Hlavní obsah

Při pořizování nových oken dbejte na materiál, barvu a tvar

Právo, Sylva Svobodová

Okna k nám přivádějí světlo, slunce a zároveň nás chrání před zimou a chladem. Prostě se bez nich neobejdeme. Kromě užitných vlastností by ale měly dům i zdobit. Výrobci nám nabízejí řadu možností - stačí si jen vybrat.

Článek

Z hlediska materiálu je mezi zákazníky tradičně největší zájem o okna plastová nebo dřevěná, tzv. eurookna. Můžeme si ale pořídit i okna celohliníková nebo kombinaci hliníku buď se dřevem, či plastem.

Aby okna na domě pěkně vypadala, jejich tvar, materiál i barvu vždy ladíme se stylem fasády. Jednoduché tvary v kombinaci s hliníkem se hodí na moderní stavby, dřevěná okna s dělenými mřížkami zase spíše na venkovské domy.

Důležité je zachovat i optický poměr mezi velikostí domu a oken. Objemný dům s malými okny např. vypadá jako nedobytná pevnost. Trendem je naopak větší prosklení a dostatek světla v interiéru.

Kromě vzhledu nás ale bude zajímat i funkčnost oken, užitné vlastnosti a jejich údržba. Okna si pořizujeme na poměrně dlouhou dobu, jejich cena není malá, a proto výběru vždy věnujeme dostatečnou pozornost.

Plast, dřevo, nebo hliník?

V Čechách, západní a střední Evropě (kromě Rakouska) zažila plastová okna boom. Skoro každý, kdo stavěl nový dům, si je pořídil. Následně se objevovaly prognózy, že po několika letech plast zažije velký útlum. Není tomu tak, stále jsou okna z tohoto materiálu hodně kupována, ale podle prodejců je nyní dřevěná okna směle dohání. Všeobecně je viditelný návrat ke klasickým materiálům, a to i přesto, že jsou dražší a náročnější na pravidelnou údržbu.

Odborníci tvrdí, že tepelněizolační vlastnosti oken z jednotlivých materiálů jsou dnes srovnatelné a záleží v podstatě na našem vkusu, zda dáme přednost dřevu, kvalitnímu plastu, nebo hliníku. I když je jasné, že každý materiál má navíc i své plusy a minusy.

  • Plastová okna mají příznivou cenu, mnozí je volí i díky jednoduché údržbě. Jsou oproti dřevěným oknům lehká, ale zase mají poměrně níz 12 11 kou odolnost proti požáru.
  • Za dřevěné okno zaplatíme zhruba o 15 % vyšší cenu než za plast. Zato ale máme tradiční materiál luxusního vzhledu, který vnese do interiéru jistý komfort. Tvrdé dřevo má velkou odolnost proti požáru (až 90 minut), obecně je dřevěné okno více prodyšné než plastové. Nevýhodou dřeva je nutná pravidelná údržba, vyšší cena i hmotnost.
  • Okna z hliníku jsou nejdražší a vhodná na moderní technické novostavby. Hliník je subtilní, lehký, pevný, lze ho použít na velké plochy, dobře se tvaruje. Má ale z uvedených materiálů nejhorší tepelněizolační vlasnosti. Oceníme kvalitní povrchovou úpravu s minimálními nároky na údržbu. Hliníkové profily se prodávají až ve 400 barevných provedeních, mohou imitovat i dřevo.
  • Nabízí i kombinaci se dřevem. Základem je dřevěné eurookno, zvenku opláštěné odolným hliníkem, v interiéru je ale přívětivé dřevo.
  • Na stejném principu je možná i kombinace hliníku s plastem.

Plastová okna

Úroveň plastových oken je různá. Sáhneme-li po těch nejlevnějších, může se nám stát, že budou špatně tepelně izolovat, po čase změní odstín (zejména ta, která nejsou odolná proti UV záření), mohou se i lehce deformovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do interiéru ve staré zástavbě jsou vhodná velká dřevěná okna. Údržba je sice náročnější, ale vynahradí to jejich krása (BoConcept).

Je proto škoda nepřiplatit si za kvalitní plastové okno, které má několikakomůrkové členění (5, 6, až 8) a vynikající tepelněizolační vlastnosti s izolačním dvojsklem, trojsklem.

Stejně tak volíme provedení s mikroventilací, která se podle okenní kliky nastavuje do čtyř poloh. Jde o záměrné odlehnutí okenního křídla z rámu, čímž se vytvoří spárová netěsnost. Vzduch tak stále proudí, nevytváří se vlhkost a následně plísně. Máme čerstvý přísun vzduchu, což je dobré při spánku v ložnici.

Okenní plastové profily jsou obvykle v bílé barvě RAL. Barva však může být jakákoli nebo imitovat dřeviny - mj. palisandr, mahagon, ořech, dub.

Údržba plastového okna je snadná. Špínu z ulice setřeme běžným saponátem. Nikdy ale na hladký povrch nepoužíváme abrazivní prostředky, písky. Plast ani neleštíme, netřeme, jinak vzniká elektrostatický náboj, který přitahuje prach. Jednou ročně promažeme olejem (jemným na šicí stroje) všechny pohyblivé části kování. Po určité době lze vyměnit pryžové těsnicí části (jsou vyrobeny jako snadno vyjmutelná část okna), aby se nesnižovaly tepelněizolační schopnosti okna.

Dřevěná okna

Dřevěná okna (nesou označení eurookna) tvoří tři vrstvy lepeného dřevěného profilu. Okna z klasického materiálu jsou vhodná zejména na staré kamenné domy, venkovská stavení, ale i novostavby.

Dům na venkově se dřevěným oknem a pojízdnou dřevěnou okenicí. Cena za dřevo je o 15 % vyšší než za plast (Voivo).

Materiál je prodyšný (na rozdíl od plastu), a tak v interiéru při rozumném větrání nehrozí zvýšená vlhkost s následnou tvorbou plísní. Dřevo je navíc na pohled krásné a interiér zútulní.

Na dřevěná okna se používá klasický smrk, borovice, tvrdý dub, jedle, teak, třešeň, ořech, kaštan, palisandr, meranti. Dřevo je již z výroby impregnováno napouštědly, která zajišťují ochranu proti plísním, houbám a hnilobě. Na samotný povrch jsou aplikovány vodou ředitelné ekologické lazury. Jestliže si pořídíme dřevěná okna, musíme počítat s tím, že každých 5 až 8 let potřebují nový nátěr.

5 rad na závěr
1. Než dojde k samotné montáži oken (výměna starých za nová), připravíme se: v prostoru 1 m od okna musí být volné místo. Odsuneme nábytek a vše, co by se mohlo poškodit. Dále raději celou podlahu pokryjeme igelitem - při demontáži původních rámů se hodně práší.
2. Důležitá je odborná montáž. V opačném případě můžeme i sebekvalitnější okna znehodnotit (snížíme jejich tepelněizolační vlastnosti). Vybíráme proto firmy s dobrou referencí, které vlastní certifikát a nabízejí záruční i pozáruční servis.
3. Okna podle ceny: okna hliníková patří mezi nejdražší. Následují okna dřevěná, nejlevnější jsou plastová.
4. Cena okna by neměla být limitující. Dáme-li přednost nízké částce před kvalitou okna, nevyplatí se nám to. Špatné tepelněizolační vlastnosti způsobí únik tepla i vyšší spotřebu energie.
5. Jestliže bydlíme v blízkosti hlučné silnice, pořídíme si speciální okna s vyšší hodnotou zvukového útlumu (hodnota 36 dB). Jedna část izolačního dvojskla je větší tloušťky: standardní síla skla je 4 mm, zde pak 6 mm. Cena se navýší zhruba o 200 Kč/m2.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám