Hlavní obsah

Kuchyně budoucnosti: horká voda za tři vteřiny a ohýbací sporák

Novinky, Barbora Vaníčková

Domácí spotřebiče přestávají být jen nudnou a praktickou součástí kuchyně, designéři se do nich snaží zakomponovat nápad, vtip, originalitu a přizpůsobit je potřebám člověka. Tak vznikla konvice, která uvaří vodu za 3 vteřiny, rolovací sporák nebo plotýnka, která je ozdobou kuchyně.

Článek

Rychlovarná konvice, která ohřeje vodu za tři vteřiny, může vypadat jako přežitek, ale komu se ráno ještě nestalo, aby přešlapoval u konve a čekal, až knoflík konečně zaklapne a on bude moci vyrazit do práce se šálkem kávy v ruce? Stejné je to, pokud si hladoví předehříváte vodu na těstoviny, můžete si být jisti, že tento litr vařící vody, bude nejrychlejší, jaký jste kdy viděli.

Konvice má patentovaný systém ohřevu, kdy se ve spirále udržuje neustále teplá voda. Chcete-li si zalít čaj nebo kávu, stačí stisknout knoflík a konvice vodu už jen přihřeje. Všechna voda prochází navíc přes filtr, který odstraňuje chlor, vodní kámen, olovo a další nečistoty. Nálevka má objem 1,5 litru a může sloužit zároveň jako zásobník studené filtrované vody.

První myšlenka, která se logicky nabídne je, že konvice musí být neuvěřitelný žrout energie. Výrobce však tvrdí, že vám naopak ušetří až 65 %.

Plotýnka pro "singles"

Zato designový sporáček Mrs. Dalloway si žádné převratné cíle neklade. Hlavním úkolem pro něj je vypadat co možná nejelegantněji a pokud možno popřít, že v krásném obalu se skrývá vařič. Takový šperk nesmí dozajista chybět v bytě mladé dámy, která na něm jednou do měsíce umíchá milenci smažená vejce nebo si po protančené noci uvaří po ránu česnečku.

Žádné velké vaření přístroj neumožňuje, a ani se tím netají. Chce být ozdobou kuchyně „single“ člověka, který si sem tam něco ukuchtí, ale především chce, aby to u něj doma vypadalo pěkně. Design navrhla prominentní slovinská designérka Nika Zupanc, která již se svými návrhy průmyslového zboží získala četná ocenění.

Podobné ambice má i tříplotýnkový sporák za silikonu. Rovněž se hodí především do mladého bytu. Postrádá ale eleganci předchozího. Naopak má být výstřední a bláznivý, zkrátka prototyp vařiče pro studentský byt. Silikon je navíc snadno omyvatelný, jelikož nepřejímá teplo z plotýnek a potraviny, které skončí při vaření vedle, se na něj nenapalují. To, že jej můžete ohýbat jistě poslouží jako zdroj zábavy a pozdně nočních sázek, nějaké praktické výhody byste ale v této dovednosti vařiče hledali jen stěží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám