Hlavní obsah

Tobogán na špinavé prádlo uleví od zbytečného běhání k pračce

Právo, Sylva Svobodová

Jak vypadá moderní dům? Je postaven z novodobých kvalitních materiálů a uvnitř je dokonale technicky vybaven. Provoz v něm je ekonomický, logický. Mezi moderní, finančně nenáročné a hlavně praktické se dají zařadit i systémy shozu prádla.

Článek

Představme si, že bydlíme ve velkém patrovém rodinném domě. V horním podlaží přímo pod střechou obvykle najdeme ložnici rodičů, dva dětské pokoje a pohodlnou koupelnu s vanou určenou k relaxaci.

Večer odložíme špinavé prádlo a ráno oblečeme nové a čisté. Když to udělají všichni členové domácnosti, v koupelně je nepořádek. Prádlo leží v koši (v horším případě na zemi), a tak trochu překáží. Jestliže je paní domu pečlivka, utíká každý večer s prádlem v ruce do spodního patra, kde bývá technická místnost s pračkou, rozloženým sušákem a kotlem. Takové běhání je trochu nepohodlné a maličkosti, které řešíme dokola, nás po čase téměř umoří.

Jak shoz funguje?

Právě ty, kteří řeší tento provozní nedostatek, může zaujmout finančně nenáročný a praktický systém shozu prádla. Nahoře v koupelně (šatně, chodbě, hale) a v kterémkoli patře posbíráme prádlo, odklopíme víko s rourou a vhodíme. Oblečení spádem doputuje dolů do prádelny.

Roura je vlastně vestavěný tubus o průměru 315 mm. V každém patře jsou na tubus instalovaná vhozová dvířka, která po vyklopení pod úhlem cca 45 ° zpřístupní uživateli šachtu.

Systém lze dovybavit i tzv. Box Wearem, což je vlastně vestavěná skříň, do které je ve spodní části na výsuvných dveřích instalován veliký drátěný koš na prádlo.

Vhozová dvířka jsou viditelná v interiéru, a proto výrobce myslí i na jejich vzhled. Nabízí se dezénové provedení ve všech barvách RAL (obecně známý barevný vzorník), v dekoru dřeva (dub, buk) a nerezu.

Nemusíme se ani bát, že nám do roury spadne malé batole. Nenechavé děti zastaví omezující úhel otevření dvířek, které jsou jištěné plynovou pístnicí pro lehký a tichý dosed dvířek při zavírání. Stoprocentní klid rodičům dodá uzamykatelný zámek dvířek.

Je to stavebnice

Systém shozu prádla je vyroben ve formě stavebnice, se kterou si dokáže poradit každý instalatér nebo mírně zručný člověk. Pokud si na to netroufáme, odborná firma nám instalaci provede. Stavebnice shozové části systému pro jednopatrový rodinný dům lze pořídit v cenových relacích od 15 000 Kč. Vhozová dvířka podle materiálu a provedení nás přijdou od 2500 Kč bez DPH.

FOTO: archív firmy Newag

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám