Hlavní obsah

Nejlepším toaletním papírem je voda

Novinky, Kristýna Křížová

Češi o méně tradičním prostředku osobní hygieny, bidetu, mnoho nevědí. Pokud si ale domů pozvou na návštěvu třeba Francouze, tak mají co dělat, aby mu vysvětlili, že je toaletní papír dostatečně hygienický. Francouzi na bidet opravdu nedají dopustit a dobře vědí, že nejlepším toaletním papírem je přece voda.

Článek

V jihoevropských kulturách se bidet už dávno stal neodmyslitelnou součástí každé koupelny. Představuje totiž spolehlivou garanci pohodlí a maximální hygieny nejintimnějších tělesných partií a je neocenitelným pomocníkem i pro ženy.

S bidety se proto můžete setkat třeba na gynekologii. Očista proudem vody je mnohem zdravější, neboť kromě dokonalého umytí nezpůsobuje žádné oděrky či praskliny kůže a zabraňuje tak tvorbě hemoroidů.

Bidety mají dlouhou historii

Původ bidetu sahá až do 16. století, kdy se poprvé objevil ve Francii a Anglii. Tvarem představoval něco mezi sedátkem a lavorem na nožičkách. Novodobý rozmach keramických bidetů přišel až na začátku 20. století spolu se zkvalitňováním bydlení.

Pokud přemýšlíte, kam bidet umístit, tak vězte, že hlavní se používá výhradně na omývání intimních partií těla po použití toalety. Umístěn by měl být mezi záchodem a umyvadlem.

Závěsný bidet je praktičtější

Dříve používané stojící bidety dnes doplňuje i verze závěsná, která je praktická hned ze dvou důvodů, jednak podlahu pod bidetem lehce vytřete, a pak také toaleta vypadá díky závěsnému klozetu i bidetu opticky větší.

Během času prošly bidety i vývojem způsobu přívodu vody. Spodní sprška umístěná ve dně bidetu a přívod vody jeho okrajem byly postupně opuštěny.Při jejich používání totiž hrozí kontaminace čisté vody znečištěnou odtékající vodou.

Jako hygienicky nezávadné se prosadily varianty se stojánkovou baterií či armaturou integrovanou do zadní části bidetu. Směr toku vody můžete nastavovat podle potřeby.

Ti, kteří nemají pro jeho umístění prostor, mohou zvolit záchod se zabudovaným oplachováním a s následným osušením. Dalším řešením je baterie s výsuvnou sprškou a hadicí, kterou instalujete v blízkosti záchodu. Bidet je možné ale využít mnoha způsoby, slouží vlastně jako takové druhé umyvadlo.

Anketa

Co si myslíte o bidetu na toaletě?
Je to snobská záležitost.
3,5 %
Je praktický a hygienický.
74,7 %
Neznám ho.
8,9 %
Je to zbytečnost.
12,9 %
Celkem hlasovalo 6362 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám