybovat okolo 22 °C, v létě by pak neměla přesahovat 26 °C. S regulací vám pomůže správně zvolená klimatizace, o které se více dočtete zde. V dobře zařízené domácí kanceláři bude radost pracovat, občas se ale během práce nezapomeňte protáhnout, vaše záda to jistě ocení. 

Anketa

Chtěli byste pracovat z domova?
Ne, donutit se k práci by mi dělalo problémy.
15,1 %
Ne, chyběl by mi kolektiv spolupracovníků.
11,7 %
Pracuji z domova, ale má to i svá negativa.
27,8 %
Ano, hned bych to vyměnil/la.
24,5 %
Nevím, to si člověk musí vyzkoušet.
20,9 %
Celkem hlasovalo 2126 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám