Hlavní obsah

Malé elektronické spotřebiče, které by neměly chybět v kuchyni

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používáme je tak často a s takovou samozřejmostí, že o nich většinou ani nepřemýšlíme. Prostě jsou tu a slouží nám. Malé kuchyňské spotřebiče. Které jsou ale pro české kuchyně nejtypičtější?

Foto: Profimedia.cz

Domácí spotřebiče vám usnadní vaření.

Článek

Kuchyňské roboty

Dominantou a pýchou kuchyní je robot. Ty, které se nikam neuklízejí, ale po celou dobu hrdě trůní na pracovní desce, bývají větších rozměrů a celokovové. Výrobci se snaží, aby jejich design odpovídal módním trendům, přesto jejich vzhled v průběhu posledních desetiletí mnoha změn nedoznal.

Základem je silný motor pohánějící až neuvěřitelné množství zařízení a doplňků, které lze k robotu připevnit. Ve velké míse (objem přes 4 l) je tak možné připravit všechny myslitelné druhy těst, s připojenými specializovanými nástavci robot zpracuje prakticky jakoukoli zeleninu, ovoce či jinou surovinu, namele maso, vymačká šťávu, vyrobíme s ním těstoviny atd.

  • Méně robustní, snáze skladovatelnou verzí jsou roboty, které mají již většinu částí z plastu, kovové zůstávají především ty dílce, které se bezprostředně podílejí na zpracování surovin, a motor. Jejich mísa je plastová (objem cca 3 l). Většina funkcí pro zpracování surovin je řešena výměnnými disky s nejrůznějšími druhy struhadel a kráječů. Také ony mají metly pro zpracování lehkých i těžkých těst a lze je doplnit mj. mlýnkem na maso, eventuálně odšťavňovačem.
  • Minimalistickou verzí kuchyňských robotů jsou sety, jejichž srdcem je tyčový mixér s vyšším výkonem. Právě on se připojuje k ostatním součástem určeným pro zpracování potravin. Tyto sety se hodí především pro urychlení základních kuchyňských prací v menších domácnostech, kde není potřeba denně vyvařovat.
  • Velké kuchyňské roboty se prodávají od 9000 Kč, mohou ale dosahovat až k téměř 30 000 Kč. Vše záleží na jejich vybavenosti. Nejlevnější modely střední třídy kuchyňských robotů začínají s cenou na hladině 3000 Kč. Ačkoli ceny setů s tyčovými mixéry začínají na hranici okolo 500 Kč, má smysl uvažovat spíše o těch, které stojí okolo 2000 Kč. Ty jsou totiž osazené kvalitním motorkem, který má odpovídající výkon pro všechny připojitelné části setu.

Příprava kávy

  • Pokročilejší poloprofesionální modely mají v sobě integrovaný nejen zásobník na kávu, ale dokonce i mlýnek. V jiných zásobnících jsou voda a mléko. Přístroj tak bez potíží připraví jak latte, tak i cappuccino.
  • I v případě espressovarů platí: jejich obsluha by měla být co nejpřirozenější. Vždycky se při jejich výběru zajímáme o to, jak vypadá a jak je náročné jejich čištění.
  • Výhoda překapávačů: připraví najednou celou konvici kávy.
  • Kombinované modely v sobě integrují jak espressovar, tak i překapávač. Tyto modely mohou i nemusejí mít trysku na zpěnění mléka pro cappuccino a mohou i nemusejí mít digitální ovládání umožňující načasovat funkce tak, aby na nás ráno v konvici už čekala horká káva.
  • Kvalitní samostatný překapávač pořídíme za necelou tisícikorunu, ceny nejlevnějších espressovarů začínají na 2500 korunách. Nejlevnější kombinované přístroje koupíme od 5000 Kč. Nejdražší poloprofesionální espressovary se mohou vyšplhat až přes 40 000 Kč.

Rychlovarné konvice

Prakticky všechny modely jsou konstruované tak, že přívodní kabel vede pouze do základny, se samotnou konvicí lze libovolně manipulovat jako s běžnou konvicí. Mnohé z nich mají ochranu proti uvolňování vodního kamene při nalévání.

Polem, na němž výrobci ještě pracují, je příkon. Novinkou jsou modely, které mají o 35 % nižší spotřebu. Výrobce přestavěl topnou spirálu tak, aby se její teplo lépe využilo uvnitř konvice a neunikalo zbytečně do okolí.

  • Výrobci obvykle nabízejí základní modely konvic určené pro běžnou spotřebu a pro náročnější zákazníky mívají designové produkty.
  • Konvice rozumné kvality se prodávají za ceny od jednoho do dvou tisíc korun. Rozdíly jsou dané funkcemi, kapacitou, materiály a značkou výrobce.

Mikrovlnné trouby

  • Při výběru sledujeme, zda má mikrovlnka přehledný způsob ovládání a jaká je velikost vnitřního prostoru.
  • Nejlevnější mikrovlnné trouby se základními funkcemi lze pořídit už od 1500 Kč.

Reklama

Související články

Kuchyň budoucnosti je zelená a ekonomická

Zelená je novým trendem. Stejně jako třídíme a recyklujeme odpad, měli bychom se v blízké budoucnosti zaměřit na zelenou kuchyni a vybírat si takové...

Výběr článků

Načítám