Hlavní obsah

Bytové doplňky uspokojí smysl pro pořádek i ozdobí interiér

Smysl pro pořádek si pěstují majitelé moderních, stylově zařízených bytů. Jednoduchý styl nábytku, který vládne současnému vybavení, dává o to více možnost vyniknout doplňkům. Jako výrazné, designové prvky v interiéru se tak mohou prosadit věšáky, stojany na noviny a deštníky, koše na prádlo nebo stále populární "němý sluha".

Článek

"Lidé mají stále větší potřebu organizovat své věci a udělat si v nich pořádek. Bytové doplňky tvoří zhruba pětinu obratu," uvedla Dita Eckhardtová z internetové prodejny kabelkysnu.cz. Textilní nebo kožené kapsáře nápadných designů a barev slouží jako úložný prostor pro tiskoviny, ale také drobnosti v předsíních.

Foto: archiv Adesso, Dřevotvar, Kyzlink, Ikea, Právo

V malé předsíňi udělá službu kovový nebo dřevěný věšák na kabáty a deštníky (obrázek vlevo). Pro vícečlennou rodinu je nezbytný botník a jestliže zvolíme způsob ukládání bot do výšky, ušetříme i místo (obrázek vpravo).

Deštníky, dámské kabelky, brýle nebo i klíče se pak podle bytových stylistů mohou stát originální ozdobou, pokud jsou vhodně uloženy. Zatímco ve skříni zabírají například dámské kabelky spoustu místa, na otevřené polici mohou kožené, koženkové nebo látkové "perly" působit jako netradiční bytový originál.

Zajímavě mohou působit stojany na časopisy a noviny nebo koše na prádlo. Obaly z kůže, dřeva nebo kovu jsou nejen funkční, ale působí jako nápadná součást interiéru. "Důležitý je pro zákazníky zejména design. Nejprodávanější jsou v současné době v nerezovem provedení," řekla Ludmila Buschová z prodejny Nábytek Říha. Zákazníci jsou prý ochotni si za podobné doplňky připlatit. Ceny stojanů na časopisy se mohou vyšplhat i na několik tisíc korun. Záleží na materiálu, vzoru i barvách.

Velmi žádaný v současné době je stále takzvaný němý sluha, který patří již mezi tradiční ozdobu interiéru. "Stále nejprodávanější je typ v klasickém celodřevěném provedení. Oblíbené odstíny jsou buk, třešeň nebo imitace exotické dřeviny wenge," uvedla Bushová.

I tato součást interiéru ale má velmi netradiční tvary. Moderní oděvní stojany se vyrábějí v kombinaci dřeva a kovu nebo třeba i ze skla. Milovníci originálních forem volí prý stále častěji výrobky z nerezové oceli. "Němý sluha" v tomto provedení může přijít i na desítky tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám