Hlavní obsah

Geometrické a op-artové dekorace osvěží strohý minimalistický interiér

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud máte rádi grafiku a zajímavé designové kousky, tak pro vás máme tip na to, jak oživit svůj interiér nevšedními dekoracemi a doplňky inspirovanými slavným uměleckým hnutím op-artem. Speciální efekty a geometrické motivy vytvářejí na těchto doplňcích dojem pohybu a vzrušujících vibrací.

Článek

Op-art je stylem abstraktního umění a grafiky, který se v Evropě objevil v šedesátých letech. Geometrické obrazce mu jsou vlastní a vytvářejí dojem pohybu i přesto, že jde o statické objekty. Proto se mu také říká optické umění, klamáno je totiž právě naše nedokonalé oko.

Op-art opět přichází do módy

Za použití vibrujících barev, soustředěných kružnic či jsou vytvářena působivá umělecká díla, ale i design interiérů. Op-art ve své době ovládl vše, od nábytku po tapety. Dnes se opět dostává do módy, inspirace šedesátými léty je totiž letos trendy, a tak není od věci se inspirovat právě op-artem.

Pro tento styl jsou charakteristické hlavně černobílé obrazce, ale setkáte se i s mnohem odvážnějšími barevnými variacemi.

Oblíbeným byl také tzv. vzor moiré, který je vlastně optickým klamem, vzniká při překrytí dvou pravidelných vzorů v obraze. Tento rušivý motiv se může se objevit například při zobrazení drobného kosočtverečného vzoru na obrazovce.

Kombinujte s urban stylem

Textilie a dekorace inspirované op-artem perfektně zapadnou také od interiéru v tzv. urban stylu. Jde o styl, který vychází z potřeb dynamického městského života, charakteristické pro něj jsou přímé linie nábytku a použití stejných barev, ale odlišných materiálů. Díky tomu má pak takový interiér hloubku.

V bytě zařízeném v tomto stylu naleznete jen několik dekorací, zato však dramaticky mohutných. K urban stylu patří i variabilní, multifunkční nábytek, díky kterému je život ve velkoměstě ještě příjemnější.

Interiérové kousky v tomto stylu zapadnou hlavně do minimalisticky řešených interiérů, které skvěle oživí a dodají jim na zajímavosti.

Anketa

Líbí se vám strohé geometrické vzory v interiéru?
Ano, jsou vkusné a střízlivé.
25 %
Líbí se mi, ale dávám přednost romantičtějšímu interiéru.
25 %
Ne, interiér je pak chladný a nudný.
25 %
Některé se mi líbí, jiné ne.
25 %
Celkem hlasovalo 3524 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám