Hlavní obsah

Bydlet v zeleni můžete i v malém bytě na sídlišti

Novinky, Zuzana Fišerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkoenergetické domy, bio potraviny nebo bio kosmetika se pomalu staly trendem moderní společnosti. Málokdo si ovšem uvědomuje, že za všemi těmi módními výrobky je původní snaha o návrat k přírodě. S tím souvisí i zájem o pokojové květiny, které vnáší i do městského interiéru kousek zeleně.

Článek

Rostliny přinášejí do našich domovů kromě radosti a krásy i pozitivní energii. Velké pokojové rostliny také pořádně pročistí vzduch v bytě. „Mnoho lidí v posledních letech objevilo kouzlo bydlení v zeleni. Tím nemyslím domek na předměstí se zahradou či předzahrádkou, ale zaplnění interiéru svého domova pokojovými rostlinami či proměnu zasklené verandy tak, aby se z ní stala další obytná místnost,“ říká florista Petr Kopáč.

Při výběru rostlin je ovšem vždy nutné respektovat jejich požadavky na světlo, teplo a zálivku, abychom se z jejich růstu a proměn mohli těšit co nejvíce. To znamená zajistit dobrou ventilaci, topení, přisvětlování v zimních měsících a naopak kvalitní stínění v létě.

V závislosti na prostoru, který máte k dispozici také vybírejte rostliny. Pro zimní zahrady nebo zasklené verandy se podle Kopáče nejvíce hodí palmy, kapradiny, dracény, banánovník, juky či takové zvláštnosti, jakými jsou alokázie nebo Tacca.

TIPY:
Kokosovník umístěte na světlé a teplé stanoviště, nenechávejte kořenový bal nikdy zcela vyschnout a můžete pozorovat, jak vám z něj roste pokojový strom.
Yucca snáší slunce i stín, suchý vzduch a není třeba ji hnojit častěji než jednou za rok. Nesnáší přemokření. Je to ideální pokojová rostlina pro lenivé milovníky rostlin.
Banánovník vyžaduje dobře osvětlené stanoviště v létě i v zimě, hojnou zálivku a pravidelné hnojení.
Dracenu umístěte na světlé nebo částečně stinné stanoviště, při nedostatku světla ztrácí svou krásnou kresbu na listech.
Kapradinu asplenium umístěte na stanoviště chráněné před sluncem, udržujte kořenový bal stále vlhký a listy pravidelně postřikujte vychladlou převařenou vodou.

 FOTA: Holandská květinová kancelář

Reklama

Výběr článků

Načítám